Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Ortadoğu Gündemi: Ekim 2021

Ekim 2021 Ortadoğu Gündemi

Suudi Arabistan ve Fransa Son Gelişmeleri Tartıştı

Suudi Arabistan Prensi Muhammed b. Salman ile Fransız Dış İşleri Başkanı Jean-Yves Le Drian Riyad’da bölgesel ve uluslararası gelişmeleri tartıştı. İkili karşılıklı ilişkileri nasıl artırabileceği konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Kaynak: english.almayadeen.net

Fas ve Etiyopya’dan Nil Barajı Yorumu

Fas ve Etiyopya’nın çeşitli alanlarda işbirlikleri artıyor. Büyük Etiyopya Rönesans Barajı hakkında müzakereler devam ediyor ve Mısır Batı Sahra meselesinde Fas’ı desteklemeyi reddediyor.

Kaynak: al-monitor.com

İsrail Bahreyn İlişkileri

İsrail Dış İşleri Bakanı Yair Lapid İran’ın nükleer faaliyetlerine karşın Bahreyn’i ziyaret ettiği görülüyor. İran’ın nükleer enerji konusundaki girişim ve faaliyetlerine karşı uyarıda bulunmak ziyaretin amaçları arasında yer alıyor.

Kaynak: al-monitor.com

İran’dan İsrail-Arap İlişkilerine Dair Yorum

İran, İsrail Dış İşleri Bakanı Yair Lapid’in Bahreyn’e son ziyaretini, Körfez monarşisinde “bir leke” olarak tanımladı. İran bu lekenin kaybolmayacağını belirterek Arap ve İsrail ilişkilerini tarafınca tasvip etmediğini ifade etmiş oldu.

Kaynak: al-monitor.com

İran, İsrail’in İran Nükleer Sitelerine Olan Saldırılarının Durması Gerektiğini Söyledi

İran, Uluslararası Atom Enerji Ajansı’nın nükleer tesislere erişiminin İsrail’in saldırılarını durdurduğunda devam edeceğini söyledi. İran, ajansın gözlemlerine devam etmesini İran’a karşı terörist ataklarının açık bir şekilde kınanması ile mümkün olacağını ifade etti.

Kaynak: al-monitor.com

Bennett Hükümeti (Abraham Accords)  İbrahim Anlaşmalarını Genişletmek İçin Çalışıyor 

Naftali Bennett ve onun kabinesi İbrahim Antlaşmalarını güçlendirmek için çalışıyor. İsrail ve Arap Emirlikleri, Bahreyn, Fas ve Sudan arasında 2020’de normalleşme konusunda bir anlaşma sağlanmıştı. İsrail’in İbrahim Anlaşmalarını genişletmeye yönelik çalışmalarının olduğu görülüyor.

Kaynak: al-monitor.com

İsrailli Bennett Filistin Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail Bakanlarının Görüşme Planlaması Konusunda Sessizliğini Korudu

Filistin Başkanı Mahmud Abbas’ın iki İsrail başkanına en sahipliği yapması bekleniyor.  Meretz siyasi parti üyesi iki bakan ile Mahmud Abbas görüşmeyi planlıyor.

Kaynak: al-monitor.com

Katar’daki İlk Seçimler Nasıl Bir Etkiye Sebep Olacak ?

Arap Körfezi’nde insanlar genellikle kendi yasama ve yönetim modellerini “şûra” olarak tanımlarlar.  Danışma meclisi anlamına gelen bu kelimenin tarihi arka planı Hz. Muhammed zamanına dayanır. Bu sistem Suudi Arabistan ve Katar hariç kullanılmakta idi. Fakat şu sıralar Katar da bir Şûra Meclisine sahip olmak istiyor. Yorumlar genelinde ise doğru bir yönetim için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor ve Şûra Meclis seçimlerinin politika oluşumu konusunda nasıl etkili olacağı ise merakla bekleniyor.

Kaynak: trtworld.com

Suudi Arabistan ve İran Arasında Diplomasi Yoğunlaşmaya Başladı

Uzun süredir rakip iki ülke olan İran ve Suudi Arabistan aralarındaki çatışmaları çözmek ve tansiyonu azaltmak için yeni yollar arıyor.  Avrupa Birliği de bu iki devlet arasındaki görüşmelerin sorunları çözeceğinden umutlu olduğunu belirtti.

Kaynak: trtworld.com

Gazze İçme Sularının %97’si İçilemez Durumda

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Küresel Su Çevre ve Sağlık Enstitüsü’ne göre Gazze insanları kirlenmiş içme suları nedeniyle yavaş yavaş zehirleniyor. Sebep olarak ise İsrail işgali gösteriliyor.

Kaynak: trtworld.com                                       

Azerbaycan-İran Arasında Gergin İlişkiler

İran, İsrail’in Kafkaslardaki varlığı konusunda ciddi şekilde endişeli durumda olduğunu belirtti. İran tarafından yapılan açıklamaya göre Kafkas bölgesinde Siyonistlerin varlığı İran’da huzursuzluk yarattı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise İran’ın asılsız suçlamalarını cevapsız olarak bırakmayacağını söyledi. İki ülke arasında gerginlik artmakta.

