Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Ortadoğu Gündemi: Mayıs 2022

Mısır Cumhurbaşkanı Ramazan Bayramı Vesilesiyle 6 Arap Liderini Selamladı

Cumhurbaşkanı, Iraklı mevkidaşı Berhem Salih; Bahreyn Kralı Hamad Bin Eisa el-Halife; Umman Sultanı Haitham Bin Tarek; Katar Emiri Tamim Bin Hamad el-Thani; Ürdün Kralı II. Abdullah; ve Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed el-Nahyan’ın ramazan bayramlarını kutladı.

Kaynak: egypttoday.com

BAE, Uzun Vadeli Uzay Görevine Astronot Gönderen İlk Arap Devleti Olacak

Muhammed Bin Rashid Uzay Merkezinin (MBRSC) yaptığı açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri'nin 2023'te 6 aylık bir görev için Uluslararası Uzay İstasyonu'na bir astronot göndereceğini ve uzun vadeli bir uzay görevine astronot gönderen ilk Arap ülkesi olacağını açıkladı.

Kaynak: jpost.com

Suudi Arabistan'ın GSYİH’sı 2022’nin 1. Çeyreğinde %9,6 Arttı; 2011’den Bu Yana En Yüksek Orana Ulaştı

Suudi Arabistan'ın reel gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH), İstatistik Genel Otoritesi (GASTAT) tarafından yayınlanan verilere göre, 2022'nin 1. çeyreğinde yıllık bazda (yıllık) yüzde 9,6 artarak 2011'den bu yana en yüksek büyüme oranına ulaştı.

Kaynak: saudigazette.com.sa

Pakistan ve Suudi Arabistan, Krallığın 3 Milyar Dolarlık Mevduat Desteğini Görüşecek

Geçen yıl Suudi Arabistan, dış rezervlerini desteklemeye yardımcı olmak için Pakistan merkez bankasına 3 milyar dolar yatırdı.

Kaynak: trtworld.com

Kaynak: saudigazette.com.sa

İsrail, Rus Bakanın Hitler'in Ukrayna Hakkındaki Açıklamasından Sonra Özür İstiyor

İsrail, Rusya Dışişleri Bakanı Lapid, Sergey Lavrov'u, Adolf Hitler'in Yahudi kökenli olduğunu öne sürdüğü için kınadı. Lavrov'u Yahudi karşıtı mesajları yaymak ve Holokost'u küçümsemekle suçladı.

Kaynak: trtworld.com

Mekke ve Medine'de Bayram Namazı Kılındı

Müslümanlar 2 Mayıs sabahı Mekke ve Medine'de Ramazan Bayramı namazını kıldılar. Mekke'de namaz Kabe’de kılındı ve Kabe İmamı Şeyh Salih Bin Abdullah Bin tarafından yönetildi.

Kaynak: saudigazette.com.sa

İran'ın Petrol Bakanı Küresel Enerji Krizinin Ortasında Venezuela'yı Ziyaret Etti

Cevad Owji'nin ziyareti, ABD heyetinin Ukrayna krizinin yol açtığı artan petrol ve gaz fiyatlarının ortasında Venezüella ile sessiz bir toplantı yapmasının ardından geldi.

Kaynak: trtworld.com

Erdoğan: Türkiye, 1 Milyon Suriyelinin Gönüllü Geri Dönüşüne İzin Verme Projesi Üzerinde Çalışıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 500.000 Suriyelinin, Suriye'nin kuzeyinde sınır ötesi bir hareket başlattığı 2016 yılından bu yana Türkiye tarafından oluşturulan güvenli bölgelere geri döndüğünü söyledi.

Kaynak: trtworld.com

Masam, Yemen'de Husi Milisler Tarafından Yerleştirilen 1.800 Mayını Çıkardı

Yemen topraklarını mayından arındırmak için tasarlanan Kral Selman İnsani Yardım ve Yardım Merkezi'nin (KSrelief) bir üyesi olan Masam projesi, Nisan ayının son haftasında Yemen'deki Husi milisler tarafından yerleştirilen yaklaşık 1.800 mayını çıkarmayı başardı.

Kaynak: saudigazette.com.sa

İran, Tarihi Anıtların Bakımı İçin Bütçeyi Artırıyor

Turizm bakanı 2 Mayıs Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İran'ın tarihi anıtlarının restorasyonu ve bakımı için ulusal bütçeyi yüzde 78 oranında artırdığını söyledi.

Kaynak: tehrantimes.com

Güney Koreli Yetkililer Suudi Vatandaşlarının Topraklarına Vizesiz Girmesine İzin Veriyor

Suudi Arabistan'ın Kore'nin başkenti Seul’deki Büyükelçiliği, Güney Koreli yetkililerin Suudi vatandaşlarının vizeye ihtiyaç duymadan topraklarına girmesine izin verdiklerini açıkladı.

