Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Ortadoğu Gündemi: Ekim 2022

Önde Gelen Suudi Yazar Al Joaithin 72 Yaşında Hayatını Kaybetti

Suudi haber kuruluşlarının bildirdiğine göre, önde gelen Suudi yazar ve deneme yazarı Abdullah Al Joaithin, hastalığa karşı verdiği mücadelenin ardından 72 yaşında vefat etti. 25 yıl boyunca Riyad ve Cidde radyo istasyonlarıyla iş birliği yaparak çeşitli günlük ve haftalık programlar yazdı. Suudi Arabistan içinde ve dışında bir dizi gazete ve dergide makaleler yayınladı. Ayrıca, çoğunlukla sosyal konularda 50'den fazla kitap kaleme aldı.

https://gulfnews.com

Mısır'da Mahkeme Öncesi Tutukluların Bir Kısmı Serbest Bırakılacak

Cumhurbaşkanlığı Af Komitesi üyesi Tariq Al-Khouly, cumhurbaşkanlığı affı uyarınca perşembe günü 35 mahkûmdan oluşan bazı kişilerin serbest bırakılacağını duyurdu. Cumhurbaşkanlığı Af Komisyonu, düşünce özgürlüğü nedeniyle tutuklu yargılananların tahliyesine ilişkin kararlardan dolayı Cumhurbaşkanlığı, Başsavcı ve İçişleri Bakanlığı'na teşekkür etti.

https://www.egypttoday.com

El Ezher, Avustralya'nın Kudüs'ü İsrail'in Başkenti Olarak Tanıma Kararını Geri Almasını Memnuniyetle Karşıladı

Mısır El-Ezher üniversitesi, Avustralya'nın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını geri çekmesini memnuniyetle karşıladı. El Ezher yetkilileri perşembe günü yaptığı açıklamada, "Kudüs- Allah'ın izniyle Filistin devletinin ebedi başkentiydi, öyleydi ve öyle kalacak" dedi.

https://www.egypttoday.com

Mısır, Filistin Topraklarındaki Saldırılara ve Şiddete Son Verilmesi Çağrısında Bulundu

Mısır, İsrail'in Batı Şeria'da ve Mescid-i Aksa çevresinde son birkaç gündür işgal ettiği Filistin topraklarına yönelik saldırılarını ve kışkırtıcı eylemlerini büyük bir endişeyle takip ediyor. Mısır, her iki taraf arasında tehlikeli bir tırmanış olduğunu da sözlerine ekledi ve “şiddet, saldırı ve provokasyon kısır döngüsüne” bir an önce son verilmesi çağrısında bulundu.

https://www.egypttoday.com/

Yüksek Ekonomik Değere Sahip Siyah Kum Projesi

Mısır Kara Kum Şirketi Başkanı Magdy Tawil, siyah kum fabrikaları kompleksinin yüksek ekonomik değere sahip olduğunu ve yatırım için cazip olduğunu söyledi. Çarşamba günü, Cumhurbaşkanı Abdel Fattah El Sisi'nin huzurunda Kafr El Sheikh'te bir siyah kum fabrikaları kompleksinin açılışıyla ilgili konuşmasında açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Bassam Rady, Kafr el Sheikh'teki Kara Kum fabrikasının en gelişmiş madencilik ekipmanlarıyla dünyada türünün ilk örneği olduğunu söyledi.

https://www.egypttoday

Tutankhamun: Barnsley'den Bir Çocuk Bir Firavunun Mezarının Ortaya Çıkarılmasına Nasıl Yardım Etti?

