Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Ortadoğu Gündemi: Kasım 2021

Kasım 2021 Ortadoğu Gündemi

İran Nükleer Enerji Hususunda Batı’nın Endişesini Reddediyor

İran yaptığı açıklamada ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi Batı ülkelerinin İran’ın nükleer girişimleri konusunda ciddi bir endişe yaşadıklarını ifade etmekte ve nükleer programlarının barışçıl olduğunu iddia etmektedir.

Kaynak: arabnews.com

Yemende Yezidî Grup Husilerin Saldırısı

Husiler dini okul ve bir camiye saldırıda bulundu. İçinde kadın ve çocukların bulunduğu 29 sivil yaralandı. Çatışmalar, devlet güçleri ve Husiler arasındaki gerilimin giderek tırmandığını gösteriyor.

Kaynak: arabnews.com

               bbc.com

Filistinliler Şeyh Cerrah Bölgesindeki Tahliye Kararlarına Karşı Çıkıyor

İsrail’in yasadışı işgali ve Filistin bölgesine yerleşmeye çalışması Filistinliler tarafından reddediliyor. Filistin halkı İsrail’e karşı haklarını protestolar aracılığı ile göstermeye çalışıyor. Gösteri yapan Filistinli aileler bahse konu bölgenin kendi vatanları ve evleri olduğunu ve bu bölgedeki İsrail yerleşimine karşı çıkmalarını haklı dava olarak gördüklerini söylemektedirler.

Kaynak: trtworld.com

İran Nükleer Anlaşmalarını Canlandıran Konuşmalar 29 Kasım’da Devam Edecek

İran ile nükleer müzakereleri canlandırmak için yapılan konuşmalar, İbrahim Reisi’nin başkan seçilmesinin ardından görüşmelere ara verilmesi ile sonuçlanmıştı. Bu yılın başlarında müzakereler başarısızlıkla sonuçlanmıştı. İşte bu nükleer müzakereleri canlandırmak için görüşmelerin yeniden devam edeceği gündemde.

Kaynak: trtworld.com

              tehrantimes.com

              english.almayadeen.com

Mısır Petrol Konusunda Kendi Kendine Yetebilmek İstiyor

Mısır petrol konusunda kendi kendine yetebilmek için çalışıyor. Petrol sektöründe gelişim operasyonları ve yeni projeler öne sürülüyor. Mısır tarafından 2023 itibariyle petrol üretiminde kendi kendine yetebilmeye çok yakın olduğunu belirtilmektedir.

Kaynak: al-monitor.com

Mısır Suriye’ye Yardım Konusunda Yoğunlaşıyor

Mısır son zamanlarda Suriye politik krizindeki çabalarını yoğunlaştırdı. Mısır, Arap toplumuna Şam’ın yeniden dönmesi için desteklemelerde bulunuyor.

Kaynak: al-monitor.com

İran’ın İddiası: “Petrol Tankerimizi ABD Durdurdu”

İran, Umman’da petrol tankerine ABD’den bir müdahale geldiğini ve petrol tankerine ABD’nin el koyduğunu açıkladı. Yanı sıra İran devrim güçlerinin bir operasyonla gemiyi ele geçirdiği bilgisi de İran’ın gündeminde yer aldı.

Kaynak: al-monitor.com

               trtworld.com

               tehrantimes.com

İsrail Mescid’i Aksa Yanındaki Müslüman Mezarlığını Park Yapmak İçin Yıktı

İsrail güçleri, Kudüs’te Mescid-i Aksa yanında Yusûfiyye mezarlığını park yapmak için yıktı. Filistinli yetkililer ise durumdan endişeli ve İsrail’in bu girişimlerini suç olarak nitelendirmektedir.

Kaynak: al-monitor.com

Lübnan Başkanı Suudililer ile Anlaştığını Duyurdu

Lübnan başkanı Necip Mikâti Suudi Arabistan ile diplomatik münakaşaları çözmek için anlaştığını açıkladı. Başkan detay vermedi. Mikâti, Körfez ülkeleri ile problemleri çözmek için istekli olduklarını ifade etti.

Kaynak: trtworld.com

              arabnews.com

              al-monitor.com

YPG-PKK Terör Örgütlerinin Suriye’den Çıkarılması Üzerine Hristiyanlar Suriye’ye Döndü

Hıristiyanlar, Türkiye’nin sınır operasyonları sonucunda teröristlerden temizlenen Resulayn bölgesindeki evlerine dönmeye başladı. Hıristiyan aileler YPG-PKK terör örgütlerinden çok çektiklerini şimdi ise daha rahat olduklarını ifade ettiler.

Kaynak: trtworld.com

İsrail ve Ürdün Ekonomi Bakanları Batı Şeria’da İhracaat Ağını Genişletme Konusunda Anlaştı

İsrail Ekonomi Bakanı Orna Barbivai ve Ürdün Endüstri, Ticaret ve Tedarik Bakanı Yusuf Alshamali Ürdün’de bir araya geldi. İki ülke arasındaki ekonomik bağların güçlendirilmesi için çeşitli yollar aranan toplantıda iki ülke arasında artan sivil bağların da devam edeceğinin altı çizildi.

