Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Ortadoğu Gündemi: Aralık 2022

Ukraynalı neo-Naziler işgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret etti

Tehrantimes gazetesinin haberine göre; aşırı sağ neo-Nazi görüşleri ile tanınan Ukrayna silahlı Avoz birimini temsil eden bir heyet İsrail'i ziyaret etti. Aşırılık yanlısı heyet, Ukrayna savaşında Kiev için savaşmış olan İsrailli askerler ve yedek güçlerin yanı sıra İsrailli yetkililerle de görüşmeler yaptı.

https://www.tehrantimes.com

 

Şili’den, Filistin’e Büyükelçilik

Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, işgal altındaki Batı Şeria'da büyükelçilik açacağını duyurdu. Bu adım egemen ülkelerin işgal altındaki Filistin'deki temsilini azaltmak için Batı'nın baskı kampanyaları arasında cesur bir hareket olarak görülmektedir.

https://www.tehrantimes.com

 

Uzman Tarihçi: Dünya kamuoyuna yansıyan İsrail'e yönelik tiksinti var dedi

 ABD dış politikası ve modern ABD tarihi konusunda uzman Jeremy Kuzmarov, Filistinlilere karşı birçok suç işleyen İsrailli yöneticilere karşı “birçok ülkenin İsrail'e duyduğu tiksinti dünya kamuoyunun yansımasıdır” diyor. Tulsa Peace Fellowship'in yönetim kurulu üyesi olan Kuzmarov, Tehran Times'a "birçok Kuzey Amerikalı Yahudi bile sağcı İsrail hükümetlerinin aşırılıklarından ahlaki olarak öfkeleniyor" diyor. 

https://www.tehrantimes.com

İran, Belçikalı yardım görevlisine 28 yıl hapis cezası verdi

Belçikalı yardım görevlisi Olivier Vandecasteele İran'da 28 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Belçika gazetesi Het Nieuwsblad'ın Belçika Başbakanı Alexander De Croo ve kabinesinin diğer üyelerinin Vandecasteele'nin ailesini salı günü ceza hakkında bilgilendirildiği haberini doğruladı.

https://www.arabnews.com

 

İranlı oyuncu ölüm cezası alma riskiyle karşı karşıya kaldığı için futbolcular birliği bu durumdan rahatsız

Dünya profesyonel futbolcular birliği FIFPRO, İranlı futbolcu Amir Nasr-Azadani'nin ülkeyi üç aydır sarsan protestolarla bağlantılı olarak ölüm cezasına çarptırılma riskinin "şok ve mide bulandırıcı" olduğunu belirtti.

https://www.arabnews.com

 

İtalya Başbakanı ve siyasi partileri, İran'ın protestoculara yönelik baskısını kınadı

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İran'ı muhalefeti bastırmakla suçladı ve yönetiminin bu ülke halkının temel hak ve özgürlüklerini savunmaya devam edeceğine söz verdi. Arab News'in de katıldığı Temsilciler Meclisi'nde yaptığı bir konuşmada Meloni, pazartesi günü İran'ın, rejimi aylardır sarsan protestolarla bağlantılı olarak “idam cezasının kullanılmasına yönelik uluslararası protestolara hiçe sayarak” ikinci bir kişiyi idam ettiğini hatırlattı.

https://www.arabnews.com

 

İran, Fransa büyükelçisini çağırdı

Fransa'nın İran Büyükelçisi Nicolas Roche, Fransız dışişleri bakanının İran'daki duruma ilişkin açıklamaları ve Fransa Ulusal Meclisi'nin İran aleyhine bir karar kabul etmesi üzerine çarşamba günü İran dışişleri bakanlığına çağrıldı.

https://www.tehrantimes.com

 

İnsan haklarında İran, ABD ve gerçekler

Dünya İnsan Hakları Günü'nü kutlarken, Batılı politikacılar ve ana akım medya son birkaç haftadır İran'a karşı dezenformasyon ve propaganda kampanyalarını keskinleştirdi. Gerçek ise çok farklı bir anlatıdır.

https://www.tehrantimes.com

 

