Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Ortadoğu Gündemi: Eylül 2021

İran Liderinden Malezyalı Liderlere Kutlama

İran lideri Malezyalıların ulusal gününü kutladı. İki ülke arasındaki karşılıklı ilişkilerin büyümesi ile olan memnuniyetini ifade eden İran lideri, ilişkilerin daha da gelişimine ve güçlenmesine şahitlik edileceğini ifade etti.

Kaynak: tehrantimes.com

Birleşmiş Milletler Şefi İran ile İşbirliğine Hazır Olduğunu Duyurdu

İran’ın yeni lideri İbrahim Reisi’yi öncelikle tebrik eden Birleşmiş Milletler Şefi Antonia Guterres İran ile işbirliklerine istekli olduğunu ifade etti. İran’ın kayda değer insan ve doğal kaynaklarının dünyadaki insanların yaşamını geliştirmek için yararlı olabileceğini söyleyen BM Şefi sürdürülebilir gelişim, dünyadaki insan haklarının, barış ve güvenliğin sağlanabilmesi için ikili ilişkiler üzerine eğilmek gerektiğini vurguladı.

Kaynak: tehrantimes.com

İran’ın Taliban Hakkındaki Yorumu

İran eski elçisi yaptığı açıklamada Taliban’ın Afganistan için açık bir planının mevcut olmadığını söyledi. Yanı sıra ülkenin karmaşık bir halin içinde olduğunu da ifade etti. Afgan toplumun da Taliban’a sıcak bakmadığını söyleyen İran elçisi Taliban’ın ülke yönetimi konusundaki planlarının belirsiz ve muğlak olduğunu söyledi.

Kaynak: tehrantimes.com

Sonunda Özgür ve Serbest Afganistan

19 yıl, 10 ay ve 25 gündür Afganistan’da ABD askerlerinin mevcut durumu 31 Ağustos’ta ABD askerlerini taşıyan uçak ile sona erdi. Taliban sözcüsü el-Cezire kanalına verdiği demeçte Afganistan’ın tamamen özgürlüğüne kavuştuğunu ifade etti.

Kaynak: tehrantimes.com

İran ve Birleşik Arap Emirliklerinin Görüşmeleri

Yeni İran Dış İşleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullah, Arap Emirlikleri Başkanı Muhammed b. Raşid el-Mektum ile Bağdat’ta olan bölgesel zirve hakkında görüştü. İran’ın Arap Emirlikleri ile işbirliğinin yanı sıra büyük adımların atılması gerektiği ve yakın diplomasinin başarılabilir olduğu ifade edildi.

Kaynak: tehrantimes.com

Filistin, İsrail Şiddetine Rağmen Güven Veren Yapıcı Önlemlere Hazır

Mısır ve Ürdün liderlerinin toplantısından sonra Filistin Başkanı Mahmud Abbas Filistin bölgesinde yenileme çalışmalarına hazır olduğunu söyledi. Üç devlet müzakereleri devam ettirmeyi ilke edinen bir çalışma doğrultusunda birlikte çalışacak.

Kaynak: trtworld.com

İran, Askeri Düşmanların İran Gözetimi Altında Olduğunu Söyledi

İran’ın Ordu Savunma Kuvvetleri Komutanı İran’ın düşmanlarının hareketlerini ve üslerini gözlemleyebileceğini söyleyerek İran’ın gücünü vurguladı. Hava Savunma Gücünün kuruluşunun ardından büyük başarılar elde ettiklerini ifade eden komutan, dünyanın ileri teknolojisi ile ekipman üretimi gerçekleştirdiklerini de söyledi.

Kaynak: tehrantimes.com

İran Başkanı Reisi Covid-19 Aşısının İhracatında Artış Olduğunu Söyledi

İran başkanı aşı ihracatında bir artış olduğunu ve aynı şekilde yerel aşı üretiminde de bir artış olduğunu ifade etti. Reisi, aşı sayısının artışını övgüye değer olarak tanımladı ancak yetersiz olduğunu da ekledi.

Kaynak: tehrantimes.com

 

 

İran’ın Ordu Şefi Hasan Firuzebadi  Öldü

70 yaşındaki Hasan Firuzebadi 1989’dan 2016’ya kadar askeri görevlerini yürüttü. 2016’dan beri İslam devriminin lideri Seyyid Ali Hüseyni Hamenei’ye hizmet etmişti.

Kaynak: tehrantimes.com

Katar Gazze’ye Para Desteği Sağlamaya Devam Etmeyi Planlıyor

Katar Gazze Şeridi’ndeki yoksul ailelere ve memurlara parasal desteğe devam edeceğini duyurdu. Katar, Filistin’in yeniden inşası için de söz verdi.

