Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Ortadoğu Gündemi: Ağustos 2021

Birleşmiş Milletlerin İncelemelerine Göre Büyük Beyrut Patlamasından Sorumlu Lübnan Yetkilileri Var

7.000 yaralının ve 200 kişiden fazla insanın öldüğü dünyanın en büyük nükleer patlamasına ilişkin olarak Birleşmiş Milletler gözlemcisi Lübnan yetkililerini sorumlu bulduğunu ifade etti.

Kaynak: trtworld.com

Ankara Hükümeti ve Afganistanlı Yerleşimciler

Türkiye, Afganistanlılar için Birleşmiş Milletler tarafından teklif edilen yerleşim programını eleştirdi. Türkiye Dış İşleri Bakanı Tanju Bilgiç Türkiye’nin ABD’nin aldığı sorumsuz kararları kabul etmeyeceğini söyledi.

Kaynak: trtworld.com

Mısır ve Türkiye Keşif Görüşmelerinin İkinci Turunu Ayarlıyor

Mısır yetkilisi Türkiye ile keşif görüşmeleri için Ankara’da bulunacak. Yapılan planlamaya göre Mısır yetkilisi 7-8 Eylül’de Ankara’da olacağını açıkladı.

Kaynak: egypttoday.com

Kaynak: trtworld.com

ABD ve Birleşmiş Milletler Suriye’nin Dera Bölgesinde Şiddetin Bitirilmesi İçin Çağrıda Bulundu

Suriye’de 2018’den beri kötü bir şiddet görülüyor. ABD ve Avrupa Birliği Esad güçlerinin saldırılar düzenlendiği Dera bölgesindeki rejim şiddetinin son bulması için çağrıda bulundu.

Kaynak: trtworld.com

İran Umman’daki Tanker Saldırısındaki Rolünü İnkâr Etti

İran, Umman sahil bölgesindeki bir tankere yapılan saldırıda Amerika’nın suçlamalarına karşın olay ile ilgisinin bulunmadığını belirtti. İran’ın uluslararası barışı ve güvenliği tehdit ettiği söyleyen G7 birliği açık delillerin İran’ın bu olayda arka planda olduğunu da söylüyor.

Kaynak: trtworld.com

İran’da İnternet Kullanımın Kısıtlanması

İran’da sosyal medya kullanımı büyük ölçüde sınırlandırılmış idi ancak İran’ın gündeminde sınırlamaların daha artırılması hususu tartışılıyor. İran toplumunun internete erişimi sınırlandırılmış ve devlet tarafından sürekli bir biçimde gözlemlenmiştir. İşte bu durumun daha da artırılması İran’ın gündeminde.

Kaynak: trtworld.com

Birleşik Devletler 165 Milyon Dolarlık Yeni Bir Yardımı Yemen’e Yapacağını Duyurdu

Yemen’in para kıtlığının ele alınması için diğer başka bağışçıları da cesaretlendireceğini uman Amerika, bu para yardımı ile 2014’ten bu yana Yemen’deki çatışmaların açtığı yaraları sarmayı umuyor.

Kaynak: trtworld.com

İran’ın Eski Başkanı İsveç’te Yargılanıyor

İran’ın eski başkanı Hamid Noury, 30 Temmuz ve 16 Ağustos 1988 tarihleri arasında Halkın Mücahitleri Örgütü’ne üye ya da sempati duyan çok sayıdaki hükümlünün kasıtlı olarak öldürülmesinden sorumlu tutuluyor.

Kaynak: trtworld.com

Cezayir’de Çıkan Yangında Ölü Sayısı 65’e Yükseldi

Cezayir tarihindeki en yıkıcı yangının yaşandığı ve neden olduğu yıkımlar TV kanalları ile bildiriliyor. Yangında ölenlerin sayısının 65’e yükseldiği duyuruldu. Ölülerin 28’i asker iken; 37’sini sivil vatandaşlar oluşturdu. 12 askerin de hayati durumunun kritik olduğu ifade edildi.

Kaynak: trtworld.com

Mısır ve Katar Yetkilileri Kahire’de Görüştü

İki ülke önemli meseleler hakkında görüştü. İki ülke karşılıklı ilişkileri geliştirip artırmak üzere önemli meseleler hakkında tartıştı. Komitenin bu meseleleri çözmesi umuluyor.