“İbrahim Anlaşmaları”: uluslararası diplomasinin en büyük şakası

“İbrahim Anlaşmaları”, İsrail-Arap ilişkilerinde Batı Asya'da güvenliği güçlendirecek tarihi bir atılım olarak tanımlandı.  ABD Başkanı Donald Trump'ın eski yönetimi altında başlatılan İsrail, sözde İbrahim Anlaşmaları kapsamında kolayca yeni Arap dostlar bulabileceği yanılsamasına kapılmıştı. Filistin'i işgal eden rejim de İran'a karşı yeni bir ittifak ya da isterseniz bir Arap NATO'su hayali içindeydi. Diğer bazı düşünce kuruluşları ve kurumlar bu fikirle iş birliği yaptı. Arapların ve Müslümanların savaş suçları işleyen, etnik temizlik yapan, on binlerce çocuğu katleden İsrail'e ısınacakları fikri o zamanlar için bile hayal bile edilemezdi. 

https://www.tehrantimes.com

 

Kadın hakları söz konusu olduğunda, ABD'nin en tepeden çalışması gerekiyor

Batı, İran'a kadın hakları konusunda sicili olduğu iddiasıyla BM'de baskı yapması için ülkelerle kulis yapıyor. Batı'nın memleketlerinde kadınlara nasıl davrandığına odaklanmaya değer. Kısa bir süre önce ABD, İran'ın BM'nin Kadının Statüsü Komisyonu üyeliğini sonlandıran bir karara öncülük etti. ABD, vekilleriyle birlikte isyanları, şiddeti ve ölümcül terörü destekleyerek İslam Cumhuriyeti'ne karşı ırkçı bir savaş başlatıyor. 

https://www.tehrantimes.com

 

Bakan, antik yer altı şehrini yeni destinasyon olarak hizmete açtı

İran Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatları Bakanı Ezzatollah Zarghami, perşembe günü İran'ın orta batı eyaleti Hamedan'a yaptığı ziyarette Samen yeraltı şehrinin ilk fazının açılışını yaptı. İl turizm şefi yardımcısı açılış töreni sırasında Parthian dönemine (MÖ 247 – MS 224) kadar uzanan eski ilkel yerleşimin kazı, restorasyon, koruma ve hazırlanması için şimdiye kadar 25 milyar riyal (62.500 $) bütçe harcandığını söyledi.

https://www.tehrantimes.com

 

7. Ulusal Kalkınma Planında vurgulanan toprak koruması

İran tarım bakanı, yedinci Ulusal Kalkınma Planında (2022-2026) toprak ve havza sektörüne özel önem verileceğini söyledi. Javad Sadati-Nejad pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Bu sektörü yaygınlaştırarak, 10 yıl içinde havzalarda sürdürülebilirliğe doğru ilerlemeye çalışacağız." dedi. Yetkili, ülkede toprak korumayla ilgili iyi yasaların olduğunu belirterek, "Toprağı korumak tüm kurum ve kişilerin görevidir, bu nedenle FAO son 10 yılda insanların toprak koruma kapasitelerinin en değerli faktör olduğu sonucuna varmıştır” dedi.

https://www.tehrantimes.com

 

Petrol ürünleri ihracatı 8 ayda 6 milyar dolara ulaştı

Parlamentonun planlama ve bütçe komitesi başkanı (Meclis), İran'ın petrol ürünleri ihracatının değerinin, mevcut İran takvim yılının ilk sekiz ayında (21 Mart-21 Kasım) altı milyar dolara ulaştığını söyledi. Hamidreza Haji-Babaei'ye göre, ülkenin bu yılın sonuna kadar (20 Mart 2023) dokuz milyar dolarlık bu tür ürünleri ihraç etmesi bekleniyor, ancak bu rakam 10 milyar doları bile geçebilir.

https://www.tehrantimes.com

 

İran, 10 yıl içinde yıllık 180 milyar dolarlık Petrokimya geliri hedefliyor

Shana'nın perşembe günü bildirdiğine göre, İran Ulusal Petrokimya Şirketi (NPC) genel müdürü, önümüzdeki 10 yıl içinde ülkenin yıllık petrokimya üretim kapasitesinin 200 milyon tona ulaşacağını ve bunun ülkeye her yıl 180 milyar dolar gelir getireceğini söyledi. Ulusal Petrokimya Endüstrisi Günü münasebetiyle bir TV programında konuşan Morteza Shahmirzaei, İran'ın hidrokarbon rezervleri açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğunu ve bunun ülkenin petrokimya endüstrisi için bir avantaj olduğunu söyledi.