3.200 yıldan fazla bir süredir Tutankhamun'un mezarı, Mısır'ın parlayan kumlarının altında el değmeden yatıyordu. Ancak, çocuk kralın hayatını keşfetmek için yeni bir sergi açılırken, ünlü bir mısır bilimci, şimdiye kadarki en büyük arkeolojik keşiflerden birinin alevlerinin Güney Yorkshire'dan bir adam tarafından nasıl ateşlendiğini ortaya koyuyor.

https://www.bbc.com/

Pakistan Maliye Bakanı İshak Dar, Pakistan'ın Rusya'dan Petrol Satın Alma Kararını ABD'ye Bildirdiğini Duyurdu

Dar çarşamba günü İslamabad'da düzenlenen 2022 Tüm Pakistan Yeminli Mali Müşavirler Konferansı'nda gazetecilere verdiği röportajda, "Hindistan Rusya'dan petrol satın alabiliyorsa, o zaman bizim de hakkımız var ve bunu yapmaktan bizi alıkoymak için hiçbir neden yok" dedi.

https://www.jpost.com/

İsrail Yüksek Mahkemesi'nin Yalnızca Solcu Davalara Yardım Ettiği İddiaları Doğru Mu?

Yüksek Adalet Divanı Lübnan denizcilik anlaşmasını durdurmak için adım atmayı reddettiğinde, bazı sağcılar tarafından, Merkez-Sol siyaset ittifakına dayalı olduğu için siyasi olarak hükümet lehine önyargılı olduğu için saldırıya uğradı.

https://www.jpost.com

İsrail, Filistinliler İçin Allenby Sınır Kapısının 24 Saatlik Açılışını Bir Kez Daha Erteledi

İsrail, öncelikle Batı Şeria Filistinlileri tarafından dış seyahat için ana çıkış noktası olarak kullanılan Ürdün Vadisi'ndeki Allenby Geçidi'nin açılışını 24 saat erteledi. Bu, Başbakan Yair Lapid'in temmuz ayında ABD Başkanı Joe Biden'a çalışma saatlerini uzatacağına dair söz vermesinden bu yana projedeki ikinci gecikme oldu.

https://www.jpost.com/

İran Nükleer Anlaşması: Kötünün Dönüşü Daha Kötü

Avrupa Birliği tarafından hazırlanan ve İran ile imzalanması yakın görünen 2015 nükleer anlaşmasını eski haline getirmek için yapılan çalışmalarda değişim yok. Bu, Barack Obama'nın 2015 yılında ABD başkanıyken kabul ettiği ve imzaladığı önceki anlaşmanın aynısı. Donald Trump'ın tanımladığı gibi, gerçekten de "tarihin en kötü anlaşmasıydı" ve eski kötü anlaşmaya geri dönüş, zaman içinde en kötü yaklaşım olduğunu gösterdi.

https://saudigazette.com.sa/

Lübnan ve İsrail, Abd'nin Deniz Sınırı Anlaşması Önerisini Onayladı

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Baada'daki anlaşmayı onaylayan bir mektup imzaladı ve ardından Başbakan Yair Lapid'in Kudüs'teki imzasının ardından, sınır boyunca Nakoura'daki BM barış üssünde gerçekleştirilecek olan daha alt düzey delegasyonların devir teslim töreni düzenlendi. Anlaşma, İsrail ile İran destekli Lübnanlı grup Hizbullah arasındaki olası bir çatışma kaynağını ortadan kaldırıyor ve Lübnan'ın ekonomik krizini hafifletmeye yardımcı olabilir.

https://www.arabnews.com

İran Protestoları Mahsa Amini'yi Anmanın Ardından Gece Boyunca Öfkeliydi

Mahsa Amini'nin İran İslam Cumhuriyeti genelinde bir huzursuzluk dalgasına yol açan ölümünün 40. gününde binlerce kişi İran'da gece boyunca protestolar düzenledi. Kürt kökenli 22 yaşındaki İranlı Amini, kadınlar için İslami kıyafet kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla ahlak polisi tarafından Tahran'da tutuklanmasından üç gün sonra, 16 Eylül'de öldü.