Kaynak: al-monitor.com

               jpost.com

               haaretz.com

Reisi: “Sorunları Çözmede Zor Bir Durum Yok”

İran başkanı Reisi, ülkenin karşılaştığı problemleri çözme konusunda zorlanmadığını söyledi. Yanı sıra devletin karşılaştığı sorunları çözerken devlet organlarının sistematik ve koordineli çalışması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: tehrantimes.com

Musul’un Kuzey Bölgesinde Roketler Türk Askerini Hedef Aldı

Musul’un kuzeyinde Ninova vilayetindeki Türk Zilkan askeri üssünün vurulduğu belirtiliyor. Türkiye bu saldırının PPK terör örgütünün bir saldırısı olduğunu iddia ediyor.

Kaynak: english.almayadeen.net

Filistinli 6 Grup İsrail Tarafından Kara Listeye Alındı

İsrail işgal güçleri resmi olarak Filistinlilerin hakkını arayan 6 Filistin grubunu kara listeye aldı. İsrail Filistinli aktivistlere işkence uygulayarak ve onları tutuklamaktadır. İsrail tarafından terör organizasyonu olarak isimlendirilen Filistinli gruplar hakkında Avrupa Birliği ise İsrail’in iddialarına katılmıyor.

Kaynak: english.almayadeen.net

Ekonomik Çöküş Lübnan Cenaze Sektörünü Vurdu

Cenaze işleri Lübnanlı vatandaşlar için ağır bir yük oldu. Lübnan krizinden etkilenen cenaze sektörü de ekonomik bozulma ile mücadele ediyor.

Kaynak: al-monitor.com

Mısır Sudan Krizinde Taraf Almaktan Kaçınıyor

Sudan’da 25 Ekim darbesi sonucu yaşanan kaos ortamında Mısır, herhangi bir arabuluculuk teklifi etmeden ulusal bir uzlaşmaya varılması çağrısında bulundu. Taraf olmaktan kaçınan Mısır, tarafsız olarak çözüm bulmayı amaçlıyor.

Kaynak: al-monitor.com

Tahran-Bakü Diplomasi Zirvesinde

Azerbaycan ve İran karşılıklı ilişkiler konusunda bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiler. Bakü, karşılıklı ilişkileri genişletmeye hazır olduğunu söyledi. İran ise ilişkiler ile işbirliklerini genişletmek istiyor.

Kaynak: tehrantimes.com

Irak Başkanı Kazımi’ye Saldırı Düzenlendi

Irak Başkanına düzenlenen suikast girişimi kaosa dönüş korkusunu tetikledi. Irak başkanının evine insansız hava aracı ile saldırı düzenlendi. Saldırının İran destekli gruplar tarafından desteklendiği konusunda endişeler sürüyor.

Kaynak: al-monitor.com

                bbc.com

İran, Irak Başkanına Karşı Suikast Girişimi Konusunda İran’ı Hedef Gösterenleri Kınadı

İran Dış İşleri Bakanı Said Katipzade Irak Başkanına karşı düzenlenen suikast girişiminde İran’ı destekçi olarak görenleri kınadı. İran, bu suçlamayı bir komplo olarak tanımladı.

Kaynak: tehrantimes.com

Suudi Arabistan Yolsuzluk İddiası ile 172 Kişiyi Tutukladı

Suudi Arabistan yolsuzluk iddiası ile 172 kişiyi tutukladığını duyurdu. Krallıklarının yolsuzlukla mücadele ettiğini ifade eden yetkili, yerel ve uluslararası alanda yolsuzluk ile ilgili problemlerin üstesinden gelmede sayısız başarılara imza atıldığını ifade etti.

Kaynak: arabnews.com

İran Umman Körfezi Yakınlarında Yıllık Askeri Egzersizler Düzenliyor

Askeri egzersizler ile ülkenin askeri olarak güçlü ve düşmanlara karşı hazırlıklı olması amaçlanıyor.

Kaynak: trtworld.com

Filistin, İsrail’i ABD’nin Kudüs’te Yeniden Bir Konsolosluk Açmasına Karşı Olduğu İçin Eleştirdi

İşgalci güç olarak İsrail, Filistin ABD yetkilisinin yeniden bir konsolosluk açmak fikrine karşı çıktı. Filistinliler, ABD’nin bir konsolosluk açması ile Filistin şehrinde bazı yenileme çalışmalarında bulunabileceğini düşünmekte ve bu nedenle İsrail’i ağır bir şekilde eleştirmekte.

Kaynak: trtworld.com

Arap Ligi Suudi-Lübnan Arasındaki Diplomatik Krizi Çözmek İçin Yollar Arıyor

Arap Ligi temsilcileri Beyrut’ta bir araya gelerek Lübnan ile Suudi Arabistan arasındaki diplomatik krizi çözmek için görüşmelerde bulundu. Arap temsilciler, “bu anlaşmazlığı çözmek, doğru yola koymak önceliğimizdir” dedi.

Kaynak: trtworld.com

Lübnan Bakanının İstifası Lübnan-Suudi Krizini Çözebilir: Arap Ligi

Arap Ligi, Lübnan bakanının istifasını destekliyor. Lübnan bakanının istifası ile krizin çözümlenebileceği düşünülüyor.

Kaynak: trtworld.com

Filistin Gazze’de Fakirlik Artıyor

Haberde fakirlik oranının, çok yüksek işsizlik ve kötüleşen sosyal şartlar nedeniyle %43’ten %59’a yükselmiş olduğu ifade ediliyor.  Yanı sıra coranavirüsün de fakirlik oranını etkilediğinden söz edilmektedir.

Kaynak: trtworld.com

İsrail: “İran’ın Nükleer Tesislerine Saldırmaya Hazırız”

İran, nükleer görüşmeleri yeniden başlatmak üzere dünya devletleri ile görüşmeleri kabul ederken; İsrail sağ politik kolu İran’a karşı savaş açmaya hazır olduğunu söyledi. İsrail ile İran ilişkileri gergin bir halde seyretmekte.