Kaynak: trtworld.com

              tehrantimes.com

              al-monitor.com

Tahran ve Erivan, İranlı Suçluların Transfer Yollarını Araştırıyor

Ermenistan Adalet Bakanı Karen Andreasyan ve İran elçisi Abbas Badakhshan Zohouri, İran mahkûmlarının transferi konusunda tartışmak için görüştü. Toplantı boyunca İran elçisi iki ülke arasındaki gelişen arkadaşça ilişkilerden memnun olduğunu ifade etti.

Kaynak: tehrantimes.com

İran Rusya ile Güvenlik İşbirliğini Genişletiyor

İran Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Reza Najafi, Rusya elçisi Andrei Kroteskikh ile bir araya geldi. Karşılıklı ve uluslararası işbirlikleri hakkında konuşuldu.

Kaynak: tehrantimes.com

Merkel’den İsrail Ziyareti

Almanya yetkilisi Angela Merkel İsrail Başkanı Naftali Bennett’i ziyaret etti. İkili İran’ın nükleer programı konusu üzerine görüşmelerde bulundu.

Kaynak: trtworld.com

               jpost.com

Tel Aviv’de Düşük Maaşlar Protesto Edildi

Yüzlerce kişi çalışma şartları ve maaşlar nedeniyle Tel Aviv’deki yürüyüşe katıldı. Yerel kreşler ve sübvansiyonlu kreşler arasındaki maaş farkları protestolara yol açtı.

Kaynak: jpost.com

IŞİD’in Üst Düzey İsimlerinden Olan Sami Casim Yakalandı

IŞİD’in üst düzey isimlerinden olan Sami Casim’in yakalandığı Irak tarafından duyuruldu. Ebu İbrahim el-Haşimi’nin yardımcısı olan bu ismin yakalanmasında Türk istihbaratının da etkili olduğu ifade edilmekte.

Kaynak: trtworld.com

               dw.com

               arabnews.com

 

Merkel: “İsrail, Filistin Devleti’nin Önemini Göz Ardı Etmemeli”

Almanya yetkilisi Angela Merkel, İsrail’i son ziyaretinde Filistin Devleti’nin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti. Angela Merkel, İsrail’in Arap ülkeleri ile olan anlaşmalarını kabul etti ancak Arap ülkeleri ile olan anlaşmaların Filistin ile yapılması gereken bir barış ihtiyacını ortadan kaldırmadığının altını çizdi. Merkel, Filistinlilerin durumunu göz önünde bulundurması için İsrail’e çağrıda bulundu.

Kaynak: trtworld.com

               arabnews.com

Yemen’de Faaliyet Gösteren Husilerden Pek Çok Kişi Öldürüldü

Abdiya’da bir operasyonda 156’dan daha fazla Husi isyancı öldürüldü ve sekiz askeri araç imha edildi. Husilerin isyanları Yemen’in en önemli konularından biridir. Hükümet, masum insanları korumak için ayrıca çaba gösteriyor ve operasyonları devam ettiriyor.

Kaynak: trtworld.com

Irak Seçimlerinin Sonuçlarına Bir Muhalif: Fetih Koalisyonu (Fatah Alliance)

Fetih Koalisyonu başı Hadi al-Emiri yapay sonuçları kabul etmediklerini duyurdu. Hadi el-Emiri her ne pahasına olursa olsun sonuçları kabul etmeyeceklerini ve oy verenlerin oylarını koruyacaklarını vurguladı.

Kaynak: english.almayadeen.net

Birleşik Arap Emirlikleri ve Suriye Ekonomi İşbirliğini Artırmak İçin Anlaştı

Arap Emirlikleri ve Suriye, ekonomik işbirliklerini artırmak konusunda anlaştı.

Kaynak: arabnews.com

               tr.mehrnews.com

Lübnan’da Petrol Fabrikasında Yangın Meydana Geldi

Güney Lübnan’da al-Zahrani’de bulunan petrol fabrikasında meydana gelen ve itfaiye ekipleri tarafından söndürülen yangında Lübnan Enerji Bakanı Velid Fayyad 250.000 litre petrolün kullanılamaz hale geldiğini tahmin ediyor. Yanı sıra yangının, tanklardaki petrolün transfer sürecindeki bir hatadan meydana geldiğini öngörüyor.

Kaynak: arabnews.com

              egyptindependent.com

Mısır’dan Yemen’e Destek

Mısır Başbakanı Mustafa Madbuli Yemen krizini sonlandırmak için en iyi yolun politik çözümlerden geçtiğine inanıyor. Mısır ve Yemen başkanları görüşmeleri boyunca çeşitli alanlardaki işbirliklerini geliştirme yolları üzerinde durdu. Mısır, Yemen krizinin sonlanması ve acının son bulması için çabalayacağını ifade etti. İfadelerden anlaşılacağı üzere Mısır, Yemen’in yanında, destekçi bir ülke olarak yer alıyor.

Kaynak: arabnews.com

Katar Yetkilisi: “Taliban Hükümetini Tanımak Önceliğimiz Değil”

Katar özel elçisi Mutlak el-Kahtani Katar hükümetinin önceliğinin şu anda Afganistan hükümetini tanımaktan ziyade yeni yönetime ve insancıl meselelere odaklanılması gerektiğini söyledi.

Kaynak: arabnews.com

Mısır Dış İşleri Bakanının Türkiye ile İlişkiler Hakkındaki İfadeleri

Mısır’ın mevcut hükümetinin yetkilileri, konuşmalarında Mısır ve Türkiye arasındaki bölgesel düşmanlıkları onarmayı amaçladıklarına işaret ediyor. Mısır iki ülke arasındaki bağların olumlu yönde gelişmesi hususunda umutlu görünüyor.