https://www.arabnews.com/

Fas Polisi 23 Kaçakçının Tutuklandığını Söyledi

Fas polisi çarşamba günü yaptığı açıklamada, Haziran ayında ölümcül bir sınır alanının yakınında kuzeyde bulunan bir kasabada bir insan kaçakçılığı çetesini dağıttıklarını söyledi.

https://www.arabnews.com

Lübnan Yüzlerce Mülteciyi Suriye'ye İade Etti

Lübnan güvenlik servisleri tarafından yürütülen gönüllü program kapsamında yüzlerce Suriyeli mülteci Lübnan'dan ayrıldı ve ülkelerine döndü. Birçoğu Arsal'da yaşayan mülteciler eşyalarını ve mobilyalarını toplayarak Al-Zamrani'den batı Qalamoun'a geçtiler. Güney şehri Nebatiye'de yaşayan diğerleri, Mesnâ kapısından geri döndüler.

https://www.arabnews.com/

Biden, İsrail Cumhurbaşkanı ile Ukrayna'daki İran İnsansız Hava Araçlarını Görüştü

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog çarşamba günü, Rusya'nın İran tarafından tedarik edilen savaş uçaklarından Ukrayna'ya yönelik artan tehdidi tartıştı. Herzog, görüşmelerinin ardından Beyaz Saray'da gazetecilere verdiği röportajda, "çoğunlukla" İran'ın nükleer programını, İran'ın katı dini yasalarına karşı gösteri yapan protestocuların ezilmesini ve Tahran'ın Rusya'ya insansız hava aracı satışı konusunu görüştüklerini söyledi.

https://www.arabnews.com/

İran'da Şii Türbesine Silahlı Saldırı: En Az 15 Kişi Öldü

Mahsa Amini'nin gözaltında ölümünün 40. gününü kutlayan protestocularla güvenlik güçlerinin çatıştığı olayda, çarşamba günü İran'ın Şiraz kentindeki bir Şii Müslüman türbesine silahlı kişilerin saldırdığını ve en az 15 kişinin öldüğü söylendi.

https://www.arabnews.com

Mısır, İngiltere Kralı'na İklim Zirvesine 'Açık Davet' Verdi

Mısır, fikre itiraz eden Birleşik Krallık başbakanının istifasının ardından İngiliz Kralı III. Charles'ın gelecek ay Şarm El-Şeyh'te yapılacak COP27 iklim zirvesine katılmasını umduğunu söyledi. Baş iklim müzakerecisi Mohamed Nasr, İngiliz hükümdarına “açık bir davet” olduğunu dile getirdi.

https://www.arabnews.com

ABD, Mahsa Amini'nin Ölümü Üzerine İran'a Yeni Yaptırımlar Getirdi

ABD, ahlak polisi tarafından alıkonulan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümüyle ilgili protestolara yönelik baskılar nedeniyle çarşamba günü bir düzineden fazla İranlı yetkiliyi yaptırım kara listesine aldı. Norveç merkezli bir insan hakları grubu olan Hengaw'a göre, Amini'nin ölümünün 40. gününü kutlamak için memleketinde toplanan binlerce protestocuya ateş açılması üzerine yaptırımlar duyuruldu.

https://www.arabnews.com/

Mısır ve Cezayir Gaz, Petrol ve Maden Alanlarında İş Birliğini Artıracak

Mısır ve Cezayir salı günü gaz, petrol ve maden alanlarında iş birliği için bir mutabakat zaptı imzaladı. Belgeleri Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Tarek El-Molla ve Cezayir Enerji ve Maden Bakanı Muhammed Arkab imzaladı.

www.arabnews.com

İsrail Batı Şeria'da Filistinlileri Gözaltına Aldı

Ordu, çarşamba günü İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da Lions' Den militan grubunun üç sözde üyesini gözaltına aldığını ve aralarında önemli bir Filistinli militanın kardeşinin de bulunduğunu söyledi.