https://www.tehrantimes.com

 

IMF, 2023’te İran ekonomisi için olumlu bir görünüm bekliyor

2023 yılında İran ekonomisi için olumlu bir görünüm çizen Uluslararası Para Fonu (IMF), İran ekonomisine ilişkin 10 temel göstergenin söz konusu yılda 2022'ye kıyasla büyüme ve iyileşme yaşayacağını tahmin etti. IMF verilerine göre, satın alma gücü endeksine dayalı İran'ın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYİH), 2023'te 91 milyar dolar veya yüzde iki artarak 1,7 trilyon dolara ulaşacak.

https://www.tehrantimes.com

 

Suriye’de füzeler, temas hatlarındaki çiftliklerde zeytin hasadını engelliyor

İdlib’in güneyindeki Zaviye Dağı ve Halep’in batı kırsalında muhalif gruplar ile Suriye rejimi güçleri ve onları destekleyen milisler arasındaki temas hatlarına yakın bölgelerde çiftçiler, kasabalarının ve çiftliklerinin sürekli bombardımana tutulması ve füzelerle hedef alınması nedeniyle zor zamanlar yaşıyor. Eski çatışmalar sırasında tarlalarına döşenen mayınların oluşturduğu tehlikenin yanı sıra tek geçim kaynakları olan yüzlerce hektarlık zeytin ağacından bu yıl hasat yapamayacaklarından endişe duyuyorlar.

https://turkish.aawsat.com

 

Rusya’dan Türkiye’de gaz merkezi mesajı

Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, "Gazprom, Türkiye'deki gaz merkezi için Türk meslektaşlarımızla aktif şekilde çalışıyor. Fiyatlandırma için Türkiye'de bir mekanizma kurulabilir" dedi. Rusya, Gazprom yetkililerinin merkezin kurulması için Türk yetkililerle görüştüğünü söyledi. Rusya ayrıca merkezin fiyat mekanizması için gerekli araçları sunabileceğini belirtti.

https://tr.mehrnews.com

 

İran ve Türkiye dini ilişkilerin gelişmesine vurgu yaptılar

Dünya İslami Mezhepler Takrip Kurumu Genel Sekreteri Hüccetü’l-İslam Hamid Şehriyarı, dün akşam Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile görüştü. Şehriyari söz konusu görüşmede İslam dünyası alimleri ve düşünürleri ile ilişkileri geliştirmek hedefinde olduklarını. korona salgının alimler arasındaki görüşmeleri engellediğini, artık alimler arasında görüş alışverişi için uygun bir zaman olduğunu belirtti.

https://tr.mehrnews.com

 

Mısır Başbakanı, limanda sıkışan malları serbest bırakma önlemlerini takip etmek için İskenderiye'de

Mısır Başbakanı Mostafa Madbouli, cumhurbaşkanlığı direktifleri uyarınca limanlarda sıkışan malların serbest bırakılmasına yönelik önlemleri takip etmek üzere cumartesi günü İskenderiye'yi ziyaret etti.

https://www.egypttoday.com

 

Mısır, yıllardır süren kuraklığın ortasında Somali'ye 240 ton yardım gönderdi

Mısır Dışişleri Bakanlığı cuma günü yaptığı açıklamada, Mısır'ın Mogadişu'ya deniz yoluyla 240 ton gıda, tıbbi ve yardım malzemesi gönderdiğini söyledi. Sevkiyatın, Mısır-Somali özel ilişkileri ve Mısır siyasi liderliğinin, Somali'nin yıllardır maruz kaldığı kuraklık karşısında Somali hükümetine ve halkına destek olma isteği çerçevesinde geldiği belirtildi.

https://www.egypttoday.com

 

