Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Ortadoğu Gündemi: Kasım 2022

Filistinliler: İsrail Güçleri Baskın Sırasında Genç Kadını Öldürdü

İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria’da 19 yaşındaki kadını silahla vurarak öldürdü. Pazartesi günü Filistin Sağlık Bakanlığı söyledi. Olay Beitunia şehrinde meydana geldi.

https://www.arabnews.com

İran, Irak’taki  "terörist gruplarını" hedef alıyor

İran Devrim Muhafızları pazartesi günü yarı resmi haber ajansının Irak Kürdistan bölgesinde "terörist grupları" olarak nitelediği grupları füze ve drone saldırılarıyla hedef aldı.

https://www.arabnews.com

Lübnan 30 yıl sonra ilk kolera salgınıyla boğuşuyor

18 ölüm de dahil olmak üzere 2.000'den fazla vaka rapor edilirken, sakat sağlık sistemi ve uygun su sistemleri için kamu finansmanının olmaması daha fazla insanı riske atıyor.

https://www.jpost.com

Birçok genç İranlı 'özgürlük' mücadelesinde korkularını kaybediyor

Geçmişte İran, rejimi protesto etmenin yankılarından korktu, ancak bugün İran'da protestoların artmasıyla işler değişti. Amini'nin 16 Eylül'deki ölümüyle tetiklenen protestolar birçok İranlı gencin din adamlarının liderliğine meydan okumasını gösterdi.

https://www.jpost.com

İsrail Başbakanı Netanyahu 'benzeri görülmemiş' sağcı bir hükümet kurmak için görüşmelerde

Binyamin Netanyahu, İsrail tarihindeki en sağcı hükümeti kurma konusunda ultra-Ortodoks ve aşırı sağ müttefikleriyle müzakerelere başladı ve bu, yurtiçinde ve yurtdışında endişeleri artırdı.

https://www.trtworld.com

Türkiye 1 kişiyi tutukladı, bombalamanın arkasında PKK’nın olduğundan şüpheleniyor

Türkiye İçişleri Bakanı pazartesi günü yaptığı açıklamada, polisin İstanbul'un işlek bir yaya caddesinde patlayan bombayı yerleştirdiğine inanılan bir şüpheliyi tutukladığını ve ilk bulguların Kürt militanların ölümcül saldırıdan sorumlu olduğunu gösterdiğini de sözlerine ekledi.

https://english.ahram.org

Suriye'nin çadır yerleşimini bombalamasında 6 kişi öldü

Savaş gözlemcileri ve ilk müdahale ekipleri, Suriye hükümet güçlerinin Pazar günü erken saatlerde kuzeybatıda ü yerinden edilmiş aileleri barındıran çadır yerleşimlerini bombalanması nedeniyle en az altı kişinin öldüğünü ve düzinelerce kişinin yaralandığını söyledi.

https://english.ahram.org

Netanyahu’nun zaferi, Mısır-İsrail ilişkilerini nasıl etkiler?

Gözlemciler, Kahire’nin hükümetin Filistinlilere yönelik radikal davranışını düzeltmek amacıyla Netanyahu’nun dönüşüyle pragmatik bir şekilde ilgileneceği görüşünde.

https://turkish.aawsat.com

Tunus'un ticaret açığı yüzde 60 arttı

Tunus İstatistik Enstitüsü, Tunus'un ticaret açığında geçtiğimiz Ekim ayının sonlarında en az yüzde 60 artış kaydedildiğini bildirdi. Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında bu rakamın geçmiş yıllara oranla rekor seviyeye uylaştığı bildirildi.

https://turkish.aawsat.com

İran yargısı, Mahsa Amini protestolarıyla bağlantılı ilk idam kararını verdi 

İran yargısı, Mahsa Amini protestolarının başlamasından haftalar sonra ayaklanmalarla ilgili ilk idam kararını verdi. Yargının internet sitesinde yayımlanan açıklamaya göre protestolar sırasında Tahran'da 'hükümet binasını ateşe vermek, kamu düzenini bozmak, ulusal güvenliği tehlikeye atmak' suçlarından yargılanan bir kişi idama mahkum edildi.