Kaynak: trtworld.com

Birleşik Arap Emirliklerinin Suriye ile Görüşmeleri Konusunda ABD Endişesi

Uzun zamandan sonra Birleşik Arap Emirlikleri ile Suriye görüşmelerde bulundu. Karşılıklı ilişkileri ve işbirlikleri tartışıldı. ABD ise bu son gelişmeler nedeniyle endişeli durumda.

Kaynak: jpost.com

İran Dışişleri Bakanı: “İran’ın Savunma Programı ABD’nin Yıkıcı Hareketlerine Bakılmaksızın Devam Edecek”

İran’ın üst düzey diplomatı, İran’ın nükleer program hususunda devletler ile iyi ilişkiler amacında olduğunu ifade etti. Nükleer programa karşın ABD’nin yapıcı olmayan tutumu da söz konusu oldu ve İran, bu yapıcı olmayan hareketlere bakılmaksızın nükleer programa devam edileceğini duyurdu. İran diplomatı, İran’ın nükleer programını ulusal bir hak olarak tanımladı.

Kaynak: tehrantimes.com

İran, Afganistan’daki İnsanlık Krizine Hafifletmek İçin Yardıma Hazır Olduğunu Duyurdu

Yeni Delhi’de Bölgesel Güvenlik Diyaloğu toplandı. İran yetkilisi bu toplantıda İran’ın Afganistan’a yardım edebileceğini ifade etti. İran yetkilisi, İran’ın her zaman barıştan yana olduğunu ve bu durumun bölgenin huzuru ve güvenliği için önemli olduğunu da ilave etti.

Kaynak: tehrantimes.com

İran’da Askeri Tatbikat

Kod adı Zülfikar olan  tatbikatlar 9 Kasım itibariyle bitti. İran’ın askeri sahadaki yetkili isimleri bu tatbikatların başarılı bir şekilde yürütüldüğünü ve sonlandığını ifade etti.

Kaynak: tehrantimes.com

İran: “Düşmanlar İnsanlar Arasına Nifak Tohumları Ekmek İçin Uğraşıyor”

İran Başkanı Reisi, düşmanların insanları hayal kırıklığına uğratmayı amaçlayan bir strateji benimsediklerini söyledi. “Düşmanlar, ülkemizde sinirli ve umutsuz bir atmosfer yaratmak istiyor ve asılsız iddialar uydurarak insanlar arasında hayal kırıklığı yaratmak için fırsat arıyor. Herkes bu gibi ataklar konusunda uyanık olmalı.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: tehrantimes.com

Mısır Hava Yolları Katar’da Bir Ofis Açtı

Mısır ve Katar, bu yılın başlarında diplomatik krizlerinin bitmesinin ardından normal ilişkilerine devam ediyor. Bu durum Katar ve Mısır arasındaki diplomatik krizin sona ermesi şeklinde yorumlanıyor.

Kaynak: al-monitor.com

 

ABD ve Mısır İlk “Stratejik Diyaloğunu” Sonlandıracak

ABD ve Mısır Washington’da bir araya geldi. İnsan hakları ile Mısır’ın su güvenliği ve bölgesel çatışmalar hakkında görüşmelere devam edilme sözü verildi.

Kaynak: al-monitor.com

İklim Değişikliği Nedeniyle Artan Deniz Seviyesi Mısır’ın İskenderiye Bölgesini Tehdit Ediyor

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansında konuşan İngiliz yetkili Boris Johnson, iklim değişikliği ele alınmadıkça iklim değişikliğinin sebep olduğu deniz seviyesinin artışına bir çözüm bulunamayacağını söyledi ve bu durumun İskenderiye için bir tehdit olduğunu ilave etti.

Kaynak: al-monitor.com

İsrail, Filistinliler İçin ABD Konsolosluğuna Ayrılacak Yer Olmadığını Söyledi

Antony Blinken Amerikalıların Filistinlileri korumak için Kudüs’te bir konsolosluk açmak istediğini açıklamıştı. İsrail de bu düşünceye karşın, bu gibi bir konsolosluğu destelemek gibi bir planları olmadığını ifade etti. Hem ABD hem de İsrail düşüncelerinde ısrarlı görünmekte.

Kaynak: edition.cnn.com

İsrail Polisi 65 Arap’ı Tutukladı

İsrail polisi, yasadışı silah ticareti şüphesiyle 65 Arap’ı tutukladı.

Kaynak: bbc.com

İsrail Niçin ABD’nin Kudüs’te Bir Konsolosluk Açma Teklifine Karşı Çıktı?

İsrail Washington’un Filistinliler için Kudüs’te bir konsolosluk açma ricasını reddetti. İşgal altındaki Kudüs’te Filistinliler için bir konsolosluk açılma talebinin reddedilmesi Filistin’in devlet olma durumunun küçümsenmesi ve bir devlet olarak Filistin’in İsrail tarafından tanınmamasına bağlanıyor. Bir diğer görüş de İsrail’in, Filistinlilerin İsrail için potansiyel bir risk teşkil edebileceğinden çekiniyor olması şeklindedir.

Kaynak: trtworld.com

ABD, Körfez Ülkeleri ve İsrail, İlk Ortak Deniz Tatbikatını Gerçekleştirdi

Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Bahreyn ve ABD güçleri ortak deniz güvenlik operasyon tatbikatlarına, ilişkilerin normalleşmesinin ardından Kızıldeniz’de başladı.