Kaynak: al-monitor.com

Mısır Afrika’daki Kiliseler Üzerindeki Etkisini Artırıyor

Mısır hükümeti Afrika’daki Ortodoks Kiliseleri üzerinde çalışıyor. Özellikle Nil havzası boyunca mevcut olan ülkelerdeki kiliseler Mısır hükümetinin çalışma sahasında ön planda görünüyor.

Kaynak: al-monitor.com

Mısır Nil Barajı Tartışmalarında Brezilya’nın Desteğini Araştırıyor

Mısır, Büyük Etiyopya Rönesans Barajı krizinde Brezilya’nın desteğini kazanmaya çalışıyor. Mısır C.Başkanı Sisi’nin gözü, Büyük Etiyopya Barajı’nın son tartışmaları konusunda Brezilya üzerinde.

Kaynak: al-monitor.com

Mısır Organ Bağışı Hakkında Hala Tereddütlü

Mısır’da organ bağışı konusunda tartışmalar yeniden alevlendi. Mısırlı yazar Hhaled Montaser bir kitabında organ bağışına dikkat çekti ve o organ bağışçılarını cesaretlendirmeye çalıştı. Bu konunun gündeme gelmesi ile Mısır yetkilileri de konu ile ilgilendi.

Kaynak: al-monitor.com

Beyrut’ta Protestolar

Beyrut’ta Şii Müslim gruplarının protestoları esnasında yedi kişi öldü ve onlarca kişi yaralandı.

Kaynak: bbc.news.com

İran ve Suudi Arabistan Uzlaşma Yolunda mı?

Suudi Arabistan ve İran gergin ilişkilerden sonra uzlaşma yolundalar. Irak her iki ülkeye de ilişkileri kolaylaştırmak için görüşmelere ev sahipliği yapıyor. İran’ın bu uzlaşmaya daha istekli olduğu ifade ediliyor. İki ülke arasında Yemen coğrafyasının gerginlik yaratan bir rekabet ortamı olduğu anlaşılıyor. Kısa süre içinde ilişkilerin yumuşaması umuluyor.

Kaynak: jpost.com

Suudi Arabistan, Lübnan İstikrarı Konusunda Umutlu Olduğunu Söyledi

Lübnan geçen yıl yaşadığı büyük patlamanın yıkımlarını ve etkisini hala tecrübe ediyor. Lübnan’daki durum Suudi Arabistan tarafından takip ediliyor. Suudi Arabistan açıklamasında, Lübnan’ın devlet güçleri haricindeki silah kullanımına son vererek güvenlik ve barışı sağlaması tüm Lübnanlıların ve Lübnan devletinin yararına olduğunu belirtti.

Kaynak: jpost.com

Avrupa Birliği: “İran Viyana ile Nükleer Görüşmeleri Sürdürmeye Hazır Değil”

AB yetkilisinin yaptığı açıklamaya göre İran, nükleer programı konusunda diğer devletler ile görüşmelere geri dönmeye hazır değil. İran’ın yeni müzakere takımının Brüksel’de AB ile yapacağı görüşmede öne sürülecek metinleri görüşmek istediği belirtiliyor.

Kaynak: jpost.com

Hizbullah: “Biz Sivil Savaşa Sürüklenmek İstemiyoruz”

Lübnan’da Şii grup Hizbullah, Beyrut’ta meydana gelen kanlı olayların ve yedi Şii’nin öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamada iç savaş istemediğini belirtti. İç savaş istemediğini belirten Hizbullah, aynı zamanda insanların kanının yerde kalmamasını da istediklerini belirtti.

Kaynak: jpost.com

İran, Suudi Arabistan’a İhracata Devam Ediyor

Yıllardır askıya alınan ihracatın, İran tarafından yapılan açıklamada tekrardan Suudi Arabistan’a başlayacağı duyuruldu. İki İran ürününün son günlerde Suudi Arabistan’a ihraç edildiği belirtildi. Suudi Arabistan ile ilişkilerin gelişmesi için görüşmelerin yürütüldüğü ve ilerleme kaydedildiği ifade ediliyor.

Kaynak: english.almayadeen.net

Lübnan Güçleri Hizbullah’ın İddialarını Reddetti

Hizbullah, Lübnan güçlerine karşı suçlamalarda bulunmuştu. Yedi Şii’nin öldürüldüğü ve sivil savaşa doğru sürüklenildiği konusundaki suçlamalar Lübnan Kuvvetleri tarafından kabul edilemez olarak tanımlandı.

Kaynak: jpost.com

Suriye Muhalif Şefi: “ Amerika Yaptırımları Türk Savaşçıları İçin Bir Caydırıcı”

Sürgündeki Suriye muhalif başı Türk savaşçılarının Kuzey Suriye’de insan haklarını hiçe saydığını ifade etti. Bunun ardından son ABD yaptırımlarının kuralsız gruplara karşın caydırıcı olduğunu söyledi. Yanı sıra Suriyeli muhalif, mevcut hükümetin herhangi bir caydırıcı faaliyette bulunmadığını belirtti.