https://www.arabnews.com/

Ürdün, İsrail'in Filistin Kentlerine Yönelik Devam Eden Baskınlarını Kınadı

Ürdün Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, salı günkü Nablus ve Ramallah'taki şafak saldırıları da dahil olmak üzere Filistin kasabalarına devam eden İsrail askeri saldırılarını kınadı.

https://www.arabnews.com/

Ukrayna-Rusya-İsrail İlişkileri

Ukrayna, Ortadoğu'daki ilişkilerini dengelerken geçmişte İsrail'in yanında yer almamaya özen gösterdi. İsrail de ilişkilerini dengelemeye özen gösterdi.  Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Moskova'nın İran insansız hava araçlarını ithal etmesine ve Ukrayna'yı terörize etmesine olanak sağlayan Rusya-İran ittifakından bu hafta İsrail'i sorumlu tuttu.

https://www.jpost.com

Zelensky: İsrail, Ukrayna ile İstihbarat Paylaşmaya Başladı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Ukrayna ile istihbarat üzerinde çalışmaya başladığını söyledi.

https://www.jpost.com

Gelişmekte Olan Destinasyonlar: Maragheh Fosil Cenneti

Kuzeybatı İran'da dünya çapında bir “fosil cenneti” olarak tanınan Maragheh, Mastodons ve Deinotherium (fil ve gergedan türleri) ve diğer soyu tükenmiş memeliler gibi devasa otçul fosillere ev sahipliği yapıyor. Maragheh faunasının Yunanistan'daki Samos ve Pikermi ile birlikte en önde gelen üç Batı Avrasya Geç Miyosen Pikermiyen faunasından biri oldu.

https://www.tehrantimes.com/

Nihavend, Arkeolojik Başarılar Nedeniyle Daha Fazla Gezgin Çekebilir

Bir arkeolog, Nihavend'deki Seleukos işgalinin arkeolojik izlerinin antik İran kentini kültür turizmi için önemli bir destinasyon haline getirmeye yardımcı olabileceğini söyledi. Bir önceki kazıyı yöneten Mohsen Khanjan salı günü yaptığı açıklamada, "Nagarechi tepesinde tümülüs şeklindeki bir mezarın keşfi bölge turizminde devrim yaratacak ve bu alanda üçüncü kazı sezonuna başlamak için fon bekliyoruz" dedi.

https://www.tehrantimes.com/news

OANA Üyeleri Ulusal Müzeyi Gezdi

Cumartesi günü İran Ulusal Müzesi, 18. Asya-Pasifik Haber Ajansları Teşkilatı Genel Kurulu'na katılmak üzere Tahran'da bulunan onlarca uluslararası medya direktörü ve gazeteciye ev sahipliği yaptı. Japonya, Bulgaristan, Azerbaycan Cumhuriyeti, Türkiye ve Filipinler'den medya uzmanları, İran-Bastan Müzesi'ne (antik İran'a adanmış), İran İslam Arkeoloji ve Sanat Müzesi'ne ev sahipliği yapan büyük müzenin ziyaretçileri arasındaydı.

https://www.tehrantimes.com/news/

Uluslararası Af Örgütü, ICC'ye Olası Gazze Savaş Suçları Hakkında Soruşturma Çağrısında Bulundu

Soruşturma Filistin Yönetimi tarafından destekleniyor, ancak İsrail Uluslararası Ceza Mahkemesi üyesi değil ve yargı yetkisine itiraz ediyor. Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in Ağustos ayında Gazze'ye düzenlediği saldırı sırasında işlenen olası savaş suçları hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) soruşturma açılması çağrısında bulundu.

https://www.trtworld.com

Lübnan Milletvekilleri Dördüncü Kez Cumhurbaşkanı Seçemedi

Lübnan parlamentosu, güçlü Hizbullah hareketinin karşı çıktığı bir aday konusunda milletvekilleri arasında bölünmüş durumdayken, Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın ardılını seçme konusunda dördüncü kez başarısız oldu.