Kaynak: trtworld.com

Suriye’nin İdlib Bölgesine Ruslardan Hava Saldırısı

Moskova-Dımaşk (Şam) ittifakı Kuzey Suriye’nin oldukça yoğun nüfuslu olduğu İdlib bölgesinde sıklıkla rastgele saldırılar şeklinde yürütülüyor ve çeşitli mecralar tarafından insanlık suçu olarak nitelendiriliyor. Rusya’nın bu saldırısı neticesinde ise beş aile üyesi öldürüldü.

Kaynak: trtworld.com

Irak Belarus’tan Gönüllü Olan Vatandaşlarını Geri Gönderecek

Irak Dış İşleri Bakanı Belarus-Polanya sınırından geri dönmek isteyen vatandaşlarını geri getirmek için organize olacak. Dış İşleri Bakanı geri dönmek isteyen insanları için hazır olduğunu ifade etti.

Kaynak: trtworld.com

Türkiye: “Libya’nın En Önemli Meselesi Ekonomik ve Politik Bir Süreç”

Türkiye, Libya’nın en önemli meselesinin politik süreç ve seçimler olduğunu söyledi. Libya’nın önceliğinin yabancı güçleri Libya’dan çıkarmak değil, önceliğinin ekonomik ve politik düzenlemeler olduğu vurgulandı.

Kaynak: trtworld.com

İsrail ve Mısır Refah’taki Askeri Baskıyı Artırmak İçin Anlaştı

Mısır Gazze sınırının yakınındaki Refah’ta askeri konuşlanmanın artırılacağını söyledi. Bu durumun güçlü bir ulusal güvenlik için gerekli olduğu ifade edildi.

Kaynak: al-monitor.com

Mısır, Uluslararası İnsan Hakları Konsiline İlk Kadın Başkanını Atadı

Mısır, tarihinde ilk kez kadın bir diplomat atadı.

Kaynak: al-monitor.com

İran: “ABD Nükleer Görüşmelerde İyi Niyetini Göstermeli”

İran ve JCPOA’nın diğer katılımcıları arasındaki görüşmelerin 29 Kasım’da tekrar başlayacağı biliniyor fakat İran ve ABD karşılıklı uzlaşma konusunda henüz anlaşamadılar. İsrail’in ise İran’a karşı bir askeri saldırıda bulunabileceği düşünülüyor. İran, ABD’nin yaptırımlarının düzeltilmesinin ardından uzlaşabileceğini ifade ediyor. İran, nükleer görüşmelerde ABD’nin iyi niyetini görmek istiyor.

Kaynak: al-monitor.com

ABD Suriye’de Sivillerin Öldürüldüğü Hava Saldırısını Savundu

ABD 2019’daki Suriye’ye yapılan ve pek çok sivilin öldüğü hava saldırısını yasal olarak tanımladı. ABD yetkilisi bunu nefsi müdafaa olarak değerlendirdi ve meşru olduğunu ifade etti.

Kaynak: trtworld.com

İsrail Batı Şeria’ya Saldırdı

İsrail ordusu Batı Şeria’ya saldırdı ve bir Filistinliyi öldürdü.

Kaynak: trtworld.com

Türkiye, Körfez Ülkeleri ve Lübnan Arasındaki Bağları Onarma Teklifinde Bulundu

Türkiye Dış İşleri Bakanı, Lübnan Dış İşleri Bakanı ile tarım, enerji ve turizm gibi bazı alanlarda ilişkileri geliştirmek için yollar aradı. Bu konu hakkında görüşülen toplantıda Türkiye yetkilisi karşılıklı saygı ve diplomatik yollarla sorunların ve gergin ortamın çözülebileceği açıklamasında bulundu.

Kaynak: trtworld.com

İran ve İtalya Arasında Gelişen İlişkiler

İran’ın yeni temsilcisi İtalya ile olan ilişkilerini arkadaşça bir şekilde geliştirmeye kararlı. Bölgesel ve uluslararası gelişmeler için İran istekli görünüyor.

Kaynak: tehrantimes.com

Reisi: “İran ve Türkiye İşbirliğini Uluslararası Düzeyde Desteklemeli”

Türkiye ve İran arasındaki bölgesel işbirliğinin uluslararası işbirliğine dönüşmesi gerektiği düşünülüyor. İran, Türkiye ile olan ilişkilerin istikrar ve barış ile ilgili olacağı yönünde açıklamalarda bulundu. Ticaret ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi özellikle isteniyor. Bunun her iki millet için de faydalı olacağı söyleniyor.

Kaynak: tehrantimes.com

İran Mart Ayı Başlarında Uluslararası Nükleer Enerji Toplantısına Ev Sahipliği Yapacak

Teknik ve spesifik konuların görüşüleceği toplantıda nükleer haklar, nükleer yönetimi, nükleer güvenlik ve koruma gibi konular tartışılacak.

Kaynak: tehrantimes.com

 

İran Özel Elçisi Taliban Yetkilileri ile Görüştü

Toplantı boyunca İran ve Taliban yetkilileri gelişen ilişkiler hakkında ve karşılıklı kurulan işbirlikleri ile ilgili konular hakkında görüştü. İki komşu arasında iyi ilişkilerin kurulmasının gerekliliğine vurgu yapıldı. Politik, ekonomik, eğitim, su ve enerji gibi konuların yanı sıra göçmen saldırıları ve devam eden projeler hakkında tartışıldı.