Kaynak: al-monitor.com

Suriyeli Cihatçı Grubu ile Türk Destekli Muhalefetin Birleşmeyi Düşündüğü Bildiriliyor

Suriye muhalif medya kaynaklarına göre Suriye Ulusal Ordu ile Türk destekli Özgür Suriye Ordusu birleşecek. İdlib bölgesinde geniş bir yayılma ve uygulamanın söz konusu olacağı belirtiliyor. Suriye Ulusal Ordu lideri de SUO’nun İdlib’de yayılacağını kabul eden söylemlerde bulundu.

Kaynak: al-monitor.com

Avrupa Birliği Türkiye’deki Artan Suriye İşletmelerini Gözlemliyor

Birçok Suriyeli mülteci çalışma izni olmaksızın Türkiye’de çalışıyor. Avrupa Birliği ise bu Suriyeli çalışanları ve işletmeleri desteklemek için uğraşıyor.

Kaynak: al-monitor.com

Etkili Öğretmen Mr. Shushani’ye Ait Gizemli Belgeler Komuoyu Erişimine Açıldı

Bilim insanları, Mr. Shushani’ye ait bu belgelerin Yahudi düşünce ve metinleri ile ilişkili fikir ve teknikleri açığa çıkaracağına inandıklarını söylerken Yahudiler için bu belgelerin öneminin altını çizmiş oldular. Söz konusu kişi 20. yüzyılın etkin ve önemli öğreticilerinden olup; koleksiyonu matematik formüllerinden Yahudi müziklerine kadar geniş bir yelpazeyi araştırmacılara sunuyor.

Kaynak: jpost.com

İsrail’in Savunma Endüstirisi Su Kirliliğine Sebep Oluyor

14 büyük su tesisi İsrail’in Savunma Endüstrisi’nin aktivitelerinden dolayı tehlikeli kirleticiler ile kirlenmiş durumda.

Kaynak: jpost.com

Lübnan Maruni Patriği Hiçbir Partinin Şiddete Başvurmaması Gerektiğini Söyledi

Lübnan patriği Beşara Boutros al-Rahi geçen yıl Beyrut’taki patlamayı ve ardından oluşan gergin ortamı işaret ederek herhangi bir partinin şiddete başvurması kabul edilemez bir durumdur dedi. Lübnan’ın mezhepçi aktivitelerden arınmış olması gerektiğini belirtti. Al-Rahi Lübnan Hristiyan toplulukları için son derece etkili bir lider olarak görülüyor.

Kaynak: jpost.com

              arabnews.com

              english.aawsat.com

Çin İran’ın Nükleer Müzakerelerine Yeniden Başlamasını Destekliyor

Çin Dışişleri Başkanı Wang Yi, İran’ın nükleer anlaşmalarındaki canlanmayı desteklediğini belirtti. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüşen Wang Yi İran ile çalışmaya istekli olduğunu söyledi.

Kaynak: english.aawsat.com

İran Mısır ile İlişkilerin Devam Etmesini Umuyor

İran üst düzey yetkilisi Mısır ile ilişkileri devam ettirmek için istekli olduğunun sinyallerini gönderdi. İran, Mısır ile ilişkilerinde gelişmek istiyor.

Kaynak: english.aawsat.com

Irak Seçimlerinde ABD ile Savaşan Şii Rahip Güçlendi

İran ve ABD ile olan ilişkileri ve Irak’ın yönetiminin doğrudan şekillenmesine yardım eden Irak seçimlerimde en büyük kazananın Mukteda es-Sadr olduğu düşünülüyor.

Kaynak: nytimes.com

              dw.com

Lübnan Ekonomik Olarak Erimeye Devam Ediyor

Lübnan ekonomik bir çöküntü içerisinde idi. Bu durum giderek kötüleşmekte. Lübnan’daki ekonomik durumu değerlendiren Dünya Bankası, modern tarihin en depresif bataklarından biri olduğunu söyledi.

Kaynak: egyptindependent.com

Suriye’deki Saldırılardan Sonra Türkiye: “Ne Gerekiyorsa Yapılacak”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye sınırında YPG tarafından gerçekleştirilen saldırılara karşın güvenlik için ne gerekiyorsa yapılacağını söyledi. Çavuşoğlu açıklamalarında ABD ve Rusya’nın YPG’nin Suriye’den geri çekilmesi için verdikleri sözleri tutmadıklarını dile getirdi.

Kaynak: egyptindependent.com

Abdullahiyan: “ İran Daima Irak’ta Barış ve Kararlılığı Tercih Eder”

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Tahran’ın daima Irak’ta barış ve kararlıktan yana olduğunu söyledi. İran, Irak’ı arkadaş ve kardeş olarak tanımlayarak iki ülke arasındaki politik, ekonomik ve kültürel ilişkilerin daha öncekine göre daha fazla olması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: english.almayadeen.net

İran, Katar İlişkileri Tartışıyor

Telefon görüşmesi ile İran ve Katar çeşitli politik ve ekonomik alanlarda yakın ilişkileri görüştü.  Karşılıklı işbirlikleri ve son gelişmeler telefon görüşmesinin ana konularını oluşturdu.

Kaynak: tehrantimes.com

Kazakistan Elçisinin İran Hakkındaki Görüşleri

Kazakistan elçisi İran’ı ekonomik açıdan güçlü bir ülke olarak tanımladı ve İran’ın SCO ( Shanghai Cooperation Organization) üyeliğinin bölgedeki diğer ülkeler için ekonomik işbirlikleri açısında oldukça etkili ve yararlı olacağını ifade etti.