https://www.trtworld.com

İran Muhalif Rapçiyi Tutukladı, Amini Haber Muhabirlerine Casus Dedi

İran rejimi, Hamdi ve Muhammedi'yi “yabancı medyanın başlıca haber kaynakları” olmakla suçladı. Kadınlar Tahran'ın acımasız Evin hapishanesinde tutuluyor. İran İslam Cumhuriyeti güvenlik güçleri, dini rejime karşı devam eden protestoları destekleyen muhalif rapçi Toomaj Salehi'yi pazar günü yeniden tutukladı.

https://www.jpost.com

Batı Şeria'da Filistinliler, İsrailli Yerleşimcilerin Saldırılarına Karşı Saldırıya Geçti

Çok sayıda Filistinli de İsrail hapishanelerinde tıbbi ihmal politikasını protesto etmek için Gazze Şehri'nde bir miting düzenledi. İsrail yerleşimcilerin Filistin mülküne yönelik saldırıları sırasında işgal altındaki Batı Şeria kenti Halil’de genel bir grev oldu.

https://www.trtworld.com

İklim Krizi Ortadoğu'da Milyonları Tehdit Ediyor

Dünya Bankası, 2050 yılına kadar, bunu önlemek için hiçbir şey yapılmazsa, Orta Doğu'da iklim krizi nedeniyle ülke içinde yerinden edilmiş 216 milyon insan olacağını tahmin ediyor.

https://www.trtworld.com

Mısır Cumhurbaşkanı 31. Arap Zirvesi'ne Katılmak İçin Cezayir'e Uçtu

Cumhurbaşkanı Abdel Fatah al-Sisi, 1-2 Kasım'da gerçekleşecek 31. Arap Zirvesi'ne katılmak üzere salı günü Cezayir'e gitti. Zirve iki yıl içinde ilk özelliğinde. Filistin Davası, Arap-Avrupa ve Arap-Afrika ilişkileri, ekonomik ilişkiler, yatırım ve Araplar arası ticaret alışverişini kapsayacak.

https://www.egypttoday.com

Bağdat Patlaması Kurbanları Arasında Futbol Oynayan Amatörler

Irak'ın başkentinin doğusundaki bir futbol stadyumu yakınında meydana gelen patlamada en az 10 kişinin hayatını kaybettiğini ve 20 kişinin de yaralandığını bildirdi. Patlamanın cumartesi günü bir futbol stadyumu yakınındaki bir garajda, bir araca bağlı patlayıcının infilak etmesiyle meydana geldiğini söyledi.

https://www.trtworld.com

İsrail Seçimleri: Netanyahu Geri mi Dönüyor?

"Netanyahu geri mi dönüyor? Cuma günü yapılan son anketler, İsrail'in sağcı eski Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun iktidara dönme çabasında salt çoğunluktan sadece bir sandalye eksik kalabileceğini gösterdi.

https://www.bbc.com

İran Muhafızları, Körfez'de 11 Milyon Litre Kaçak Yakıt Taşıyan Gemiye El Koydu

Yerel basın pazartesi günü yaptığı açıklamada, İran deniz kuvvetlerinin Körfez'de yakıt kaçakçılığı yaptığını söyledikleri yabancı kayıtlı bir gemiye el koyduğunu ve mürettebatını tutukladığını söyledi.

https://www.arabnews.com

İsrailliler, Araba Çarptığı İddiasıyla Filistinliyi Öldürdü

İsrailliler pazar günü orduya ve sağlık görevlilerine göre işgal altındaki Batı Şeria'da arabasını askerlerin üzerine süren bir Filistinliyi vurarak öldürdü. Eriha kenti yakınlarındaki olay, İsrail'in ilhak ettiği Doğu Kudüs ve işgal altındaki Batı Şeria'da artan şiddetin ortasında meydana geldi.

https://www.arabnews.com