Kaynak: tehrantimes.com

Güney İran’da Petrol Borusunda Patlama

Tehran, Güney İran bölgesinde petrol borusunda bir patlama olduğunu duyurdu. Patlamanın sebebi hakkında yapılan açıklamada ise altyapıda bir eskimeden dolayı olduğu belirtildi. Bu kazada herhangi bir zayiat verilmediği de açıklamalarda yer aldı.

Kaynak: arabnews.com

Mısır ve Rusya Nükleer Tesisler Hakkında Tartıştı

Putin ve el-Sisi telefon ile bir görüşme gerçekleştirdi. Mısır el-Dabaa nükleer tesisi hakkındaki son gelişmeler konuşmanın konusuydu. Haberde, Mısır’daki nükleer tesis faaliyetleri çerçevesinde Rusya yatırım ve endüstrileri Mısır tarafından istenen bir durum olarak görülüyor.

Kaynak: arabnews.com

              egypttoday.com

Suudi Arabistan 24 Ülkeye Gıda Yardım Programları Çerçevesinde 1.23. Dolarlık Bir Destek Sağlıyor

Suudi Arabistan şimdiye kadar Dünya Gıda Programına 1.23 milyon dolar bağışladığını duyurdu. Dünya Gıda Programı ile Suudi Arabistan uzun soluklu iş birliklerine de değinildi ve DGP’nın dünya genelinde acıları hafifletmek için oynadıkları hayati derecede önemli rolün altı çizildi.

Kaynak: saudigazette.com

İsrail ve Körfez Ülkelerinin Deniz Tatbikatlarından İran Endişe Duyuyor

Yalnızca 3 yıl öncesine kadar neredeyse düşünülmesi imkânsız olan Körfez ülkeleri ile İsrail’in deniz tatbikatları şu anda ABD’nin koordinasyonu ile gerçekleşmektedir. İbrahim Anlaşmalarından sonra Körfez ülkeleri ile ilişkilerini geliştiren İsrail, askeri, diplomatik alanlarda dostane ilişkiler kurmuş durumda. İran’ın ise bu durumdan endişe duyduğu ifade edilmektedir.

Kaynak: bbc.com

Ünlülerin, İsrail’in Filistin Sivil Gruplarına Karşın Yasaklamalarına Tepkisi

Müzisyen ve yazarların dâhil olduğu 100 kişiden fazla tanınmış sima, İsrail’in terörist organizasyon olarak tanıdığı altı Filistin sivil grubuna destek vererek Filistinli insanların hakkını savunmak istedi. Ünlüler, İsrail’in suçlamalarına güçlü bir şekilde karşı çıktı.

Kaynak: bbc.com

Birleşik Arap Emirlikleri COP28 İklim Konferansına 2023 Yılında Ev Sahipliği Yapacak

Birleşik Arap Emirlikleri COP28 İklim Konferansına ev sahipliği yapacağını duyurdu. BAE yetkilisi iklim değişikliği konferansının başarılı olması için bütün çabaların ortaya konulacağını söyledi. Yanı sıra küresel iklim problemlerinin ve dünyanın iklimsel tehditlerden korunması gerekliliğinin altını çizdi.

Kaynak: edition.cnn.com

Mahmud Abbas: “İsrail, İki Devlet Çözümünü Baltalamaya Devam Ediyor”

Mahmud Abbas, İsrail’in Filistinli altı grubu terörist olarak sınıflandırmasını kabul etmediğini söyledi. İsrail polisinin İsrail-Filistin arasındaki çözümü baltalamaya devam ettiğini ifade eden Filistin başkanı, İsrail’in Filistinlilere ve Filistin bölgesine yönelik yaptırımlarını yasadışı olarak tanımladı.

Kaynak: trtworld.com

ABD Savunma Bakanı Ortadoğu’ya Seyahat Edecek

ABD Savunma Bakanı, Bahreyn ve BAE liderleri ile toplantı yapmak üzere Ortadoğu’ya seyahat edecek. Ortak önceliklerin tartışılacağı toplantıda BAE ile ABD’nin stratejik ortaklığının önemine değinilecek.

Kaynak: arabnews.com

BM Gözlemcisi: “ İran Nükleer Stoğunu Daha da Artırıyor”

BM gözlemcisi İran’ın sahip olduğu uranyum miktarını artırdığını ifade etti. İran’ın uranyum miktarını Ağustos ayından bu yana yaklaşık 8 kg arttırdığı anlaşılmaktadır.

Kaynak: arabnews.com

               trtworld.com

               al-monitor.com

İran, Başkanlık Seçimlerine Yönelik ABD Yaptırımlarını Kınadı

İran Dışişleri Bakanı Said Katipzade, ABD’nin yeni yaptırımlarını kınadığını ifade etti. ABD’nin İran siyasetinin, bir önceki dönem başkanı Donald Trump’ın başarısız ve baskıcı politikasının bir devamı olduğu söylendi.

Kaynak: jpost.com

İsrail’den Erdoğan’a Teşekkür

İsrail başkanı Naftali Bennet, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Natali ve Mordi Oaknin çiftinin salıverilmesi için ettiği çabalar konusunda teşekkür etti.

Kaynak: jpost.com

              al-monitor.com

Ürdün Su Kıtlığı Yaşıyor

Yağmur eksikliği nedeniyle Ürdün barajları kuruyor ve bu durum Ürdün’de bir su kıtlığı yaratmış durumda.

Kaynak: al-monitor.com

Ankara-Abu Dabi Yumuşaması Libya’yı Nasıl Etkileyebilir?