Kaynak: saudigazette.com.sa

OPEC+ İttifakı Petrol Üretimindeki Hafif Artışı Onayladı

Suudi Arabistan, BAE ve diğerleri, ABD'nin üretimi artırma çağrılarına büyük ölçüde direndi, ancak daha sonra marjinal bir artışa razı oldu.

Kaynak: al-monitor.com

Filistinliler “Bağımsızlık” Yıldönümünde El Aksa'da İsrail Polisi ile Çatıştı

İsrail polisi, Kudüs'ün El Aksa cami yerleşkesinde İsrailliler ve Filistinliler arasında, kutsal alandaki gerginliklerin 10 günlük bir soğumasının ardından 5 Mayıs günü patlak verdiğini söyledi.

Kaynak: english.ahram.org.eg

İsrail: Putin, Lavrov'un Hitler Hakkındaki İddiaları İçin Özür Diledi

İsrail Başbakanı Bennett, Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Dışişleri Bakanı'nın Adolf Hitler'in kısmen Yahudi olduğuna işaret eden Nazi yorumları nedeniyle özür dilediğini söyledi.

Kaynak: trtworld.com

Dijital İçerik Pazarının Büyümesini Hızlandırmak İçin Suudi-ABD İşbirliği

İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Müh. Abdullah Al-Sawaha 5 Mayıs günü, iki ülke arasındaki dijital ekonomi, inovasyon ve uzay alanlarında işbirliğini geliştirmek ve yatırımları arttırmak amacıyla Amerika Birleşik Devletleri'ne yaptığı ziyarete başladı.

Kaynak: saudigazette.com.sa

İsrail Mahkemesi 1.000'den Fazla Filistinlinin Sınır Dışı Edilmesine Karar Verdi

Yüksek Mahkeme, sınır dışı edilmeye karşı açılan dilekçeyi reddederek, Filistinliler tarafından Masafer Yatta olarak bilinen El-Halil yakınlarındaki kayalık, kurak bir bölgede sekiz köyün yıkılmasının önünü açtı.

Kaynak: trtworld.com

Kaynak: english.ahram.org.eg

Yeni Pakistan Başbakanı, İran'la İlişkilerin Güçlendirilmesi Gerektiğinin Altını Çizdi

Pakistan’ın yeni Başbakanı Şehbaz Şerif, ülkesinin İran'la bağlarını güçlendirme arzusunu dile getirdi.

Kaynak: tehrantimes.com

CAPMAS: Mısır'ın Nüfusu 103 Milyon Kişiye Ulaştı

Devlete ait Kamu Seferberliği ve İstatistik Merkezi Ajansı'na (CAPMAS) göre Mısır'ın nüfusu 103 milyon kişiye ulaştı. Erkek sayısının 52 milyonu aştığı, kadın sayısının ise 49 milyon 940 bin olduğu belirtildi.

Kaynak: egypttoday.com

Suudi Koalisyonu Ateşkes Anlaşmasının Bir Parçası Olarak Yemenli Mahkumları Serbest Bıraktı

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, yaklaşık 100 Yemenli mahkûmun serbest bırakılmasını ve ülkelerine geri gönderilmesini kolaylaştırdı.

Kaynak: trtworld.com

İsrail, İşgal Altındaki Batı Şeria'da 4.000 Yerleşim Yerini Onaylamaya Hazırlanıyor

Yeni yerleşim yerlerinin onaylanması halinde Biden yönetiminin göreve gelmesinden bu yana yerleşim planlarındaki en büyük hareket olacak.

Kaynak: trtworld.com

Kral Selman Kolonoskopi Yaptırdı

Kral Selman, Cidde’deki Kral Faysal hastanesinde kolonoskopi yaptırdı ve Suudi Basın Ajansı tarafından 8 Mayıs günü yapılan bir Kraliyet Mahkemesi açıklamasına göre sonuçlarının iyi olduğu bildirildi.

Kaynak: saudigazette.com.sa

İran Cumhurbaşkanı NATO'nun Yayılmacı Politikalarını Kınadı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkesinin ABD liderliğindeki Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün Avrupa'daki yayılmacı politikalarına kategorik olarak karşı olduğunu belirtti.

Kaynak: tehrantimes.com

Dünya Bankası Lübnan'a 150 Milyon Dolarlık Gıda Güvenliği Kredisi Verdi

Ekonomi bakanı 9 Mayıs günü yaptığı açıklamada, Dünya Bankası'nın önümüzdeki aylarda ekmek fiyatlarını istikrara kavuşturmak için krizden etkilenen Lübnan'da gıda güvenliği için 150 milyon dolarlık bir krediyi onayladığını söyledi.