Kaynak: tehrantimes.com

Üst Düzey İran Diplomatları Avusturya Yetkilisi ile JCPOA Hakkında Görüştü

İran ile politik görüşmeler için Tahran’da bulunan Avusturyalı yetkili Peter Launsky ile İran yetkilisi Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Ali Bagheri Kani görüşmelerde bulundu. İran yetkilisi Abdullahiyan iki ülke arasında ticari ve ekonomik işbirliklerini artırmayı umduğunu ifade etti. Avusturya yetkilisi Launsky da işbirliklerine istekli olduklarını söyledi.

Kaynak: tehrantimes.com

Reisi: “İran Fakirliği ve Yolsuzluğu İslam Dünyasında Yok Etmenin Yollarını Arıyor”

Başkan İbrahim Reisi 35. İslam Birliği Uluslararası Konferansı’nda yaptığı açıklamada İslam Dünyasında fakirliği ve yolsuzluğu yok etmeye çalıştıklarını söyledi. İslam ümmetinin birleşmesi gerektiğine de açıklamalarında yer veren Reisi İslam dünyasının ortak hedeflere ve hareketlere sahip olması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: tehrantimes.com

ABD Uzlaştırcısı ve Lübnan Yetkilileri İsrail ile Sınırların Geleceğini Görüştü

Amos Hochstein, ABD tarafından İsrail ve Lübnan arasındaki deniz sınırı tartışmaları için atanmıştı. Sözü edilen diplomat Lübnan Başkanı Mişel Avn ile Lübnan-İsrail arasındaki müzakerelerin geleceği hakkında konuştu. Mişel Avn ilişkilerde pozitif bir şekilde işbirliklerine devam etme konusunda hazır bulunduklarını dile getirdi. ABD yetkilisi de ABD’nin ikili arasındaki sorunları çözmeye yardım konusunda hazır olduğunu ifade etti.

Kaynak: arabnews.com

Finlandiya Elçisi Suudi Arabistan Yetkilisi ile Görüştü

Finlandiya ve Suudi Arabistan sağlık, eğitim, yenilenebilir enerji, ekonomi, ticaret ve yatırım gibi çeşitli alanlarda mevcut ve olası işbirliklerini görüştü.

Kaynak: arabnews.com

Suudi Arabistan’da Suudili Kadınları Güçlendirme Konferansı

İmam Muhammed İbn Saud İslam Üniversitesi bir konferans düzenleyecek. Konferansın amacı Suudi Arabistan’ın ulusal reformlar, hükümet politikası ve özel girişimler ile Suudi Arabistan kadınlarının nasıl güçlendiğine ışık tutmak olarak ifade edilmekte.

Kaynak: arabnews.com

Faysal b. Farhan İngiltere Mevkîdaşı Liz Truss ile Görüştü

Faysal b. Farhan ile Liz Truss İran, Yemen ve diğer Ortadoğu bölgesi ülkeleri hakkında görüştü. Truss ekonomik ve güvenlik bağlarını güçlendirmeyi amaçlayan bu ziyaretinde İngiltere’nin Ortadoğu’daki güvenliği sağlamak adına olan çabalarına da değindi.

Kaynak: arabnews.com

 İsrail’den Doğu Kudüs’e Saldırı

Filistin’de İsrail saldırısı nedeniyle pek çok kişi yaralandı. İsrail güçleri şiddetli bir şekilde Hz. Muhammed’in doğum günü olan ulusal tatil gününde Doğu Kudüs’te bulunan Şam Kapısına ve çevresine saldırdı. Yerel medyaya göre 22 Filistinli yaralandı ve 25 kişi de tutuklandı.

Kaynak: aljazeera.com

Irak Bağdat’ta Yeniden Seçim İçin Protestolar

Haşdi Şabi’nin (Halk Seferberlik Güçleri) destekçileri seçimlerde hile olduğunu düşünerek bu duruma karın protestolarda bulunuyor. Yeniden seçim için çağrıda bulunuluyor.

Kaynak: aljazeera.com

Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye Suçlama

Avrupa Birliği Türkiye’yi demokrasi ve hukukun üstünlüğü hususunda devam eden bir erozyona sebep olduğunu ve geçen yılki AB tavsiyelerini görmezden geldiğini belirtti. Demokrasinin kötüleşmeye devam etmesi Avrupa Birliği’nin endişe kaynağı durumunda.

Kaynak: aljazeera.com

İdlib Eriha’da Suriye Güçleri 11 Kişiyi Öldürdü

Kurtarma çalışmalarında bulunan ve diğer başka olaylara şahit olan insanlara göre Eriha ilçesinde Suriye güçlerinin saldırısı sonucu 11 kişi öldü. Birleşmiş Milletler Çocuk Ajansı UNICEF bu saldırıda dört çocuğun öldürüldüğünü doğruladı.

Kaynak: aljazeera.com

               trtworld.com

Birleşmiş Milletler Suriye’de Artan Şiddet Ortamından Endişeli

2020 tarihinde imzalanan ateşkes antlaşmasından bu yana mevcut durum Kuzeybatı Suriye bölgesinde şiddetin arttığını gösteriyor. Birleşmiş Milletler Kuzeybatı Suriye’de artan bu karmaşa ortamı nedeniyle derin bir endişe duyuyor.

Kaynak: trtworld.com

BM Elçisi: “İsrail’in İran’a Karşı Olan Askeri Provokasyonları Ciddi Boyuta Ulaştı”

İran elçisi Majid Takht Ravanchi İran’ın barışçıl nükleer programına karşın Siyonist rejimin provokasyonlarının ciddi boyutlara ulaştığını ve kışkırtmaların büyüyerek devam ettiğini ifade etti.