https://tr.euronews.com

Taraftarlar: İran-ABD Dünya Kupası karşılaşması öncesinde lütfen siyasete hayır deyin

İran'ın Fransa'da ABD'yi 2-1 yenmesinden 24 yıl sonra, ezeli rakipler dünya futbolunun en büyük sahnesinde yeniden buluşuyor. Katar'ın başkenti Doha'da bir pazar yeri olan Souq Waqif, heyecanla dolup taşıyor. Dünyanın en azılı siyasi rakiplerinden ikisi olan İran ve ABD'nin rekabetlerini futbol sahasına taşımaya hazır olduğu FIFA Dünya Kupasında bugün 'büyük gün'.

https://www.trtworld.com

 

Suriye'nin İdlib kentindeki çocuklar 'Kamp Dünya Kupası' düzenliyor

Organizatörler, turnuvanın "uluslararası dikkati yerinden edilmiş gençlere ve çalışanlara odaklamayı" amaçladığını söylüyor. Muhalefetin kontrolündeki kuzeybatı Suriye'de 300'den fazla çocuk, organizatörlerin 11 yıllık iç savaşın hırpaladığı topluluklara ışık tutmayı ummasıyla kendi Dünya Kupası'nı başlattı.

https://www.trtworld.com

Milli Savunma Bakanlığı: Türkiye, Kuzey Irak ve Suriye operasyonunda 89 hedefi vurdu

Milli Savunma Bakanlığı, Irak'ın kuzeyinde ve Suriye'de devam eden Pençe-Kılıç Harekatı'nda 89 hedefin imha edildiğini, çok sayıda teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Bakanlık pazar günü yaptığı açıklamada, "Hava harekatıyla etkisiz hale getirilen teröristler arasında terör örgütünün sözde liderleri de var."

https://www.trtworld.com/

Lübnan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile deniz sınırlarını müzakere ediyor

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Bouhabib, Lübnan'ın deniz yetki alanlarını belirlemek üzere Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile görüşmelere başladığını belirtti. Yunanistan'ın başkenti Atina'ya resmi ziyarette bulunan Bouhabib, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile bir araya geldi.

https://turkish.aawsat.com

Irak başbakanı ve İran cumhurbaşkanı 'terör'le mücadele sözü verdi

Salı günü, yeni Irak başbakanının İran'a yaptığı ilk resmi ziyarette “terörizmle” mücadeleyi, karşılıklı güvenliği sağlamayı ve ekonomik iş birliğini genişletmeyi temel öncelikler olarak belirledi. Muhammed Şii El-Sudani, son zamanlarda İran'ın sürgündeki muhalif gruplara sınır ötesi saldırılar düzenlemesiyle ilgili gerilimlerin vurduğu bağları güçlendirme umutlarını dile getiren Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi tarafından kabul edildi.

https://www.arabnews.com

İran güçleri, Amini protestolarına yönelik baskılarda 448 kişiyi öldürdü

İran güvenlik güçleri, yarısından fazlası etnik azınlık bölgelerinde olmak üzere Eylül ayı ortasında başlayan protestolara yönelik baskılarda en az 448 kişiyi öldürdü. Norveç merkezli İran İnsan Hakları grubu, öldürüldüğü doğrulanan 448 kişiden 9'u kız olmak üzere 60'ının 18 yaş altı çocuklar ve 29'unun kadın olduğunu söyledi.

https://www.arabnews.com

Fas ve UNESCO, Sahra Altı mirasını korumak için birlikte çalışacak

BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü salı günü Rabat'ta imzalanan bir ortaklık anlaşması kapsamında Sahra Altı Afrika ülkelerindeki mirası korumak için Fas'taki yetkililerle birlikte çalışacak. Özellikle kültürel varlığın yasa dışı kaçakçılığıyla mücadele çabalarında işbirliği yapacaklardır. Ayrıca kültürel eserlerin korunması konusundaki uzmanlıklarını müzelerdeki uzmanlarla paylaşacak, Afrika toplumlarında müzelerin rolünü tanıtacak.