Kaynak: egyptindependent.com

Reisi, Makran Kıyılarını Küresel Ticaret İçin Bir Merkez Olarak İsimlendirdi

Başkan Reisi, İran’ın güneyinde bulunan Makran, Umman Denizi ile sınır komşusu olup; Reisi bu bölge için İran’ın dış dünya ile ticarette oynadığı mühim rolü belirterek ticaretin kapısı olarak nitelendirdi.

Kaynak: tehrantimes.com

Suriye ve Lübnan ABD’ye Karşı Olan Bağlarını Arttırıyor

Lübnan heyeti Suriye sınırındaki Jdeidet Yabous’a geldi. Şam’da yapılan toplantıda çeşitli meseleler tartışıldı. Özellikle iki ülkeyi ilgilendiren Mısır’ın gazının ve Ürdün elektriğinin Suriye topraklarından geçirilmesi konusunda Suriye’nin yardımı istendi.

Kaynak: tehrantimes.com

Reisi’nin Dış Politikadaki Önceliği Komşular ile Bağları Derinleştirmek

Reisi’nin hükümeti gösterdi ki; politikalar komşuları ile ilişkileri geliştirmeye yönelik teori ve pratiklere dayanıyor. Eğer ciddi bir politika ortaya konulur ise, bölgede sürekli ve uzun bir güvenliğe öncülük edeceği öngörülüyor.

Kaynak: tehrantimes.com

Cezayir Orman Yangıları Sebebiyle 30 Kişiyi Alı Koydu

Terörist olduğu duyurulan ve yedi farklı gruptan insanların da oluşturduğu 30 kişilik bir grup Cezayir tarafından alıkonuldu.

Kaynak: egyptindependent.com

Nil Barajı Üzerine Tartışmalar Duraksadı

Büyük Etiyopya Barajı üzerine uzun süren tartışmalar Mısır, Sudan ve Etiyopya arasındaki müzakereleri yeniden canlandırma teşebbüslerine rağmen durgun bir hâl aldı.

Kaynak: al-monitor.com

Uluslararası Gözlemciler Irak Seçimleri İçin Hazır

Irak seçimlerinde yüzlerce uluslararası gözlemci seçimlerin adil ve açık yürütülmesi için hazır durumda. Irak’ın bu seçim durumu 2019’dan bu yana Irak protestocularının baskısının ardından yapılması nedeniyle de ayrıca önemli hale gelmekte. Nitekim Adel Abdul Mehdi’nin hükümetini düşürmeyi başaran eylem hareketleri ile yeni bir seçime yol görünmüş oldu.

Kaynak: al-monitor.com

Afrika, İsrail ve İran Arasındaki Çatışmanın Bir Sonraki Sahnesi Olarak Ortaya Çıktı

Cezayir Dış İşleri Başkanı Ramazan Lamamra, Fas ile diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurdu. Fas ile Cezayir arasındaki son diplomatik bozulmalar sadece yerel meseleler ile ilgili olmamak ile birlikte bu diplomatik kesintinin aslında Afrika’daki İran ve İsrail arasındaki diplomatik çatışmaların bir yansıması olduğu ifade ediliyor.

Kaynak: al-monitor.com

İsrail, Gösterilerin Ardından Gazze’nin Balık Avlama Bölgesini Genişletiyor

İsrail, Gazze’de balıkçılık yapılan sahil bölgelerinde 15 mil civarında bir genişletme yapabileceğini duyurdu. Yapılan açıklamada genişletmenin yanı sıra Kerem Şalom’un da geçişlere tamamen açılacağı söylendi.

Kaynak: al-monitor.com

Bennett Hükümeti Aşırı Ortodoks Okulları Geliştiriyor

Yeni İsrail hükümeti ultra-Ortodoks devlet okullarını destekleme ve yayma konusuna odaklanıyor. Bu Ortodoks okulları meselesi İsrail’in yerel anlamda karşılaştığı en önemli meselelerden biri olmuştur. Ortodoksların İsrail toplum içine entegrasyonu hükümeti yılladır ilgilendiren bir mesele olarak tartışma konusu olmuştur. İsrail hükümetinin bugüne değin süregelen sınırlandırmalarına rağmen Ortodoksların talep ve sayılarının çokluğu nedeniyle Ortodoks okulları gelişme göstermiştir. Bennett ve yeni hükümeti ise Ortodoks toplumunu geliştirme ve onların topluma entegrasyonu ilkesini desteklediği görülüyor. Yeni hükümetin Ortodoks okullarını ve toplumunu desteklediği ifade edilmekte.

Kaynak: al-monitor.com

İsrail Hayfa’da Çin’in İşlettiği Terminalin Açılışını Yaptı

İsrail Çin tarafından işletilen yeni bir terminal açtı. İsrail ekonomisinin gelişeceği umuluyor. Yanı sıra İsrail, Körfez ülkeleri ile ticari anlamda yeni tekliflere de bir yardımı olacağı bekleniyor. Biden’in CIA direktörü ise bu gelişmelere olan endişeli tutumunu bir açıklamadı ile dile getirdi.