Erdoğan, Esad ve Putin ile görüşmek istiyor

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkesinin Ankara, Moskova ve Şam arasında üçlü görüşmeler yapmak istediğini söyledi. Türkmenistan'dan dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Suriye-Türkiye-Rusya olarak üçlü bir adım atmak istiyoruz " diyen Erdoğan, önce üç ülkenin savunma ve dışişleri bakanlarının bir araya gelebileceğini sözlerine ekledi.

https://www.al-monitor.com

 

Mısır polis güçleri, İsmailiye Valiliği'ndeki kontrol noktasını hedef alan terör saldırısını engelledi

Mısır polis güçleri cuma günü, Al-Salihin Camii yakınlarındaki İsmailiye Valiliği'ndeki kontrol noktasını hedef alan silahlı saldırıyı önledi. AlQahera Haber Kanalı'na göre silahlı teröristlerden biri saldırı sırasında öldürüldü.

https://www.egypttoday.com

 

Libya iç savaşı: ulusal ordu ve milisler arasındaki esir takas anlaşmasında savaş pilotu serbest bırakıldı

Libya Ulusal Ordusu'na (LNA) bağlı Savaş Pilotu Amer al-Geqm, ülkenin batısındaki Zawya Şehri liderleriyle yapılan esir takası anlaşmasıyla serbest bırakıldıktan sonra salı günü Genel Komutan Khalifa Haftar tarafından kabul edildi. Buna karşılık, ülkenin doğu kesimini kontrol eden LNA, batı kesimine ait 15 mahkûmu serbest bıraktı. Takas, ülkenin güneybatısındaki Al Showeraf şehrinde gerçekleşti.   

https://www.egypttoday.com

 

İdlib'deki Suriyeli çocuklar kendi Dünya Kupası'na katılıyor

İdlib'deki mülteci ve ülke içinde yerinden edilmiş çocuklar, çektikleri acıya ışık tutmak için "Kamplar Dünya Kupası" etkinliğine katılıyor. Suriye'nin kuzeybatısındaki ülke içinde yerinden edilmiş kişiler (IDP) ve sanayi bölgelerindeki kamplardan 10 ila 14 yaşları arasındaki yüzlerce çocuk, Suriye Kurtuluş Hükümeti'nin Hayat Tahrir al ile bağlantılı olduğu İdlib belediye stadyumunda 19 Kasım'da kendi Dünya Kupası turnuvasını başlattı.

https://www.al-monitor.com

 

Fas'ın Dünya Kupası'ndaki galibiyeti Lübnan'ın iç savaş yaralarını yeniden açıyor
Lübnan'ın eski başbakanı, Fas'ın Portekiz'i yenmesinin ardından Beyrut'ta mezhep çatışmaları arasında sükûnet çağrısında bulundu. Fas'ın Portekiz'i yenmesi Arap dünyasında tarihi olarak kutlandı, ancak Lübnan'da başkent Beyrut'ta mezhepsel gerilimleri yeniden alevlendirdi. Pazartesi günü, eski Lübnan Başbakanı Fouad Siniora, Beyrut'un kalbindeki Hristiyan bir bölge olan Achrafieh mahallesinde çıkan alevlerin ardından sükûnet çağrısında bulundu.

https://www.al-monitor.com

 

İran BM kadın meclisinden çıkarılacak

Diplomatlar, İran'ın kadın ve kız çocuklarının haklarına aykırı politikaları nedeniyle çarşamba günü BM kadınlar kurulundan çıkarılmasına karar verildiğini, ancak bazı ülkelerin ABD’nin söylemlerinden dolayı çekimser olabileceklerinin beklendiğini söyledi.

https://www.arabnews.com

 

Mahsa Amini protestoları nedeniyle rejim tarafından 400 kişi hapse atıldı

İran yargısı salı günü yaptığı açıklamada, Tahran'daki mahkemelerin Mahsa Amini'nin ölümünden sonra protestolara katılmaları nedeniyle 400 kişiyi 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırdığını ifade etti.