https://www.arabnews.com

İranlı sanatçılar, Tahran rejimiyle bağlantılı sanat kuruluşlarının küresel boykot edilmesi çağrısında bulundu

Bir grup İranlı yaratıcı, uluslararası topluma Tahran'daki rejimle bağlantılı kültürel grup ve kurumlarla çalışmayı bırakmasını isteyen bir bildiri yayınladı. İran ve yurtdışında yaşayan 6.000'den fazla sanatçı, akademisyen, yazar ve film yönetmeni tarafından imzalanan bildiri, 22 yaşındaki bir gencin ölümünün ardından rejim karşıtı protestolardaki rolleri nedeniyle ülke genelinde öğrencilerin toplu olarak tutuklanması ve hapsedilmesinin ardından yayınlandı.

https://www.arabnews.com

Geri dönme baskısı altındaki Suriyeli mülteciler korku dolu belirsiz bir gelecekle karşı karşıya

Sığınak teklif eden ülkeler, yerinden edilmiş hane halklarını gönüllü ya da zorla geri döndürmek için planlar yapıyor. İnsan hakları gözlemcileri, geri dönenlerin sıklıkla taciz edildiğini, herhangi bir suçlama olmaksızın gözaltına alındığını, işkence gördüğünü ve hatta ortadan kaybolduğunu söylüyor. Amir, 2013 yılında Suriye'nin batısında, savaşın harap ettiği memleketi Humus'tan ayrıldığında, kendisine ve ailesine, ülkesinin ezici iç savaşından kalıcı bir güvenlik ve sığınak sağlayacak bir yere gittiğine inanıyordu.

https://www.arabnews.com

Türkiye, Mısır ve Suriye ile ilişkileri düzeltmeye çalışıyor

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu pazartesi günü yaptığı açıklamada, Türkiye ve Mısır'ın büyükelçilerini yeniden atayabileceğini ve iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri aylar içinde tam olarak yeniden kurabileceğini söyledi. Onun duyurusu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilişkileri yeniden inşa etmek amacıyla “şartlar uygun olduğunda” Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşme planlarını açıklamasından birkaç gün sonra geldi.

https://www.arabnews.com

Filistinlilere intikam saldırısı düzenlediği şüphesiyle 3 İsrail askeri gözaltına alındı

Ordu, geçen hafta bir gencin cesedine el konulmasının intikamı olarak Batı Şeria'nın Beytüllahim kenti yakınlarında Filistinlilere el yapımı bir bomba attığı iddia edildikten sonra Pazartesi günü üç İsrail askerinin gözaltına alındığını söyledi. Mart ayından bu yana şiddetin yoğunlaştığı işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinli silahlı kişiler, bir araba kazasının ardından götürüldüğü Cenin kasabasındaki bir hastaneden İsrailli Dürzi bir lise öğrencisinin cesedini ele geçirdi.

https://www.arabnews.com

BAE ve Mısır, dünyanın en büyük rüzgâr santrallerinden birini inşa etmek için anlaşma imzaladı

Anlaşma, Şarm El-Şeyh'teki COP27 iklim konferansının oturum aralarında imzalandı. Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır, Mısır'ın tatil beldesi Şarm el-Şeyh'te düzenlenen BM'nin COP27 iklim zirvesinin oturum aralarında yapılan bir anlaşmada dünyanın en büyük rüzgar santrallerinden birini geliştirmeyi kabul etti.