Kaynak: al-monitor.com

İsrail Sınırdaki Şiddeti Bitirmesi İçin Mısır’dan Hamas’a Baskı Yapmasını İstedi

İsrail yetkilisi Rassan Alian ve Ortadoğu Ulusal Güvenlik Konsilinin başkanı Mısır’ı ziyaret etti. İstihbarat yetkilileri ile görüşüldü. İsrail Gazze sınırındaki devam eden gösterileri durdurması için Hamas’a baskı yapmasını istedi.

Kaynak: al-monitor.com

İran Yakıtı Lübnan’a Hükümet İzni Olmaksızın İhraç Edildi

Lübnan hükümeti İran’dan bir talep almadığı halde yakıtını ihraç etti. Bu durum Hizbullah’ın devleti atlattığının bir göstergesi olarak görülüyor.

Kaynak: jpost.com

İran Yakıt Gemisi Hizbullah’a Yardım Etmek İçin Suriye Sularına Girdi

İran ve Lübnan’ın medya haberlerine göre Suriye bölgesine İran gemileri girdi. Bu gelişme Hizbullah ile Lübnan için büyük bir çığır açıcı olacak. Getirilen yakıttan kar elde edilmesi amaçlanıyor.

Kaynak. jpost.com

İsrailli Kadın PKK’ya Karıştığı Gerekçesiyle Türkiye’de Tutuklandı

Türkiye’de 25 yaşında anaokulu öğretmeni olarak çalışan bir kadın PKK’ya karıştığı ve destekçisi olduğu için tutuklandı.

Kaynak: jpost.com

Mısır, Askeri Uçakları Aracılığı ile Sudan’a Yardım Gönderdi

Mısır sözcüsü yaptığı açıklamada Sudan vatandaşlarının omuzladığı yükleri hafifletmek için bu yardımı yaptıklarını ifade etti. Yanı sıra bu yardımın, Mısır ve Sudan’ın arasındaki işbirlik ve kardeşlik ruhunu yansıttığını ifadelerine ekledi.

Kaynak: egypttoday.com  

                arabnews.com

Mısır ve Kıbrıs Zirvesi

Kahire’de Mısır ve Kıbrıs yetkilileri bir araya geldi. Bu görüşme iki ülke arasında Akdeniz bölgesindeki gelişen bir ittifakı temsil etti. Bu ittifakın enerji, tarım, eğitim ve deniz taşımacılığı gibi alanların yetkilileri için fikirlerini geliştirmelerinde yardımcı olacağını ifade eden Mısır başkanı Sisi yanı sıra yeni işbirlikleri için ufuklar açtığını da ekledi.

Kaynak: egypttoday.com

Mısır Başkanı Sisi Tarım Projeleri Hakkında Bilgi Verdi

Sisi, ulusal tarım projelerini kamuoyuna özetledi. “Mısır’ın Geleceği” projesi yeni bir delta projesinin parçası olduğu söylendi. Geniş ve kapsamlı bu proje hakkında bilgi verilirken; tıbbi tarım için de bilgilendirmelerde bulunuldu.

Kaynak: egypttoday.com

Su İşlerinden Sorumlu Bakan, Mısır’ın Afrika’ya Destek İçin İstekli Olduğunu Belirtti

Mısır’ın tarih boyunca çeşitli işbirliği projeleri ile Afrika’ya yardım ettiği ve destek olduğu ifade edildi. Kahire’nin Afrika’ya yardım etmek için yer altı su istasyonu, baraj kurduğunu eklendi.

Kaynak: egypttoday.com

Muhammed Iştiyye’nin ABD’ye Çağrısı

Filistin Bakanı Muhammed Iştiyye Kudüs’te bir ABD konsolosluğu açılması için çağrıda bulundu.

Kaynak: jpost.com

İsrail Hapishanesinden Kaçış

6 Filistinli İsrail hapishanesinden kaçmasının ardından arayışlar sürüyor. Terör olaylarından dolayı hapsedilen Filistinlilerin ikisi müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kaynak: nytimes.com   

               arabnews.com

İran’da Nükleer İzleme Ciddi Olarak Baltalandı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun yaptığı açıklamada Tahran’ın Birleşmiş Milletler ajansının ülkenin nükleer faaliyetlerine ilişkin denetimleri askıya almasının ardından İran’daki izleme görevlerinin ciddi şekilde baltalandığını söylendi.

Kaynak: arabnews.com

Mısır, İsrail Barış Konuşmalarını Canlandırmak İçin Tartışıyor

Mısır Başkanı Sisi Ortadoğu’daki ulusal barışı canlandırmak İsrail Yitzak Hertzog ile tartışıyor. Barış için başarıyı yakalamak ve bölgesel sakinlik amaçlanıyor.