Kaynak: tehramtimes.com

Yezd’deki Asırlık Bir Mezarlık Müzeye Dönüştürülecek

52 hektarlık bir alanı kaplayan ve tarihsel açıdan önemli olan mezarlık açıklamalara göre müzeye dönüştürülecek. Juy-e Horhor’un hem Müslümanlar hem de Yahudiler için önemli bir yer olduğu ve her iki kısım için de farklı tarihsel malzemenin olduğu ifade ediliyor.

Kaynak: tehrantimes.com

Angela Merkel Türkiye’yi Ziyaret Etti

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya yetkilisi Angela Merkel ile görüşmelerde bulundu. Erdoğan, Avrupa’da artan İslamofobi üzerinde durdu ve Avrupa milletlerine her türlü ayrımcılık ve ırkçılıkla mücadele konusunda çağrıda bulundu.

Kaynak: english.almayadeen.net

İsrail Batı Şeria’da Yasadışı 3.000 Yerleşim İnşasını Onaylıyor

İsrail medya kaynaklarına göre işgal altındaki Batı Şeria’da yasa dışı yerleşim inşalarına izin verecek. Filistin Başkanı Muhammed Iştiyye, İsrail’in bu kararının Filistinliler için en büyük zorluklardan biri olacağını söyledi.

Kaynak: english.almayadeen.net

İran Yetkilisi Türk ve Rus Diplomatlar ile Görüştü

İran diplomat Khaji ve Türk diplomat Selçuk Önal Suriye Anayasa Komisyonu hakkında görüştü. İki taraf Suriye’deki son gelişmeler üzerine odaklandı. Önal, Suriye Anayasa Komisyonu’nun Suriyeliler için umutlu sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. Yanı sıra İran diplomat, Rus yetkilisi Alexander Lavrentiev ile Suriye’deki gelişmeler hakkında konuştu.

Kaynak: tehrantimes.com

Ali Hamaney ABD tarafından Kışkırtılan Mezhep Tartışmalarına Karşın Uyarıda Bulundu

İran’ın dini lideri Ali Hamaney bütün Müslümanlar arasındaki birliğin güçlendirilmeye ihtiyacının olduğunu söyledi. Müslümanlar arasındaki işbirliğinin çok gerekli olduğunu ifadelerine ekledi. Müslüman dünyasının birleştiği takdirde güçlü olunacağını vurguladı. Afganistan’daki olaylara değinen dini lider, Filistin konusu hakkında da görüşlerini bildirdi.

Kaynak: tehrantimes.com

Mısır Kiliseleri Hristiyan Evliliklerinin Düşmesi Üzerine Evliliğe Teşvik İçin Çalışıyor

Mısır Kiliseleri evli olmayan kadın ve erkek üyelerini evlendirme konusunda çalışıyor. Fakat bu destek bazı Hristiyan insanlar tarafından kesinlikle reddediliyor.

Kaynak: al-monitor.com

ABD, Suudi Arabistan’ın İsrail ile Normalleşen İlişkileri Hakkında Tartıştı

ABD yetkilisi Jake Sullivan, Suudi Arabistan’ın İsrail ile normalleşen ilişkileri hakkında görüştü. Biden hükümetinin normalleşen ilişkileri desteklediği anlaşılıyor.

Kaynak: al-monitor.com

Papa: “Göçebeleri Libya’ya “Merhametsiz” Kamplara Geri Göndermeyeceğiz”

Papa Françis kurtarılan göçmenleri Libya ve diğer tehlikeli ülkelere geri göndermeyeceğini söyledi. Papa, Akdeniz’deki göç akışlarını yönetmek için somut yollar bulunabilmesi için çağrıda bulundu. Temel önceliklerinin insan yaşamını korumak olduğuna da açıklamalarında yer verdi.

Kaynak: arabnews.com

Husilerin Saldırıları Kızıl Deniz’de Küresel Ticareti Tehdit Ediyor

Husilerin askeri saldırıları Kızıl Deniz’de küresel ticareti tehdit ediyor. Arap ülkeleri bu sahada güvenliği sağlamak için uğraşıyor.

Kaynak: arabnews.com

Mısır ve Katar Ticaret ve Yatırımlar Hakkında Görüştü

Mısır Endüstri ve Ticaret Başkanı Nevine Gamea ile Katar elçisi Salem Mübarek el-Şafi iki ülkenin ekonomik ve ticaret ilişkilerinde daha da güçlenmesinin yollarını tartıştı. Ticaretin artırılması ve karşılıklı yatırımların yapılması gerektiği konusunda önerilerde bulunuldu.

Kaynak: arabnews.com

 İsrail, Filistinli Sivil Grupları Suçlu Olarak Kabul Ediyor

İsrail, Filistinlilerin hareketlerini terör hareketleri olarak nitelendirdi. Uluslararası Af ve İnsan Hakları İzleme Örgütü İsrail’i bu söylemini küstah bir açıklama ve insan hakları açısından şok eden bir saldırı olarak betimledi.