https://www.trtworld.com

Katar, Almanya'yı Dünya Kupası eleştirileri nedeniyle “çifte standart”la suçladı

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdülrahman Al Thani Alman siyasetçilerin ülkelerinin kendi sınırları içinde meydana gelen nefret suçlarına daha fazla odaklanması gerektiğini söyledi. Katar dışişleri bakanı, yayınlanan bir gazete röportajında, Dünya Kupası ev sahibinin insan hakları sicilini eleştirdiği için Almanya'yı "çifte standart" ile suçladı ve Alman büyükelçisini çağırmasını savundu.

https://www.trtworld.com

İran protesto baskısında en az 326 kişi öldü

İran İnsan Hakları cumartesi günü, İran güvenlik güçlerinin Mahsa Amini’nin gözaltında ölümünden bu yana ülke çapındaki protestolarda en az 326 kişiyi öldürdüğünü söyledi.

https://www.arabnews

İranlı sanatçılar, Tahran rejimiyle bağlantılı sanat kuruluşlarının küresel boykot edilmesi çağrısında bulundu

Bir grup İranlı sanatçı, uluslararası topluma Tahran'daki rejimle bağlantılı kültürel grup ve kurumlarla çalışmayı bırakmasını isteyen bir bildiri yayınladı. Açıklama İran'da ve yurt dışında yaşayan 6.000'den fazla sanatçı, akademisyen, yazar ve film yönetmeni tarafından imzalandı.

https://www.arabnews.com

Mısır, 2030 yılına kadar tarımsal gıda sistemindeki antimikrobiyalleri %59'a kadar azaltma çağrısında bulundu

Mısır Sağlık Bakanı Khaled Abdel Ghaffar, tarımsal gıda sisteminde kullanılan toplam antimikrobiyal miktarının 2030 yılına kadar mevcut seviyeye göre yüzde 39-59 oranında azaltılması gerektiğini vurguladı.

https://www.egypttoday.com

Mısır'ın planladığı Yeni Abou Qir City, Akdeniz'deki yapay adada yer alacak

Cumhurbaşkanı Abdel Fatah al-Sisi, Akdeniz'in doğusunda İskenderiye'de yapay bir adada yer alması planlanan Yeni Abou Qir Şehri hakkında salı günü bir dizi yetkiliyle bir toplantı yaptı. Şehir, eğitim kurumları, turistik yerler, lüks oteller, konut kuleleri, alışveriş merkezleri, restoran kompleksleri, hastaneler, tıp merkezleri ve spor kulüplerine ev sahipliği yapacak.

https://www.egypttoday

Türkiye, olası Suriye operasyonu öncesinde ABD'ye çağrıda bulundu

Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, Washington'un böyle bir harekete "güçlü muhalefetini" dile getirmesinin ardından perşembe günü ABD'yi Suriye'deki olası yeni bir Türk askeri operasyonu konusunda anlayış göstermeye çağırdı.

https://www.jpost.com

Mısır lideri Sisi, 26 Ocak'ta Hindistan Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılacak

Mısır Dışişleri Bakanlığı pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah El Sisi'nin 26 Ocak'ta Hindistan Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına baş konuk olarak katılacağını duyurdu.

https://www.egypttoday.com

Cumhurbaşkanı Sisi, Dünya İklim Zirvesi COP27'nin Sonuçlarını İnceliyor

Cumhurbaşkanı Abdel Fattah El-Sisi, kalkınma ve özellikle köylerde yaşayan vatandaşların yaşam standartlarının iyileştirilmesi adına tüm alanlarda seferber edilen kalkınma fonunun ilgili cumhurbaşkanlığı ile entegre olarak kullanılması için direktifler verdi. Özellikle sulama ve tarım sektörlerinde girişimler için.

https://www.egypttoday.com

Mısır, göllerde yasaklanmış faaliyetlerde bulunmayı hapisle cezalandırıyor

Göller ve Balıkçılığın Korunması ve Geliştirilmesi Yasası, balık zenginliğini teşvik etmeyi ve yeni bir kolay prosedürler ve kontroller paketi aracılığıyla kullanımını en üst düzeye çıkarmayı amaçlarken aynı zamanda bu hayati kaynağı korumayı hedefliyor. Mevzuat, balıkçılık yerleri, tekneyi kullanan ve tekneyi kim kullanıyorsa kontrolleri ve gereklilikleri içeriyordu ve genel politikayı belirlemekten, gölleri kullanmaktan ve geliştirmekten sorumlu olan göllerin ve balık zenginliğinin korunması ve geliştirilmesi için bir ajansın kurulmasını içeriyordu.