Türkiye ve BAE arasındaki müzakereler ticaretteki artışa odaklanıyor ama çeşitli faktörler Libya direnişinde Abu Dabi desteğinin eksilmesine neden olabilir. Haberde Türkiye ve BAE’nin Ortadoğu’yu derinlemesine değiştirmeye yönelik kararlar aldığı ifade edilirken bu durumun Ortadoğu’daki olası etkileri tartışılıyor.

Kaynak: al-monitor.com

Ürdünlü Çocuğun Ölmeden Önce Son Mesajı: “Her Şeyi Allah’a Söyleyeceğiz”

Kistik fibrozis nedeniyle ölen Ürdünlü çocuk Amir el-Rifai hükümete tedavi için çağrıda bulunmasına rağmen hayata tutunamadı. Ekonomik yetersizlikler nedeniyle yardım için çağrıda bulunmasına rağmen öldü. Sosyal medyada ise bu olay için hükümet sorumlu tutulmaktadır.

Kaynak: trtworld.com

Birleşik Krallık’tan Filistin’e Terör Örgütü Etiketi

İngiltere, Filistin Kurtuluş Örgütünü terörist grup olarak görüyor. Hamas, Batı ülkelerinin çoğu tarafından terörist grup olarak görülmekte. Türkiye, Katar, Rusya ve Pakistan gibi ülkeler ise Hamas’ın, İsrail’in saldırgan tutumlarına karşın haklı bir direniş sergilediğini düşünmektedir.

Kaynak: trtworld.com

               jpost.com

               bbc.com

İsfahan’daki Su Kıtlığına Karşın İran’da Protesto

Çiftçiler Zayandeh Rud’dan gelen suyun yönünün değiştirmesi noktasında kendi topraklarının kuruması nedeniyle protestolarda bulundu. Bu gösteri, 9 Kasım’dan bu yana başlayan su krizi nedeniyle toplanan en büyük protesto grubu oldu.

Kaynak: trtworld.com

              al-monitor.com

              nytimes.com

Bahreyn: “Hizbullah, Körfez Ülkeleri ile Olan Bağlarını ve Lübnan’a Olan Karşı Davranışlarını Değiştirmeli”

Lübnan Körfez ülkeleri ile diplomatik bir kriz yaşadı. Bahreyn, ilişkilerin iyi yönde seyretmesi için desteğini vereceğini söylerken; yanı sıra önce Hizbullah’ın davranışlarını değiştirmesi gerektiği vurgusunu yaptı.

Kaynak: trtworld.com

               arabnews.com

Husiler Suudi Arabistan Şehirlerine Saldırdı

Yemen’in Husi isyancıları düzenli olarak Suudi Arabistan petrol tesislerine ve stratejik varlığına karşı saldırıda bulunuyor.

Kaynak: trtworld.com

Mısır-İsrail İlişkilerinde Yakınlaşma

Mısır ve İsrail arasında bir yakınlaşma söz konusu. İsrail ile Mısır tarafından paylaşılan ortak ilginin güvenlik sorunu ile ilişkilendirilebilir olduğu düşünülüyor.

Kaynak: al-monitor.com

               jpost.com

Biden: “İsrail Nükleer Görüşmeleri Engelleyemeyecek”

ABD yetkilileri Viyana’da müzakerelerde, İsrail İran’ın nükleer tesislerine daha fazla saldırmaktan kaçınsın söyleminde bulundu. İsrail yetkilileri ise bu talebi reddediyor.

Kaynak: jpost.com

Kudüs’te Saldırı: 1 Ölü 4 Yaralı

Kudüs’te Hamas tarafından yürütülen bir saldırıda bir kişi öldü ve dört kişi yaralandı. Bennett ise bu tür karşı saldırılara dikkatli olmalıyız şeklinde açıklamada bulundu.

Kaynak: jpost.com

ABD’den İsrail Hakkında Uyarı

ABD İsrail’in İran nükleer tesislerine karşın yıkıcı tutumu hakkında uyarıda bulundu ve İsrail’in bu tutumunun İran’ı uranyum bakımından daha zengin ve daha iyi makineler inşa etmek konusunda tetikleyebilir uyarısı yaptı. ABD İsrail’in tutumunu zarar veren bir tutum olarak nitelendirdi.

Kaynak: trtworld.com

               haaretz.com

 

Birleşik Arap Emirlikleri Yapay Zekanın Pandemi Sürecinde Büyük Rol Aldığını İfade Etti

Birleşik Arap Emirlikleri’nin ilk Yapay Zeka Bakanı, yapay zekanın pandemi sürecindeki durumuna ve BAE’nin pandemi sürecindeki başarılarına değindi. Birleşik Arap Emirliklerinin 2031 yılında yapay zeka konusunda dünyanın en iyisi olacağı şeklindeki stratejisi hakkında açıklamalarda bulundu.

Kaynak: al-monitor.com

Mısır ve Katar İsrail ile Gazze Ekonomisini Artırmak İçin Anlaştı

Katar ve Mısır yapı malzemesi ve yakıt kaynağı yardımını öngören bir ekonomik anlaşmayı imzaladı. Anlaşmanın Gazze ekonomisini canlandırabileceği ve işçilerin maaşlarını ödemeye olanak sağlayacağı düşünülüyor.

Kaynak: al-monitor.com

              english.aawsat.com

İsrail: “Türkiye Hamas Ofisini Kapatmalı”

İsrail, Türk yetkililerine Türkiye’deki Hamas ofisinin kapatılması için çağrıda bulundu.