https://www.arabnews.com

Mısır'ın Afrika'daki '2050'ye kadar 50 Atık' girişiminin 7 önemli noktası

Mısır'ın COP27 İklim Zirvesi Konferansı başkanlığı, 2050 yılına kadar Afrika için Katı Atık Yönetimi Girişimi'ni başlatmaya hevesliydi ve atık yönetimini iklim tartışmalarında güçlü bir şekilde öne çıkararak, devletin atık maddeler dosyasını kontrol etme konusundaki deneyimi vurgulandı. Mısır, 2050 yılına kadar Afrika'nın atıklarının yüzde 50'sini geri dönüştürme girişimine öncülük edeceğini duyurdu.

https://www.egypttoday.com

 

Sisi, iki fabrikanın açılışını yapmak için Giza'daki Abu Rawash'a geldi

Cumhurbaşkanı Abdel Fattah El Sisi, tıbbi ve endüstriyel gazların üretimine yönelik iki fabrikanın ve bir trijenerasyon enerji santralinin açılışını yapmak üzere pazartesi günü Giza vilayetinin Abu Rawash bölgesindeki Kimyasallar Kompleksine geldi. Başbakan Mostafa Madbouli ve Savunma Bakanı Mohamed Zaki, cumhurbaşkanını Abu Rawash'daki Kimyasallar Kompleksine vardığında cumhurbaşkanını karşıladılar.

https://www.egypttoday.com

 

İran'ın kuzeybatısında Sasani dönemine ait çömlekler ortaya çıkarıldı 

 İran'ın kuzeybatısındaki Batı Azerbaycan eyaletinin Kahriz köyünde, kültürel mirasın korunmasından sorumlu üst düzey bir polis yetkilisi, yakın zamanda iki asırlık kil çömleğin keşfedildiğini söyledi. Behzad Hejabi çarşamba günü yaptığı açıklamada, Sasani dönemine (224-651) kadar uzandığı tahmin edilen tarihi kalıntıların bir yol yapım projesi sırasında tesadüfen ortaya çıkarıldığını söyledi. 

https://www.tehrantimes.com

 

İran, Sasani kalesi için UNESCO listesine alınmasını istiyor

Turizm bakanı İran, Loristan eyaletinin başkenti Khorramabad'da bulunan ve Sasani dönemine ait (224-651) bir kale olan Qale Falak-ol-Aflak'ı UNESCO statüsüne aday göstermek amacıyla her şeyi kapsayan bir dosyayı tamamladıklarını söyledi. Ezzatollah Zarghami cuma günü tarihi yapıyı ziyaret ederken, İran tarihi, kültürü ve medeniyetinin bir sembolü olan kalenin UNESCO'nun prestijli listesine olası bir şekilde dahil edilmek üzere hazırlandığını söyledi.

https://www.tehrantimes.com

Medikal turistler en çok kozmetik cerrahi için İran'ı ziyaret ediyor

Sağlık turizmi organizasyonu direktörü salı günü yaptığı açıklamada, İran'ı öncelikle estetik ameliyat olmak isteyen medikal turistler tarafından ziyaret edildiğini söyledi. Diako Abbasi, Irak, Afganistan, Umman, Azerbaycan ve Bahreyn'den gelen yolcuların İran'ın medikal sektörünün en büyük payını oluşturduğunu söyledi.

https://www.tehrantimes.com

TotalEnergies, Lübnan'da gaz arama planlarına devam ediyor

Lübnan, Ekim ayında İsrail ile tarihi bir deniz sınırı anlaşmasına vardığından beri Fransız enerji devi ile hevesle çalışıyor. Fransız petrol devi TotalEnergies pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ekim ayında Lübnan ile İsrail arasında imzalanan önemli deniz anlaşmasının ardından 2023'ün ilk çeyreğinde Lübnan kıyılarında sondaj faaliyetlerine başlayacağını söyledi. Lübnan hükümeti, Enerji Bakanı Walid Fayad'ın bu planları görüşmek üzere TotalEnergies'ten bir heyet ile bir araya geldiğini söyledi.

https://www.al-monitor.com

 

Mısır, doğumdan itibaren kadınların sağlık ve eğitim kayıtlarını oluşturmayı düşünüyor