Kaynak: arabnews.com

Arap Devletleri’nden Afganistan’a Yardım

Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinin ardından insani yardım uçakları Afganistan halkının ihtiyaçlarını karşılamak için Arap ülkelerinden de kalkıyor. Tıbbi yardım ve gıda ürünleri uçaklar aracılığı ile Afganistan’a taşındı.

Kaynak: arabnews.com

İran’dan ABD’ye Çağrı

İran, Birleşik Devletlerin İran İslam Cumhuriyetine karşı yaptırımlarını durdurmasını istiyor. Açıklamada, Amerika’nın İran’a saygı duyması ve İran’a karşı yaptırımlardan vazgeçmesi gerektiği vurgusu yapıldı.

Kaynak: arabnews.com

               trtworld.com

IŞİD Kuzey Irak’ta Polisleri Öldürdü

Kerkük’te 13 polis IŞİD saldırıları ile öldürüldü. Haberde militanların Irak ordusunu ve polisini düzenli olarak hedef aldığı ancak bu son saldırının en ölümcül saldırılardan biri olduğunu ifade ediyor.

Kaynak: trtworld.com

ABD’li Diplomat Afganistan Krizini Katar ile Görüşmek İçin Doha’da

ABD’li diplomat Blinken ve Katar emiri Afganistan’daki gelişmeleri tartıştı. Bölgede güvenliği artırma çabaları bir diğer konu olarak görünmekte. Afganistan’da geride bırakılan Amerikalılar ve risk altındaki Afgan halkı görüşmenin ana noktasını oluşturmakta.

Kaynak: trtworld.com

İran ve Lübnan Ticaret Anlaşmalarını Tartışıyor

İran ve Lübnan ticaret tarifelerini azaltmaya hazır olduklarını açıkladığı için iki ülke arasında tercihli bir ticaret anlaşması imzalanmasına yönelik görüşmeler başladı.

Kaynak: tehrantimes.com

Vahidi Devlet Güvenlik Konseyine Başkan Olarak Atandı

Başkan Reisi Güvenlik Konseyine Ahmed Vahidi’yi atadı. Göreve atanan ismi tam yetki verildiği duyuruldu.

Kaynak: tehrantimes.com

İran Dışişleri Bakanlığı Komşular ile İlişkiler Konusunda Kurumlar Arası Toplantıya Ev Sahipliği Yaptı

Toplantıda İran’ın kuzey komşuları ile olan ilişkilerindeki son gelişmeler tartışıldı.

Kaynak: tehrantimes.com

Uluslararası Atom Kurumu ve İran Karşılıklı Güveni Teyid Etti

Uluslararası Atam Kurumu Yöneticisi Rafeel Grossi ve İran’ın Atom Enerji Organizasyonunun yeni şefi olan Muhammed İslami ile görüştü. İkilinin görüştüğü konular arasında İran’ın nükleer problemi önemli bir gündemi oluşturdu.

Kaynak: tehrantimes.com

İsrail ve İran’ın Nükleer Enerji Konusundaki Tartışmaları

İran’ın Dışişleri Bakanı Sözcüsü Said Hatipzade İran’ın nükleer programına karşı İsrail tehditlerini reddetti. İran’ın nükleer başarılarını ve savunma yetkelerini sürdürmenin ülkenin stratejik politikalarından biri olduğu ifade edildi.

Kaynak: tehrantimes.com

Mısır Ortadoğu’daki En Büyük Koronavirüs Aşı Fabrikasını Kurdu

Mısır büyük bir aşı fabrikası açılışına hazırlanıyor. Aşı konusunda uluslararası şirketler ile işbirliğinde Mısır çeşitli aşılarında üretileceği bir fabrikayı 6 Ekim’de resmi olarak açacak.

Kaynak: al-monitor

Burundi’den Mısır Büyük Rönesans Barajı Hakkında Görüş

Burundi’nin Dışişleri Bakanı Albert Shingiro barajın çok hassas bir konu olduğunu ifade etti. Her ülkenin kalkınmayı gerçekleştirme hakkına sahip olduğunu ancak yaşam hakkının bu kalkınma hakkından önce geldiğini de ifadelerine ekledi.

Kaynak: al-monitor.com

Lübnan Enerji Planı Suriye’yi İçeriyor

Dört Arap ülkesi Suriye ve Ürdün vasıtasıyla Lübnan’a Mısır doğal gazı tedarik etmek için bir yol haritası üzerinde anlaştı. Uzmanlar birkaç ay sonra Suriye ve Lübnan aracılığıyla gaz akışının mümkün olacağına inanıyor.

Kaynak: al-monitor

İsrail’den Uyarı

İsrail Gazze vatandaşlarını uyardı. Hamas üyeleri ile aynı binada yaşayan ve gelecek çatışmalara hedef olabilecekleri konusunda Gazzeliler İsrail tarafından uyarıldı.