Kaynak: english.almayadeen.net

Suriye ve Rusya Ekonomik İlişkilerini Artırmak İçin Görüştü

Rusya’nın ve Suriye’nin yetkilileri iki ülke arasında ticareti geliştirmenin yollarını tartışmak üzere bir araya geldi. Rusya marketlerinde Suriye ürünlerinin mevcudiyetini artırmak amaçlanmakta. Bu ticari gelişmenin endüstri ve çiftçilik alanlarındaki insanları da cesaretlendireceği öngörülüyor.

Kaynak: english.almayadeen.com

Azerbaycanlı Vekil Yapıcı Görüşmeler İçin Tahran’da

Azerbaycanlı vekil İran’ı ziyaret etti. Ziyaretini ise kayda değer, önemli ve yapıcı olarak nitelendirdi. Vekil, her iki ülkenin arasındaki gergin ilişkilerden sonra olumlu yönde birçok proje ve ilişkiler tartışılmalı ve yeni bir aşamaya geçilmeli şeklinde kendini ifade etti. Kafkaslardaki sorunların da tartışıldığı görüşmede iki ülkenin işbirlikleri hakkında da tartışıldı.

Kaynak: tehrantimes.com

Reisi, Su Kıtlığına Çözüm İçin Görevlendirmelerde Bulunuyor

Reisi, kabine toplantısında İran’da yaşanan su kıtlığı ile ilgili konuştu. İnsanların bir sıkıntısı var ise, yetkiliklerin bu problemler ile ilgilenmesi ve çözümler üretmesi gerektiğini söyledi. Reisi yanı sıra, siber saldırılara karşı uyarılarda bulundu.

Kaynak: tehrantimes.com

İsrail, Kıbrıs Semalarında Hava Tatbikatı Yaptı

İsrail savaş jetleri Kıbrıs semalarında hava tatbikatı yaptı. Hava saldırısı ve hava savunma manevralarının yapıldığı tatbikat 3 Aralık tarihine kadar sürecek.

Kaynak: dw.com

Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri Yakınlaşması Ne Getirir?

Türkiye-BAE ilişkilerinin Türkiye’ye ekonomik kazanımlar sağlayacağı öngörülüyor. Gelişen ilişkilerin Ortadoğu’yu da etkileyeceği düşünülüyor. BAE’nin ve Türkiye’nin yakınlaşması genel olarak, BAE’nin yeni bir bölgesel politika arayışı ve Türkiye’nin de bölgedeki yeni şartlara bağlı bir dış politika oluşturmak istediği şeklinde açıklanıyor.

Kaynak: dw.com

 

İran Elçisi: “İran Türkiye’nin 3+3 Formatını Kabul Etti”

İran elçisi Muhammed Farazmand Türkiye’nin Güney Kafkaslardaki çatışmaları çözmek için ileri sürdüğü 3+3 formatını kabul etti. İran, Türkiye’nin Kafkaslar bölgesinde bölgesel bir işbirliği kurmak için ileri sürdüğü ve Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan yanı sıra Türkiye, İran ve Rusya’nın da bulunduğu bölgesel bir işbirliği mekanizmasını onayladı.

Kaynak: tehrantimes.com

İsrail’den Fas’a Tarihi Ziyaret

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Fas’a iki ülke arasındaki bağları desteklemek amaçlı bir ziyaret düzenledi. İsrail ve Fas güçlü ilişkilerine devam etmek istiyor.

Kaynak: arabnews.com

Abu Dabi Veliahtından Türkiye’ye Ziyaret

Abu Dabi veliahtı Türkiye’ye gelecek. Karşılıklı ilişkileri bütün boyutları ile canlandırmak ve ilişkileri geliştirmek için görüşülecek. Bölgesel ve uluslararası meselelere de değinilecek. Böylece iki ülke arasındaki işbirliklerini artırmak amaçlanmaktadır.

Kaynak: trtworld.com

İsrail, İran ile Yüzleşmeye Hazır Olduğunun Sinyallerini Verdi

İsrail Başbaşkanı Naftali Bennett İran ile yüzleşmek, çatışmaları artırmak için hazır olduğunun sinyallerini verdi. İran’ın, yaygın düşüncenin aksine çok daha savunmasız olduğunu belirten Bennet, İran ile herhangi bir nükleer görüşmeye katılmayacağını ifade etti.

Kaynak: trtworld.com

Avustralya Hizbullah’ın Bir Terör Örgütü Olduğunu İfade Etti

Avustralya için Lübnan Şii politik partisi Hizbullah, bir terör örgütü olarak tanımlanıyor. Hizbullah’ın terör ataklarına devam ettiğini ifade eden Avustralyalı yetkili Hizbullah’ın kendileri için de bir tehdit oluşturduğu görüşünde.

Kaynak: trtworld.com

Fas ve İsrail’den Tarihi Savunma Anlaşması

İki ülke geçen yıl diplomatik bağlarını geliştirdikten sonra işbirliklerine ve olası askeri ödemelere kapı açan bir savunma bildirisini imzaladı. Fas, bu gelişmenin çok önemli olduğunu ve fikirlerin de değiş tokuş edilmesine izin vereceğini söyledi. Yanı sıra yeni projeler için de önemli bir adım olduğu ifade edildi.