Sağlık ve Nüfus Bakanı Khaled Abdel Ghaffar pazartesi günü Ulusal Nüfus Konseyi yetkilileriyle yeterli hizmet sağlamak amacıyla kadınların doğumdan itibaren sağlık, eğitim ve mesleki durumlarını belgelemeleri için kayıtların oluşturulması konusunu görüştü. Bu, çocuk evliliğini, çocuk işçiliğini, yeni doğanların kayıt altına alınmamasını ve okuldan yoksun bırakmayı suç sayan yasaların etkinleştirilmesinin hızlandırılmasına ek olarak yapılıyor.

https://www.egypttoday.com

 

Kazı çalışmaları, Zanjan'daki antik madene yeni bir ışık tutuyor

İranlı arkeologlardan oluşan bir ekip, daha önce Zencan'da mahsur kalan madencilerin iyi korunmuş cesetlerini ortaya çıkaran eski bir madenin yakınındaki eğimli bir tepede arkeoloji sezonunu yakın zamanda tamamladı. Arkeolog Abolfazl Aali cumartesi günü yaptığı açıklamada, bu araştırma sırasında büyük miktarlarda kül ve odun kömürü içeren bir atölye alanının kalıntılarının yanı sıra kil ve taş yapıların keşfedildiğini söyledi.

https://www.tehrantimes.com

Sisi ve Macron, Irak'ın istikrarını güçlendirmek için istekli olduklarını ileri sürüyor

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Bassam Rady'ye göre, Cumhurbaşkanı Abdel Fattah El Sisi, Ürdün'ün ev sahipliğinde düzenlenen Bağdat İş birliği ve Ortaklık Konferansı'nın ikincisinin oturum aralarında salı günü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir görüşme yaptı. Toplantıda bir dizi ikili iş birliği dosyasının ele alındığını söyleyen yetkili, Mısır ve Fransız liderlerin bölgesel ve uluslararası karşılıklı ilgi alanlarına ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını ve Bağdat konferansı gündeminde yer alan konuları tartıştıklarını ve iş birliği ve çabaları koordine etme konusundaki isteklerini vurguladıklarını söyledi.

https://www.egypttoday.com

 

2022 incelemesi: Suudi-Çin ve Katar-Almanya anlaşmaları Orta Doğu'nun enerji gelişmelerini sınırlıyor
Hidrojen enerjisi, petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ve elektrikli araçlar 2023'te bölgede öne çıkabilir. 2022 yılı, Orta Doğu'nun enerji sektörü için siyasi ve ekonomik çalkantıları açısından önemliydi. Petrol ve gaz, özellikle Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra bölgenin ekonomik ve siyasi gücünde önemli bir rol oynamaya devam etti. Aynı zamanda ülkeler, özellikle Körfez ülkeleri, yenilenebilir enerjiye doğru ilerlemeye devam etti. İsrail-Lübnan doğalgaz anlaşmazlığı çözülürken, Irak'ta Bağdat ile Kürdistan Bölgesi arasındaki anlaşmazlık halen devam ediyor.

https://www.al-monitor.com

 

İsrail, Gazzeli Hristiyanların Noel'i Beytüllahim'de kutlamasını engelledi

İsrail, Gazze'den 200 Hıristiyan'ın Batı Şeria'ya girmesine ve Beytüllahim ve Kudüs'te Noel'i kutlamasına izin vermedi. 37 yaşındaki Gazzeli Karam Tarazi, İsrail makamlarının kendisine giriş izni vermeyi reddetmesi üzerine Batı Şeria'nın Beytüllahim ve Kudüs kentlerinde düzenlenen Noel şenliklerini bu sezonda kutlamayacaklarını ifade etti.

https://www.al-monitor.com

 

Mısırlıları Dünya Kupası'nı izlememeleri konusunda uyaran Selefi fetva, taraftarları kızdırdı
Selefi Nur Partisi'nin eski başkanı, dinleyicilere Dünya Kupası maçlarını izlememeleri talimatını vermişti.