Kaynak: al-monitor

Türk Askerleri Sınır Operasyonlarında Şehit Edildi

PPK terör örgütüne karşın girişilen sınır harekâtlarında Türk askerleri şehit edildi. Yarılı olan Türk askerlerinin de daha sonra hayatlarını kaybedildiği öğrenildi.

Kaynak: arabnews.com

Kahire, Mısır ve Hindistan’ın Akdeniz’deki Deniz Tatbikatlarını Duyurdu

Akdeniz’de Mısır ve Hindistan’ın deniz güçleri denizcilik egzersizlerini ortak bir şekilde yürütüyorlar. Eğitim ile bölgedeki deniz güvenliğini desteklemek ve denizcilik faaliyetlerinin verimliliğini arttırabilmek hedefleniyor. Egzersizler geniş aralıktaki operasyon ve aktiviteleri içeriyor.

Kaynak: arabnews.com

               egypttoday.com

Irak’tan Mısır’a Ziyaret

Irak yetkilisi Muhammed el-Halbusi Mısır’a ziyarette bulunacak. el-Halbusi, Mısır’da çok sayıdaki yetkili ile görüşecek. Son zamanlarda karşılıklı gelişen ziyaretler sonrasında iki ülke arasındaki ilişkiler gelişme gösterdi.

Kaynak: egypttoday.com

Mısır Şili ile Olan Kültürel Bağları Kutluyor

Mısır Kültür Yüksek Konseyi’nin “Mısır-Şili Kültürel İlişkiler” olarak başlıklandırdığı girişim, Mısır Kültür Bakanlığı tarafından organize ediliyor. Mısır, diğer ülkeler ile kültürel ilişkilerin önemli olduğunu ifade ediyor. Şili ve Mısır’ın kültürel ilişkilerinin 20. yüzyıla dayandığı da ifade edilerek tarihsel anlamda da açıklamalarda bulunuldu.

Kaynak: egypttoday.com

Suudi Arabistan Amerikalı İnsanlar ve Liderler ile Dayanışma İçinde

Suudi Arabistan yetkilisi Washington’da konuştu ev Suudi Arabistan’ın Amerikalılar ile dayanışma içinde olduğunu ifade etti. el-Kaide ve diğer terör gruplarına karşın birlikte hareket ettiklerini vurguladı. Arabistan yetkilisi terör gruplarını yok edene kadar savaşacaklarını da açıklamalarına ekledi.

Kaynak: saudigazette.com

Suudi Sanayi Şehirleri ve Teknoloji Bölgeleri Kurumunun (Modon) Suudili Kadınlar İçin Girişimi

Modon, kadınların endüstri sektöründe güçlenmesini amaçlayan özel bir merkezin Kafo İstihdam ve Eğitim Vakfı ile işbirliği içinde resmi olarak Riyad’da açtı.

Kaynak: saudigazette.com

Suudi Arabistan ve Almanya Görüşmesi

Suudi Arabistan, Almanya’nın yatırımlarını genişletmek için büyük bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyor. İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişimi özellikle ticaret açısından oldukça önemli görülüyor.

Kaynak: saudigazete.com

Hapishaneden Kaçan 6 Filistinliden Dördü Yeniden Yakalandı

İsrail, İsrail hapishanesinden kaçan Filistinlileri yeniden yakaladığını duyurdu.

Kaynak: bbc.com

               dw.com

Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan Arasında Bir İlk

Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan’ın 12 Eylül’den 20 Eylül’e kadar ortak bir askeri tatbikat gerçekleştireceği açıklandı. Üç ülke arasında böyle bir işbirliğin ilk olduğu ifade edildi.

Kaynak: dw.com

Lübnan’da 13 Ay Sonra Hükümet Kuruldu

Tarihin en büyük krizlerinden birini yaşayan Lübnan’da yeni hükümetin kurulması ile siyasi olarak bir rahatlama sağlandı. Yeni hükümetin gerekli reformlar için yapabilecekleri ve başarabilecekleri ise kamuoyu nezdinde düşük ihtimallerde bulunuyor.

Kaynak: dw.com

               cnn.com

İsrail Başkanı Mısır’da

İsrail Başkanı Bennett ve Mısır başkanı es-Sisi Mısır’da Şarm el-Şeyh kentinde bir araya geldi. Bennet’in açıklamalarına göre bu toplantı oldukça önemli ve iyi idi. Gelecekte derin bağların kurulması açısından görüşmenin öneminin altı çizildi. Mısır’ın İsrail-Filistin arasındaki ilişkilere müdahale ettiği görülüyor.

Kaynak: al-monitor.com

Mısır Sudan Askerlerine Eğitim Verdi

Mısır, Sudan’daki “Brotherhood” isimli etkili partiye karşın Sudanlı askerlere eğitim verdi. Eğitimler dahili güvenliği sağlamak adına yapılmış olup; suç araştırmalarının nasıl yapılacağı, çarpışma operasyonlarının nasıl yönetileceği ve ayaklanmalar ile nasıl başa çıkılacağı konularında eğitim verildi.