Kaynak: egypttoday.com

İsrail’in Fas ile İlişkilerinde Diplomatik Bir Yakınlaşma

Yair Lapid’in Fas mevkîdaşı  Nasser Bourita ile görüşmesi bekleniyor. Görüşme sonucunda başkent Rabat’ta bir elçiliğin açılması bekleniyor. İsrail, Fas ile diplomatik bağları inşa etmek için adımlar atmakta. Fas bu gelişimiyle İsrail ile yakın bağ kuran dördüncü Arap ülkesi olacak.

Kaynak: trtworld.com

Lübnan’da Yakıt Tankerinin Patlaması Sonucu Ölenlerin Sayısı 28’e Ulaştı

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarına göre Kuzey Lübnan’da yakıt tankının patlaması sonucu 79 kişi yaralandı ve 28 kişi öldü. Yaklaşık 200 insanın şahit olduğu patlamadan sonra yapılan açıklamalarda Lübnan’ın son zamanlarda ciddi bir yakıt kıtlığı çektiği anlaşılıyor.

Kaynak: trtworld.com

Taliban Afganistan’ı Kontrol Altına Aldı

Taliban güçleri başkent Kabil’e girdi ve ülke denetim ve kontrolünü üzerine aldı. Ülke başkanının ise Özbekistan’a kaçtığı biliniyor.

Kaynak: tehrantimes.com

İran Kabil’deki Diplomatik Kadrosunu Azalttı

İran Dış İşleri Bakanlığı sözcüsü Sait Hatipzade İran’ın Kabil’deki diplomatik kadrosunu azaltacağını söyledi. İran sözcüsü Kabil’de bulunan 5 İran diplomatik görevlisinin faaliyetlerini yakından izleyeceğini de söyledi.

Kaynak: tehrantimes.com

İran Başkanı Raisi Afganistan ile İlişkileri Dengede Tutma Konusunda Kararlı

Raisi Afganistan ile ilişkilerini dengede tutmak için çaba sarf edeceğini açıkladı. Afganistan’daki gelişmeleri yakından takip edeceğini ve iyi ilişkiler kurma gayretinde olacağını da ifadelerine ekledi.

Kaynak: tehrantimes.com

Türkiye Karadeniz Bölgesi’nde Seller ile Boğuşuyor

Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde ciddi bir sel felaketi yaşandı. 74 insanın öldüğü bu korkutucu olayda çok sayıda kişiye ulaşılamıyor. Selden etkilenen şehirler ise Kastamonu, Sinop ve Bartın olarak açıklandı. Bu olay bu yaz Türkiye’ye ağır bir darbe vurdu. Şehirler yıkıma uğradı.

Kaynak: al-monitor.com

CIA Şefi William Burns Mısır Başkanı Sisi ile Görüştü

Afganistan’daki durum, Büyük Etiyopya Rönesans Barajı ve Libya’daki kriz hakkında tartışıldı. Toplantının tamamı Orta Doğu’daki gerginlik ve bölgesel meselelerden oluştu.

Kaynak: al-monitor.com

İsrail Kontrolünü Artıyor

İsrail, Filistin üzerinde yenileme projelerini başlatıyor. Hem Yahudiler hem de Müslümanlar için önemli olan İbrahim Camii’nde nüfuz yarışı devam ediyor. İsrail bu bölgeyi tamamen kontrol altına almak için ıslah çalışmalarına başladı.

Kaynak: trtworld.com

Kudüs’te Yangın

İsrail Başkanı Naftali Benet yangın söndürme çalışmalarının devam ettiğini ancak yangının tamamen söndürülemediğini ve yangına sebebiyet veren şeyin henüz bilinmediğini açıkladı.

Kaynak: al-monitor.com

İsrail 4 Filistinliyi Daha Öldürdü

İsrail güçleri işgal altında bulunan Batı Şeria’da göçmen kamplarında bulunan dört kişiyi çatışmaların ardından katletti.

Kaynak: trtworld.com

İsrail İbrahim Camii’ndeki Kontrolünü Genişletiyor

Müslümanlar ile Yahudiler arasında çatışmalar devam ediyor. İsrail, Filistin İbrahim Camii’ni 13 Ağustos’ta işgal etmiş idi. Müslümanlar İsrail’in faaliyetleri neticesinde bu camiinin tarihi ve İslami yapısının bozulacağından endişeli. İsrail nüfuz kazanma mücadelesini bölgede devam ettiriyor.

Kaynak: trtworld.com

Afganistan’ın Eski Başkanı Eşref Gani Kabil’den Kaçtı ve Birleşik Arap Emirliklerine Kaçtı

Afganistan’ın eski başkanı Eşref Gani, Taliban güçlerinin yönetimi ele almasının ardından ülkeden ayrıldı. Körfez ülkesinin dış işleri başkanının açıkladığına göre eski başkan Birleşik Arap Emirliklerinde bulunuyor.