https://www.egypttoday.com

Mısır'ın Bahr al-Baqar drenaj yönlendirme projesi dünyanın 'en büyük' ​​tedavi planlarından biri

Mısır, Bahr El-Baqar Drenaj Arıtma Projesi'nin bir parçası olarak su arıtmaya ayrılmış, dünyanın en büyük drenaj yönlendirme istasyonlarından birine sahip. Mühendis Magdy, projenin, Cumhurbaşkanı Abdel Fattah El-Sisi tarafından Manzala Gölü'nün durumunu yükseltmek ve kirliliği azaltmak amacıyla kurduğu dev projelerden biri olan Bahr al-Baqar yolunu şubenin doğusuna çevirmeyi amaçladığını söyledi.

https://www.egypttoday.com

Mısır ve Afrika Elektroteknik Standardizasyon Komisyonu Mutabakat Zaptı imzaladı

Mısır ve Afrika Elektroteknik Standardizasyon Komisyonu, salı günü işçilerin eğitimi yoluyla deneyim alışverişinde bulunma ve standartları birleştirme konusunda bir Mutabakat Zaptı imzaladı. Mısır tarafında, ülke özellikle yenilenebilir enerji ve yeşil hidrojen alanlarında eğitim sunabilir.

https://www.egypttoday.com

Arap Kadınları Derneği 'kadına yönelik artan şiddet' konulu çalıştay düzenledi

Arap Kadın Örgütü, çarşamba günü bir grup Arap kadın ve erkek uzmanın katılımıyla "Arap dünyasında kadına yönelik artan şiddet olgusunu" ele alan bir çalıştay düzenleyecek. Kurum merkezinde yüz yüze gerçekleştirilecek olan çalıştaya Zoom uygulaması üzerinden çok sayıda uzman sanal olarak katılacaktır.

https://www.egypttoday.com

Mısır, Afrika'ya ihracat için insülin üretimini genişletecek

Mısır Sağlık Bakanı Khaled Abdel Ghaffar, özellikle Mısır yerel pazarın talebini karşılamak için insülin tedariğinde kendi kendine yeterli olmayı başardıktan sonra, insülin üretiminin ve Afrika ülkelerine ihracatının genişletilmesi gerekliliğini vurguladı.

https://www.egypttoday.com

Tunuslu taraftarlar, Katar Dünya Kupası'nda 'Filistin'i Özgürleştirin' pankartı astı

Tunuslu taraftarlar, cumartesi öğleden sonra Tunus ile Avustralya arasında oynanan FIFA Dünya Kupası maçında devasa bir "Filistine Özgürlük" pankartı açtı. Tunuslu taraftarlar, 22 Kasım'da Danimarka'ya karşı oynadıkları maç da dahil olmak üzere, uluslararası futbol turnuvasındaki önceki maçlarda Filistin bayrakları astılar.

https://www.jpost.com

Lübnanlı masa tenisçi İsrail'le oynamayı reddetti, Hamas'tan övgü aldı

Hamas, cumartesi günü Portekiz'de düzenlenen bir masa tenisi turnuvasında 11 yaşındaki Lübnanlı bir yarışmacıyı İsrailli yarışmacıya karşı oynamayı reddettiği ve turnuvadan çekilmek zorunda kalmamak için çekildiği için övdü.

https://www.jpost.com

 