Kaynak: al-monitor.com

İran Uçakları Afganistan’a Uçmaya Devam Ediyor

İran, Afganistan’da ABD askerinin geri çekilmesi ve devamında Taliban’ın ülke yönetimin ele geçirmesinin ardından Afganistan’a karşın temkinli bir yaklaşım almıştı. İran ve Afgan yöneticilerin izninin ardından bu iki ülke arasındaki uçuşlar yeniden başladı.

Kaynak: al-monitor.com

İran ve Rusya Afganistan Hakkında Görüşecek

İran başkanı Reisi Şanghay Birliği Örgütü zirvesine katılmak için Tacikistan’a, Duşanbe kentine vardı. Vladimir Putin ve Pakistan başkanı İmran Han ile görüşecek. Reisi Tahran’dan ayrılması üzerine yaptığı açıklamada dış politikasının ana bileşenin bölgesel işbirliklerinin öneminin olduğunu söyledi.  Sayısız uluslararası meselenin görüşüleceği toplantıda Afganistan olayları gündemde olacak. İran gündeminde ise Afganistan’da Taliban’ın girişimleri ve ABD’nin bölgeden çekilmesi farklı bakış açıları ile ele alınıyor.

Kaynak: al-monitor.com

İran ve Şanghay İşbirliği Örgütüne Girmesinin Ardından Ekonomik Bağları Genişletmeyi Umuyor

İran Şanghay İşbirliği Örgütü’nün bir üyesi olmak için resmi bir sürece başladı. Reisi komşu ülkeler ile ilişkileri geliştirmeyi hedeflediğini vurguladı.

Kaynak: al-monitor.com

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Nil Barajı Tartışmalarına Ağırlığını Koydu

Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi Mısır’da, Etiyopya ve Sudan’a tartışmalı Büyük Etiyopya Rönesans Barajı müzakerelerine devam edilmesi için çağrıda bulundu. Tartışmalar üzerindeki uluslararası ivmeyi canlandırdı.

Kaynak: al-monitor.com

Sisi, Sina’da Gelişim Projelerinin Açılışına Katıldı

Sisi video konferans aracılığıyla Sina’daki gelişim projelerinin resmi açılışına katıldı.

Kaynak: egypttoday.com

Yemen, Ortadoğu Coğrafyasında Mısır’ın Etkili Rolüne Dikkat Çekti

Yemen Savunma Bakanı Muhammed Ali el-Makdisi Ortadoğu’da güvenlik ve huzuru başarmada Mısır’ın etkili olduğunun altını çizdi. Yemen, her iki tarafın da daha güçlü işbirliklerine gelecek zamanlarda şahit olunması konusunda arzulu olduğunu ifade etti.

Kaynak: egypttoday.com

Suriye Savunma Bakanı Sınır Güvenliğini Tartışmak İçin Ürdün’ü Ziyaret Etti

İki komşu ülke olan Ürdün ve Suriye sınır bölgesindeki teröre karşı savaşmak ve sınır güvenliğini sağlamak için görüştü. Tüm ortak meseleler hakkında gelecekteki koordinasyonu yoğunlaştırmak için görüşmeler olduğu ifade edildi.

Kaynak: al-monitor.com

Filistinli Kaçaklar Yakalanmış Olabilir ama Hikaye Tam Olarak Açık Değil

Hapishaneden kaçan Filistinliler yeniden yakalansa da bu olayın nasıl gerçekleştiği henüz tam olarak bilinmiyor. Bu olayın göz ardı edilmemesi umuluyor.

Kaynak: jpost.com

Karanlığa Gömülen Bir Ülke: Lübnan

Lübnan politik ve ekonomik krizi ile karanlığa gömüldü. Lübnan şu sıralar vahim bir şekilde yakıt kıtlığı yaşıyor. Bazı durumlarda günde 20 saat elektrik kesintisi yaşandığı ifade ediliyor. Ülke genelinde yakıt kıtlığından dolayı aksamalar söz konusu.

Kaynak: bbc.com

               dw.com

İran Uranyumu Zenginleştiriyor

İran uranyumu zenginleştirmeye ve geliştirmeye devam ediyor. ABD uzmanlarına göre İran, şu an büyük bir uranyum silahı üretebilecek durumda olabilir.

Kaynak: dw.com

Suriye Kamplarında Her Hafta Çocuklar Ölüyor

Kuzeydoğu Suriye’de aşırı kalabalık olan kamplarda her hafta çocuklar ölüyor. Çocukları Koru isimli bir sivil toplum örgütünün ifadelerine göre çocuklar su kıtlığına, beslenme yetersizliğine ve şiddete karşı savunmasız halde.