Selefi Nur Partisi'nin eski başkanı Younes Mahyoun, 27 Kasım'da Facebook'ta yayınladığı bir videoda, “Dünya Kupası maçlarını izlemek zaman kaybıdır ve Müslümanlar Kıyamet Günü boşa harcadıkları saatlerin hesabını vereceklerdir” dedi ve "Futbol, ​​farklı takımlar için tezahürat yapan insanlar arasında da husumet yaratır" diye ekledi.

https://www.al-monitor.com

 

Netanyahu, İsrail'in yeni dini-milliyetçi kabinesini topladı

Yeni İsrail hükümeti, bir Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan ve işgal altındaki birkaç Batı Şeria yerleşiminin genişletilmesini ve sonunda ilhak edilmesini destekleyen politikacıları içeriyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dini ve milliyetçi partilerin yer aldığı yeni hükümetini açıkladı.

https://www.trtworld.com

Türkiye-Suriye buzkıran görüşmesi normalleşmeye yol açar mı?

Suriye iç savaşı konusunda Ankara ile Şam arasında görüş ayrılıkları devam ederken, her iki taraf da YPG/PKK terör örgütünün Suriye'nin kuzeyindeki varlığına ilişkin kaygıları paylaşıyor. Suriye ihtilafında on yılı aşkın bir süredir diplomatik anlaşmazlığın ardından Ankara ve Şam, Suriye ve Türk savunma bakanlarının çarşamba günü Moskova'da yaptıkları çığır açan bir toplantıda el sıkışırken yakın zamanda ilişkileri normalleştirmek için harekete geçeceklerini söylediler.

https://www.trtworld.com

 

Filistinli yetkililer: İsrail Gazze'ye tıbbi ekipman girişini yasakladı

Filistinli yetkili, İsrail yasağının yedek parça eksikliği nedeniyle tıbbi cihazların tamirini de zorlaştırdığını sözlerine ekledi. Filistinli yetkililer, İsrail'in Gazze'ye tıbbi ekipman girişine yönelik yasağının yüzlerce hastanın hayatını riske attığı konusunda uyardı. Sağlık Bakanlığı yetkilisi İbrahim Abbas, İsrail makamlarının teşhis cihazları da dahil olmak üzere tıbbi ekipmanın Gazze'ye girmesine izin vermediğini söyledi.

https://www.trtworld.com

 

Erdoğan: Türkiye terör saldırılarından asla taviz vermeyecek

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'nın Rusya'dan destek istediğini ve Türkiye'nin kara harekâtı yapacağını ima ettiği kuzey Suriye'de karşılıklı adımları tartıştığını söyledi. Türkiye'nin terör saldırılarından asla taviz vermeyeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den de bu doğrultuda adımlar atmasını istedi. Recep Tayyip Erdoğan salı günü Ankara'da düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Suriye'nin kuzeyinden başlatılan terör saldırılarına Türkiye'nin sessiz kalması mümkün değildir" dedi.

https://www.trtworld.com

 

İran, stratejik öneme sahip Hürmüz Boğazı yakınlarında ortak askeri tatbikat yaptı

“Zolfaghar-1401” olarak adlandırılan savaş oyunlarına insansız hava araçları, savaş uçakları, helikopterler, askeri nakliye uçakları ve denizaltıların yanı sıra komandolar ve hava indirmeli piyadeler katılım sağladı.  Devlet medyasının bildirdiğine göre İran, Körfez'de stratejik Hürmüz Boğazı yakınında ortak deniz, hava ve kara tatbikatları düzenledi. Amiral Habibullah Sayyari cuma günü resmi IRNA haber ajansına verdiği demeçte, tatbikatların saldıran güçlere karşı bilgi toplama operasyonları ve keşif operasyonlarını uygulayan denizaltıları ve insansız hava araçlarını kapsadığını söyledi.

https://www.trtworld.com

AB, İran'a yönelik protestoları bastırmak için yaptırımları artırdı

Pazartesi günü AB, Tahran'ın gösterilerle bağlantılı ikinci infazını kınayarak İran'ın devlet yayın kuruluşu, ordu komutanı ve devrimci muhafız komutanlarına protestoculara yönelik baskı nedeniyle yaptırımlar uyguladı.

https://www.arabnews.com

 

İdam bekleyen İranlı protestocunun idamı ertelendi

Mahsa Amini'nin ölümü üzerine protestolar sırasında yaptıklarından dolayı ölüm cezasına çarptırılan genç bir İranlının avukatı çarşamba günü yaptığı açıklamada, infazının ertelendiğini söyledi.

https://www.arabnews.com