Kaynak: arabnews.com

              aljazeera.com

Birleşmiş Milletler İsrail’in Filistinli Grupları Terörist Olarak Etiketlemesi ile İlgileniyor

Birleşmiş Milletler, İsrail’i insan haklarına ve insanların özgürlüğü hususunda teşvik ediyor. Birleşmiş Milletler, İsrail’in işgali altında bulunan Filistin bölgesinde terör karşıtı yasaların insan hakları ve insancıl çalışmalar açısından bahsi geçen bölgelerde kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: trtworld.com

İsrail Batı Şeria’da 1300’den Daha Fazla Yerleşim Yerini Onayladı

İsrail, Batı Şeria’da Yahudiler için çok sayıda konut inşa etme planlarına devam ediyor. Filistin ise İsrail’in bu planı hususunda suçlamalarda bulunuyor ve sistematik bir zorlama olarak tanımlıyor.

Kaynak: trtworld.com

İranlı Ali Hamaney’den İsrail ile İlişkilerini Normalleştiren Arap Ülkelerine Uyarı

İranlı Ali Hamaney Arap ülkelerinin İsrail ile normalleşen bağları konusunda Müslümanların birliğine karşı bir hareket olduğunu ifade etti. Bu normalleşen bağların büyük bir hata olduğunu söyleyen Hamaney, bu durumdan geri dönülmesi için Arap devletlerine çağrıda bulundu.

Kaynak: trtworld.com

Üst Düzey Suriyeli Yetkili: “Şam İsrail ile Normalleşmeyecek”

Arap ülkelerinin İsrail ile normalleşen bağları hususunda Suriye İsrail ile bağlarının normalleşmeyeceğini söyledi. Normalleşen bağları bir hata olarak gördüğünü ekleyen Suriye yetkilisi yanı sıra bu normalleşmenin Filistin halkının çıkarlarına zarar vereceğini söyledi.

Kaynak: english.almayadeen.net

İran, İslam Ülkeleri ile Nükleer Teknoloji Gelişimi Hususunda İşbirliklerine Hazır Olduğunu Söyledi

İslam toplumlarının ve insanların iyiliği için nükleer teknolojisinin gelişimi için İslam dünyası ile işbirliğine hazır olduklarını dile getiren Atom Enerji Organizasyon başkanı Behrouz Kamalvandi katıldığı toplantı boyunca nükleer endüstride son gelişme ve başarıları da açıklamaları ile gözler önüne serdi.

Kaynak: tehrantimes.com

Türkiye Meclisi Irak ve Suriye’deki Askerlerinin Görev Süresini Uzatmak İçin Onay Verdi

Türkiye, Irak ve Suriye sınırında yürütülen sınır operasyonları hususunda daha geniş sınırlara yayılan hareketleri onayladı. Ana muhalefet CHP ise bu duruma karşı çıktı.

Kaynak: al-monitor.com

               aljazeera.com

               dw.com

ABD İsrail’in Batı Şeria’daki Genişleme Siyasetine Güçlü Bir Şekilde Karşı Çıkıyor

Biden yönetimi İsrail’in Batı Şeria’da onayladığı yerleşim planına karşı çıkıyor. İsrail’in işgali altındaki Batı Şeria’da  yerleşmeci siyaseti ABD tarafından eleştiriliyor.

Kaynak: aljazeera.com

Mısır Politik Partiler: “Olağanüstü Halin İptali Devlet Kararlılığının Bir Yansıması”

Mısır politik partileri Başkan el-Sisi’nin olağanüstü hali iptali kararını doğruladı. Bu durumun ülkenin bir kararlılığının yansıması olduğunu ifade edildi. Mısır’ın aşırılıkçılığa ve terörizme karşı somut bir ilerleme kaydettiği ve ulusal devleti yenilediğini de söylendi.

Kaynak: english.ahram.org.eg

              trtworld.com

              nytimes.com

Arap Parlamentosunda Mısır Başkanı Sisi’ye Övgü

Arap Parlamento konuşmacısı Adel al Assoumi, Mısır Başkanı el-Sisi’ye ülke çapında olağanüstü hali sonlandırdığı için övgüde bulundu. Bu kararın Mısır’ın güvenliği sağlamaya yönelik çabalarının bir yansıması olduğunu ifadelerine ekledi. Olağanüstü halin iptali Mısır’ın başarılı gelişmeler için yaptığı faaliyetlerinin bir parçası olduğu ifade edildi.

Kaynak: egypttoday.com

Sisi Kıbrıs ile Çifte Vergiyi Kaldırma Anlaşmasını Onayladı

Mısır ve Kıbrıs arasında gelir vergilerinde çifte vergilendirmeyi ortadan kaldıran anlaşma imzalandı.

Kaynak: english.ahram.org.eg.

Irak’ın Diyala Şehrinde DEAŞ Saldırıları Yine Can Aldı

Irak güvenlik yetkililerin açıklamalarına göre Irak’ta DEAŞ saldırısı sonucu 11 sivil öldü. DEAŞ’ın tehditleri bölgede devam ediyor.

Kaynak: trtworld.com

              gulfnews.com

Rusya Esad Rejiminde ABD Yaptırımlarını Kolaylaştırmak İçin İsrail’in Yardımını Arıyor

Suriye’de yeniden inşa projelerini sağlamlaştırmak için Rusya ABD yaptırımlarında İsrail’in arabulucuğunu araştırıyor. Artan İran ekonomik rekabetine ve etkisine karşı da uyarıyor.