Kaynak: dw.com

              arabnews.com

               aljazeera.com

Husiler ile Hükümet Arasında Çatışma ve 35 Ölü

Yemen hükümeti ve isyancılar (Husiler) arasında çatışma meydana geldi. Çatışmalarda her iki taraftan da toplam 35 ölü olduğu ifade ediliyor. Çatışmaların süresinde ise üçüncü güne girildiği söyleniyor. Şabva ilinin Husiler tarafından ele geçirilmiş olduğu ancak; daha sonra hükümetin yeniden bu bölgede kontrolü sağladığı da ayrıntılara ekleniyor.

Kaynak: arabnews.com

Irak Yetkilisi Mustafa Kazımi’nin İran’a Ziyareti

Mustafa Kazımi İran’ı ziyaret etti. Irak’ın bölgesel işbirliğini vurguladığı görülüyor.

Kaynak: al-monitor.com

 

İsrail’in Yeni Planı Sorunları Çözmek Değil Onları Küçültmek

Geçtiğimiz aylarda İsrail’deki hükümet değişimi ile yeni bir koalisyon oluşturulmuştu. Yeni hükümetin çelişkiler ile dolu olduğu ifade edilmekte. Barış yanlısı solcular, sağcılar, Arap İslam partisi gibi farklı görüşlerden oluşan koalisyonda en bölücü mesele ise İsrail-Filistin çatışması olarak görülüyor.

Kaynak: edition.cnn.com

Suudi Arabistan İran ile Güven İnşâ Etmeyi Umuyor

Suudi Arabistan Kralı İran ile doğrudan görüşerek güven inşâ edileceğini umuyor. İki bölgesel rakibin arasındaki yükselen tansiyonun böylelikle hafifletileceği ve güven inşasının mümkün olduğuna inanılıyor.

Kaynak: gulfnews.com

Kuveyt Ciddi Bir İşçi Eksikliği/Kıtlığı Yaşıyor

Restoran ve otel sektörlerinde ciddi bir işçi kıtlığından mustarip halde bulunan Kuveyt hükümeti 2020 yılının Mart ayından 2021 Mart ayına kadar olan değerlendirmesine göre işçi sayısında bir düşüş olduğunu açıkladı.

Kaynak: gulfnews.com

İran Eçisi: “Tahran-Bakü Bağları Güçlüdür”

İran İslam Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti daima iyi, yakın ve samimi ilişkiler sahiptir diyen İran elçisi, bu iyi ilişkilerin ise kötü niyetli düşmanlarının olduğunun da farkında olunduğu ifade etti. Bu tarz baltalama girişimlerinin bu iki devlet arasındaki ilişkilerden memnun olmayanların birer planı olduğunu söylendi.

Kaynak: tehrantimes.com

İran Başkanı Reisi: “Fakirlikten Dolayı Hiç Kimse Eğitimden Mahrum Olmamalı”

Reisi bir okulun resmi açılışında hiçbir çocuğun fakirlikten dolayı eğitimden yoksun olmaması gerektiğini vurguladı. Ülkenin gelişiminin eğitim vasıtasıyla olacağının da altını çizdi.

Kaynak: tehrantimes.com

Naftali Bennett, Netanyahu’nun İran’a Karşı Tutumunun Rahatsız Edici Olduğunu Kabul Etti

Netanyahu Birleşmiş Milletler Genel Toplantısında birçok kez İran hakkında propagandalarda bulundu. İran’ın yakında bir nükleer silaha sahip olabileceğini iddia etti. İsrail’in yeni hükümeti ise Netanyahu’nun BM Genel Toplantısı’nda yaptığı konuşmaların sonuçsuz kaldığını kabul etti.

Kaynak: tehrantimes.com

Hizbullah’tan Beyrut Patlamasını Araştıran Kişiye Tehdit

Beyrut’ta meydana gelen ve büyük bir yıkıma sebep olan patlamanın yankıları devam ediyor. Olayın soruşturusucuna ise Hizbullah’tan tepki geldi. Bitar’ın (olay soruşturmacısı) performansı Hizbullah’ı sinirlendirdi ve rotadan sapılması halinde görevden alınacağı ifade edildi.

Kaynak: trtworld.com

İran ile Uluslararası Atom Enerji Kurumu Arasında Yeni Bir Anlaşmazlık

Küresel nükleer gözlemcisi ve İran kendilerini bir anlaşmazlık içinde buldular. İran, nükleer sitelerinin uluslararası müfettişlerini sınırlandırmaya karar verdi. Bu durumun ise uluslararası arenada huzursuzluğa neden olduğu görülüyor.

Kaynak: aljazeera.com  

Türkiye Rusya’yı Suriye’de Yeni Bir Yaklaşım Alması İçin Tetikliyor

Rusya’nın Suriye bölgesi için aldığı kararların Türkiye’nin güney bölgesini tehdit ettiği yapılan açıklamalarda ifade edildi. Bu nedenle Rusya’ya farklı bir yaklaşım benimsemesi için çağrıda bulunuldu.