Kaynak: trtworld.com

Filistin İsrail Faaliyetleri Nedeniyle Milyarlar Kaybediyor

2000 yılından beri İsrail’in askeri operasyonları, sınırlandırmaları nedeniyle Filistin’de, 57.7 milyar dolarlık bir kayıp olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: trtworld.com

Suudi Arabistan ve Suriye Kahire’de Toplandı

Suudi Arabistan ve Suriye arasındaki toplantıda yetkililer, Arap Ligi’ndeki Suriye’nin rolünü yeniden entegre etmek için daha fazla adımlar atılması hususunda görüştü. Birleşmiş Devletler ise bu duruma karşı çıktı.

Kaynak: al-monitor.com

Rusya Beyrut Hava Limanındaki Patlamayı Görsellendirmek İçin Lübnan’a Uydu Gönderdi

Rusya ve Lübnan Moskova’da toplantıları boyunca Beyrut’ta Rus petrol terminalini geliştirmek için tartıştı. Rusya meydana gelen patlamanın etkililerini görebilmek ve araştırmalara yardımcı olmak için destek amaçlı uydu gönderdi.

Kaynak: al-monitor.com

               english.aawsat.com

Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye’de 10 Milyar Dolarlık Yatırım Yapacağını Duyurdu

Arap Emirliklerinin veliahtı ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çarşamba günü görüştü. Gerçekleşen görüşmelerinin ardından BAE, Türkiye’ye yatırım yapacağını duyurdu. İki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir aşamaya geçmiş olduğu söyleniyor.

Kaynak: arabnews.com

İsrail, İran’ın Yaptırımlarının Hafifletilmesinden “Oldukça Endişeli”

İsrail nükleer müzakerelerde İran’ın güvenlik yaptırımlarının hafifletilmesinden oldukça endişeli bir görünüm çiziyor. İsrail, İran’ın sudan sebepler ile yaptırımlarının kısıtlanması hakkında oldukça endişeli olduklarını açıkladı.

Kaynak: trtworld.com

DEAŞ Irak’ta Peşmerge Güçlerini Bombaladı

DEAŞ Irak’ta peşmerge güçlerini hedef aldı. DEAŞ güçlerinin saldırısı sonucu beş kişi öldü ve yaralananların olduğu söyleniyor.

Kaynak: trtworld.com

              aljazeera.com

ABD’den İran’a Uyarı

Nükleer görüşmeler başarısız olursa askeri güçlerin de içinde bulunduğu diğer opsiyonları hazırlama konusunda ABD’den İran’a uyarı geldi. ABD Sstratejik Çalışmalar Uluslararası Enstitüsü tarafından düzenlenen Manama Diyaloğu’nda konuşan McGurk: “ Biz hala diplomasinin sorunları çözmede bir yol bulacağından umutluyuz ama eğer bir yol bulunmazsa kullanmak için diğer opsiyonları hazırlarız.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: trtworld.com

ABD ve İRAN Yeniden Başlayan Nükleer Müzakerelerde Çıkmazdan Kurtulmak İçin Yollar Arıyor

İran ile nükleer müzakereler beş aydan sora Viyana’da devam ediyor. Yetkililer İran’ın nükleer konusundaki yetkilerini sınırlandıran 2015 tarihli anlaşmayı geri getirmenin olasılığı hakkında tartışacak.

Kaynak: bbc.com

Rus Elçisinden Viyana Görüşmelerine Yorum: “İran’ın Bazı Talepleri Çok Mantıklı”

Bazı İran taleplerini oldukça mantıklı bulan Rus elçisi İran’ın Batı’dan garanti istemek koşuluyla anlaşmaya meyilli olması hususunda değerlendirmede bulundu.

Kaynak: tehrantimes.com

Filistin-İsrail Barış Sürecini Canlandırmak İçin Abbas Putin’in Yardımını Arıyor

Filistin başkanı Abbas bir kez daha İsrail ile ilgili olan sorunların çözümü için Rusya’nın kapısını çaldı. İsrail-Filistin arasındaki sorunların çözümü için Rusya’dan talepte bulunuldu.

Kaynak: al-monitor.com

 

İran Nükleer Anlaşmayı Kurtarmak Noktasında Kararlı

İran 2015 nükleer anlaşmasını kurtarmak için büyük güçler ile anlaşmada kesin olarak kararlı olduğunu söyledi.

Kaynak: trtworld.com

Erdoğan: “ Türkiye İsrail, Mısır ile Bağları Kuvvetlendirme Yolları Arıyor

BAE’den sonra şimdi de Türkiye, İsrail ve Mısır ile olan bağları kuvvetlendirmek istiyor.

Kaynak: trtworld.com

               al-monitor.com

İsrail, Mısır ile Olan İlişkilerinde Güneş Enerjisi Fırsatlarından Yararlanmak İstiyor

İsrail, Mısır ve diğer komşu ülkeler ile işbirliklerinde güneş enerjisi tesisleri kurmayı planlıyor.

Kaynak: al-monitor.com

İran Nükleer Görüşmelerde Başarısız Olursa İsrail Askerinin B Planı Hazır

İran ile İsrail arasındaki gerginlik devam ediyor. İsrail, İran’ın nükleer görüşmelerde başarısız olması durumunda askeri bir hazırlıkları olduğu bilgisini verdi.

Kaynak: jpost.com

Ürdün-İsrail Su ve Enerji Anlaşmaları Protestolara Neden Oldu

Ürdün halkı İsrail ile olan anlaşmalardan hoşnut değil. İsrail Arap komşu devletleri ile normalleşen ilişkileri bağlamında siyasi oluşumlar işbirliklerine imza atmakta. İsrail ve Ürdün arasındaki su ve enerji anlaşması ise Ürdün’de tepkilere yol açmış görünüyor.

Kaynak: jpost.com