Kaynak: trtworld.com

İsrail’in Yeni Planı Yerleşim Planı ile Filistin İçlerine Kadar Girmek

İsrail Filistin’de yerleşim planları yapmakta. Bu planlar ile Filistin içlerine kadar girmeyi hedeflemekte. Dünyada ise insan hakları ihlali olarak görülürken bu yerleşim planı ciddi bir endişe uyandırıyor.

Kaynak: trtworld.com

               nytimes.com

YPG Terör Örgütü Suriye’deki Bomba Saldırıları ile Bir Kaos Ortamı Yaratmayı Amaçlıyor

YPG terör örgütü, PKK’nın Suriye kolu, 192 araba bombalama eylemini 2018-2021 arasında gerçekleştirmiş durumda. Toplamda 372 insan öldü ve 1,287 kişi de yaralandı. Bu terör grupları yeni bir kaos ortamı yaratmayı amaçlıyor. Saldırılar çoğunlukla bölgedeki sivillere karşı yapılıyor.

Kaynak: trtworld.com

İran Nükleer Müzakerelere Yeniden Katılacak

2015 yılında canlanan nükleer müzakereler devam edecek fakat ABD’nin bu görüşmeler katılıp katılmayacağı ise henüz belli değil.

Kaynak: nytimes.com

Suriye’deki Olası Saldırılar İçin Türkiye Beş Yeni Hedef Gözlemliyor

Türkiye, Suriye sınırındaki askeri operasyonlarını artırdı fakat; operasyon hala Washington ve Moskova onayı olmaksızın yapılamayacak gibi görünüyor. Açıklamaya göre siyasiler arası görüşmelerde Türkiye açısından bazı başarısızlıkların olduğu söyleniyor.

Kaynak: al-monitor.com

Lübnanlı Bakanlar Suudi Arabistanlı Elçiyi Sınır Dışı Ettikten Sonra Krizi Ele Aldı

Lübnanlı bakanlar Suudi Arabistan ile derinleşen bir diplomatik sürtüşmeyi tartışmak üzere bir toplantıyı Suudi Arabistan elçisini sınır dışı ettikten sonra düzenledi.

Kaynak: trtworld.com

              gulfnews.com

Yemen Havalimanında Patlama

Aden Havalimanındaki bir patlama ardından 12 insan öldü. Yetkililer bir kaza ya da bir saldırı olup olmadığı konusunda henüz bir kesin açıklama yapmadı.

Kaynak: trtworld.com

               bbc.com

               aljazeera.com

Kuveyt Lübnan Elçisini Sınır Dışı Etti ve Arap Emirlikleri de Elçilerini Geri Çekeceğini Duyurdu

Lübnan’ın Suudi Arabistanlı elçiyi sınır dışı etmesinin ardından benzer bir şekilde Kuveyt de Lübnanlı elçiyi sınır dışı etti. Lübnan’ın Arap devletleri ile gerginleşen ilişkileri bağlamında Birleşik Arap Emirlikleri de elçilerini geri çekeceğini duyurdu. Lübnan ile ticari ilişkilere yasak getirildi.

Kaynak: trtworld.com

               arabnews.com

               saudigazatte.com

               jpost.com

Mısır’da Tarihi Yeni Keşifler

Mısır’da Bizans dönemine ait tarihi malzemeler açığa çıkarıldı. Arkeoloji heyetinin çalışmaları sonucu açığa çıkarılan kalıntıların çoğu amfora ve kandillerden oluşuyor.

Kaynak: al-monitor.com

Suudi Arabistan Ekonomi Bakanı: “Suudi Arabistan Önemli Ekonomik Güçlerden Biri”

Ekonomik ve Planlama Bakanı Faysal el-İbrahim Suudi Arabistan’ın güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu söyledi. Ülkeler arası gelişen ilişkilerde birincil rol oynamaya devam edeceğini ifade eden bakan devletlerarası ilişkilerde Suudi Arabistan’ın başat rolüne vurgu yaptı.

Kaynak: saudigazette.com

Türkiye Bazı Suriyelilerin Sınır Dışı Edilmesine Karar Verdi

Türkiye’de kötüleşen ekonomik şartlar nedeniyle Türkler ve mülteci Suriyeliler arasında bir gergin ortam meydana geldi. Sosyal medya üzerinden devam eden gergin havalar sonucu Türkiye, bazı Suriyelileri sınır dışı etme kararı aldı.

Kaynak: aljazeera.com

              jpost.com

Arap Ligi Kötüleşen Lübnan-Arap İlişkilerinden Endişeli

Arap Ligi Körfez ülkeleri ile Lübnan’ın hızla kötüleşen ilişkilerinden endişeli olduğunu duyurdu.

Kaynak: aljazeera.com

İsrail Medyası: “Büyük İran Siber Atakları İsrail’i Hedef Alıyor”

İsrail medyasına göre İran hacker grupları İsrail’in şirketlerinin önemli bilgilerini elde etmek ve bozmak için uğraşıyor. İranlı hacker gruplarının girişimleri ile büyük bir bilgi sızıntısı olduğu ifade ediliyor. Bu saldırı İsrail’de en büyük sabotaj operasyonu olarak etiketlenmiş durumda.

Kaynak: english.almayadeen.net

Hamas (İslami Direniş Örgütü) İsrail ile İşbirliği Ettiği İddiasında Bulunduğu 6 Gazzeliyi Tutukladı

6 Filistinli İsrail ile işbirliği ettiği suçlaması ile tutuklandı.

Kaynak: jpost.com