Kaynak: trtworld.com

Mısır Sina’daki Gelişim İçin Milyarlar Tahsis Etti

Mısır, halkını Sina Yarımadasına çekmek için projeler ve iş teklifleri geliştiriyor. Mısır hükümeti bu plan ve projelerin ulusal güvenliği ve milli ekonomiyi artıracağını umuyor. Bu gelişimle ve planların Mısır hükümetinin önceliği olduğu ifade ediliyor.

Kaynak: al-monitor.com

Tunus’ta Politik Krizler Artarken Kütlesel Bir Protesto

Tunus merkezinin caddelerinde yüzlerce insan Tunus Başkanı Kays Said’i protesto ediyor. Parlamentonun yetkilerinin askıya alınması, bütün milletvekillerinin dokunulmazlıklarının askıya alınması ve maaşların ödenmemesi gibi nedenler protestoların sebepleri olarak görülüyor.

Kaynak: aljazeera.com

ABD Irak’tan Alınan Gılgamış Tabletini Geri Getirecek

ABD 3,500 yıllık kil tableti geri getirecek. Sümer yazıtlarının özelliklerinin görüldüğü Gılgamış Tableti dünyanın en eski dini metinlerinden biri olarak düşünülüyor. Bir seremoni ile Irak’a geri getirilmesi planlanıyor.

Kaynak: aljazeera.com

               bbc.com

Filistin Yetkilileri Nizar Banat’ın Ölümü Üzerine Soruşturmaya Devam Ediyor

Filistinli muhalif Nizar Benat’ın ölüme sebep olan nedenleri bulmak için yapılan otopside baş ve vücut kısımlarında metal çubukların sebep olduğu yaraların var olduğu ifade edilmekte. Filistin yetkilileri bu durumun sorumlularından hesap sorma sözü verdi. Filistinli muhalif, aktivist Nizar Benat, Filistin yönetimi ve güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştü.

Kaynak: jpost.com

İsrail Dış İşleri Bakanı Lapid Bahreyn’de İlk Büyükelçiliğini Açacak

İbrahim Anlaşmaları (Abraham Accords) çerçevesinde Körfez ülkeleri ile normalleşen bağları güçlendirmeye yönelik son adım Bahreyn ile atılacak. Yair Lapid bu bağlamda Bahreyn’de büyükelçilik açmaya hazırlanıyor.

Kaynak: jpost.com

İsrail Soruşturma Başlattı

Lübnan’ın güneyinde Hizbullah’ın İsrail uçağını düşürdüğünü söylemesinin ardından İsrail buna yönelik soruşturma başlattığını duyurdu.

Kaynak: arabnews.com

İsrail Saldırıları Devam Ediyor

İsrail insanlarının Filistin köyüne saldırdığı ifade edilmekte. İsrailliler araba ve evlere taş fırlatmış ve sonucunda insanlar yaralanmıştır. İsrail hükümeti suçlamaları kabul etmiyor ve hala bilgi toplamaya devam ediyor.

Kaynak: arabnews.com

Beş Filistinlinin İsrail Tarafından Öldürülmesi

İsrail’in yürüttüğü askeri operasyon neticesinde 5 Filistinli öldürüldü. Filistinlilerin saldırıları sonucunda da iki İsrail askeri ciddi şekilde yaralandı.

Kaynak: bbc.com

ABD, Çin’in İran’dan Petrol Alımını Azaltması İçin Diplomasi Yürütüyor

Batılı kaynaklar Fransa’nın dolaylı yoldan Çin’i uyarmasının ardından ABD’nin Çin’in İran’dan ham petrol alımını azaltması amacıyla diplomasi yürüttüğünü bildirdi. İran’ın petrol gelirlerinin azaltılması hedefleniyor.

Kaynak: turkish.aawsat.com

Grossi, Tahran’da Üst Düzey Görüşmelerde Bulunacak

Uluslararası Atom Şirket Başkanı Rafael Grossi İran’a gitmeyi planladığını söyledi. İran’ın nükleer tesislerine tam erişim için baskı yapmaya devam edeceğini de ekledi. İran’ın izleme müfettişlerinin bulunmasına izin verdiği anlaşmanın şartlarını ihlal ettiğini vurguladı.

Kaynak: turkish.aawsat.com

Türkiye-Rusya İlişkileri

Türkiye ve Rusya ilişkileri, iki ülkenin dış politikaları söz konusu olduğunda çakışmakta ve ilişkileri gerginleşmekte idi. Bu ilişkiler Ukrayna krizinin ortaya çıkması ve Suriye’de iç savaşın çıkması ile daha da gerildi. İki devlet karşılıklı ilişkilerini geliştirmek için uğraşıyor

Kaynak: trtworld.com