Kaynak: trtworld.com

Lübnan Kıtlığı Hafifletmek İçin Yakıt Fiyatlarını Artırdı

Lübnan, krizden kurtulmak ve etkilerini hafifletmek için akaryakıt fiyatlarına zam yaptı. Yakıt kıtlığı yaşayan Lübnan çareyi fiyatlara zam yapmakta buldu.

Kaynak: trtworld.com

İsrail Güçleri Batı Şeria’ya Saldırmaya Devam Ediyor

İsrail güçleri Batı Şeria’da Nablus civarında bir mülteci kampına saldırı düzenledi ve 15 yaşındaki bir Filistinli öldürüldü.

Kaynak: trtworld

Irak, Suudi-İran Anlaşmazlığını Hafifletmeyi Umuyor

Irak, İran ve Suudi Arabistan ile olan gerilimleri hafifletmek için çağrıda bulundu. Yetkililer yapılacak toplantıda Lübnan krizi, Yemen savaşı ve İran-Suudi Arabistan’ın uzlaşmaları konusunda tartışılacağını söyledi.

Kaynak: trtworld.com

Birleşmiş Milletler Lübnan’da Milli Bir Hükümet İçin Çağrıda Bulundu

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Lübnan’nın gittikçe kötüleşen sosyo-ekonomik durumu hakkında endişeli olduğunu belirtti. Hükümet liderlerine acilen milli bir birlik kurulması konusunda çağrıda bulundu.

Kaynak: trtworld.com

Irak Bölgesel Gerilimleri Yumuşatmak İçin Orta Doğu Toplantısına Ev Sahipliği Yaptı

Irak, Orta Doğu güvenliği ve barışı için Orta Doğu ülkelerinin arasındaki gerilimi yumuşatmayı amaçlıyor. Özelikle baş düşmanlar İran ve Suudi Arabistan ilişkilerinin bu toplantıda ayrıca önem kazandığı görülüyor.

Kaynak: trtworld.com

Bennett ve Biden Görüşmesi

İsrail başkanı ve ABD başbakanı Filistin ekonomisinin desteklenmesi üzerine görüştü. Bennett hükümeti ABD’ye yeni bir işbirliği ve diyaloğu ile yaklaştı. ABD ve İsrail arasında dürüst ve yakın ilişkilerin yeni bir boyut ile devam edeceği yapılan açıklamalar ile ifade edildi. İkilinin konuştuğu konulardan bazıları da İran’ın nükleer alandaki hamleleri ve Filistin’deki gergin ortam olmuştur.

Kaynak: al-monitor.com

Filistin Başkanı Abbas İsrail Savunma Bakanı ile Görüştü

Filistin başkanı Abbas Batı Şeria’da İsrail savunma bakanı ile bir araya geldi. İki siyasi oluşum arasında yapılan toplantının kamuoyuna açıklanacak en üst düzeyde bir görüşme olduğu açıklamalarda yer aldı.

Kaynak: trtworld.com

İsrail Lübnan Gerilimi

İsrail, Hizbullah hareketlerine karşın cevap olarak Lübnan’ı ateşe verdi. İran destekli Şia hareketleri ile Tel Aviv arasındaki gerilim büyük bir artışa sahne olmakta.

Kaynak: trtworld.com

İsrail Saldırıları Ateş Balonlarına Cevap Olarak Gazze’yi Hedef Aldı

İsrail güçleri, Filistin topraklarından fırlatılan yangın balonlarına cevap olarak Gazze’ye saldırdığını söyledi. Bu saldırıdan doğan zarar hakkında yayınlanmış bir rapor ise bulunmamakta. Olay ile ilgili Hamas da bir yorumda bulunmadı.

Kaynak: trtworld.com

İran Taliban’ı Tanımada Acele Etmeyecek

İran Afganistan ile komşu ülke olduğunu belirterek, bölgedeki barış ve ilerlemenin öncelikleri olduğunu belirtti. İran, Afganistan halkının güvenliğinin sağlanması için ise bölgede etnik ve demografik yapıya uygun bir hükümetin kurulması gerektiği hükmünü verdi.

Kaynak: tehrantimes.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşik Arab Emirlikleri Veliahtı el-Nahyan ile Görüştü

İki ülke bölgesel meseleler hakkında konuştu. İki ülke arasındaki bağların geliştiği ve yine iki ülke arasındaki işbirliklerinin Türkiye açısından yararlı hamlelere yol açacağı yapılan açıklamalarda yer aldı.

Kaynak: trtworld.com