İran ve Kuzey Kore engelsiz nükleer güç olabileceklerini düşünüyor 

CNN'de yakın zamanda yayınlanan bir makale, Kuzey Kore'nin nükleer bir güç olduğunu kabul etmenin zamanının gelip gelmediğini sordu. Bu, Pyongyang'ın füzeleri ateşleyerek Asya ülkelerini tehdit etmeye devam ettiği sırada geliyor. Makale, Kuzey Kore'yi silahsızlandırmanın imkânsız olduğuna göre başka bir çözüm bulunması gerektiğini ileri sürüyor. 

https://www.jpost.com

İran, Şanghay İş birliği Örgütü'ne katılarak ABD'ye karşı çıkıyor

İran, son haftalarda Şanghay İş birliği Örgütü'ne (SCO) katılma yolunda kaydettiği ilerlemeye odaklandı. İran Dışişleri Bakanı Hossein Amirabdollahian, İran'ın ŞİÖ'ye katılım yasa tasarısını ilerletme kararına övgüde bulunarak, tasarıyla ilgili yakın tarihli bir oylamanın “ülkemizin bölgesel, uluslararası ve ekonomik iş birliğini geliştirme ve Asya'ya bakışını güçlendirme konusundaki kararlılığını ve ciddiyetini gösterdiğini” söyledi.

https://www.jpost.com

İran, Dünya Kupası'nda muhalefeti bastırmak için Katar ile iş birliği yaptı

Black Reward bilgisayar korsanlığı grubu tarafından sızdırılan belgelere göre İranlı yetkililer, Körfez ülkesinde devam eden FIFA Dünya Kupası'nda rejim karşıtı ifadeleri bastırmak için Katar ile birlikte çalıştı. Belgeler, Fars Haber Ağı'nın sistemlerine sızdıktan sonra Black Reward tarafından ele geçirildi ve grubun Telegram kanalında yayınlanmadan önce İran Uluslararası haber ajansıyla paylaşıldı.

https://www.jpost.com

İsrail ve ABD, İran'ın nükleer programını vurma simülasyonu için hava tatbikatı yapacak

İsrail Hava Kuvvetleri'nin son yıllardaki en büyük tatbikatlarından biri olan tatbikat, İsrail pilotlarının İran'a ulaşmak için yapmaları gerekebilecek uzun menzilli uçuşları içerecek. İsrail Hava Kuvvetleri bu hafta, Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri'nin İran'ın nükleer programına karşı taarruz saldırılarını simüle etmesiyle, yılların en büyük tatbikatlarından birini gerçekleştirecek.

https://www.jpost.com

Devrim Muhafızları üyesi İran'ın İsfahan kentinde öldürüldü

Suikast, IRGC Albay Davoud Jafari'nin Şam yakınlarında yol kenarına yerleştirilen ve İran'ın İsrail'i suçladığı bombalı saldırıda öldürülmesinden sadece birkaç gün sonra gerçekleşti. Yerel yetkililere göre, İran İslam Devrim Muhafız Kolordusu'nun (IRGC) bir üyesi pazartesi günü İsfahan'da suikasta kurban gitti. Reza Dastani olarak tanımlanan üye işe giderken öldürüldü. Saldırganların kimlik tespiti ve yakalanması için çalışmalar sürüyor.

https://www.jpost.com

İran Güvenlik Güçleri Protestoları Bastırmak İçin Ambulansları Nasıl Kullanıyor?

Tanık ifadeleri ve video analizleri, devletin gösterilere sızmak ve protestocuları gözaltına almak için ambulansları nasıl kullandığını ortaya koyuyor.

https://www.nytimes.com

İsrail donanması Gazze'de 6 Filistinli balıkçıyı tutukladı

İsrail donanması kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nin güneyindeki liman bölgesi yakınlarında denizde çalışan altı Filistinli balıkçıyı, mevcut konumlarını ailelerine açıklamadan gözaltına aldı. Filistinli görgü tanıkları Middle East Eye'a İsrail savaş gemilerinin iki balıkçı teknesini çevrelemeden önce havaya kurşun sıktığını, balıkçıları tutukladığını ve teknelerine ve ekipmanlarına el koyduğunu söyledi.

https://www.middleeasteye.net