Kaynak: english.ahram.org.eg

Lübnanlılar Yurtdışında Ekonomik Krizin Ortasında Yapılan Ulusal Anketler Öncesinde Oy Kullandı

Yaklaşık 50 ülkede yaşayan binlerce Lübnanlı, çoğunluğu Müslüman olan 10 ülkede benzer bir oylamanın yapılmasından günler sonra, ülkenin yakından izlenen parlamento seçimlerinde oy kullanmaya başladı.

Kaynak: trtworld.com

İran, Katar Emiri’nin Yaklaşan Tahran Ziyaretini Doğruladı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Saeed Khatibzadeh, "Katar Emiri'nin Tahran'a ziyareti gündemde ve ikili, bölgesel ve uluslararası konuları içeriyor" dedi.

Kaynak: jpost.com

Mısır-Hollanda Su Kaynaklarının 10 Alanında İşbirliği Programına Başlayacak

Sulama ve Su Kaynakları Bakanlığı ve Hollanda büyükelçisi 9 Mayıs Pazartesi akşamı 10 su kaynağı alanında bir işbirliği programı imzaladı.

Kaynak: egypttoday.com

Dünyanın İlk Dijital Sanat Merkezi Yakında Suudi Arabistan'da Açılacak

Diriyah Gate Development Authority (DGDA), dünyadaki dijital sanatlara adanmış ilk eğitim sanat merkezinin (Diriyah Art Futures) yakında Suudi Arabistan'da açılacağını açıkladı.

Kaynak: saudigazette.com.sa

Brüksel Konferansı: Bağışçılar Suriyelilere 6,7 Milyar Dolar Yardım Sözü Verdi

Uluslararası bağışçılar, savaştan zarar gören Suriyelileri desteklemek için bu yıl için 4,3 milyar dolar ve "2023 ve sonrası için" 2,4 milyar dolar vaat ediyor.

Kaynak: aljazeera.com

Yemen’deki Petrol Sızıntısının Temizlenmesi 20 Milyar Dolara Mal Olacak

BM'nin Yemen İnsani Yardım Koordinatörü David Gressly, "Bir sızıntının etkisi felaket olacak" diyor ve ekliyor: "Tahminimiz, sadece petrol sızıntısını temizlemek için 20 milyar dolar harcanacağı yönünde."

Kaynak: trtworld.com

Al-İbrahim: Suudi Arabistan Sürdürülebilirliğe, Enerji Kullanımında Yüksek Verimliliğe Odaklanıyor

Suudi Ekonomi ve Planlama Bakanı Faysal Al-İbrahim, Suudi Arabistan'ın havacılıkta enerji ve sürdürülebilir yakıt kullanımında sürdürülebilirlik ve yüksek verimliliğe odaklandığını vurguladı.

Kaynak: saudigazette.com.sa

Ürdün, Dini Eşyalar Taşıyan İsrailli Turistlere Girişi Reddetti

İki haftalık bir tatil için Ürdün'e giden kırk İsrailli sigorta acentesi, İsrail'in güneyindeki Eilat kenti yakınlarındaki Ürdün sınırında durduruldu. İsrailli yolculardan yedisinin bagajında tefillin kutularının bulunmasının ardından Ürdünlüler, turistleri Krallık içinde güvende tutmak için uygulanan güvenlik prosedürleri nedeniyle sınırdan geçirilemediklerini söyledi.

Kaynak: middleeastmonitor.com

İran Yargısı: İsveçli Araştırmacı İdam Edilecek

İran'ın yargı sözcüsü Zabihollah Khodaian, İsveç-İran vatandaşı olan Ahmedreza Celali'nin eski İranlı yetkili Hamid Nury ile değişim imkânı olmadan idam edileceğini söyledi.

Kaynak: trtworld.com

Al-Jasser: Geleceğin Havacılık Forumu Altın Çağın Önünü Açıyor

Ulaştırma ve Lojistik Hizmetleri Bakanı Müh. Salih bin Nasır Al-Jasser, burada Sivil Havacılık Genel Otoritesi tarafından düzenlenen Geleceğin Havacılık Forumu'nun uluslararası havacılık için altın bir çağın yolunu açtığını doğruladı.

Kaynak: saudigazette.com.sa

İsrail'in İşgal Altındaki Doğu Kudüs'teki Yıkımıyla Düzinelerce Kişi Evsiz Kaldı

Birleşmiş Milletler İnsan İşleri Koordinasyon Ofisi'ne göre, bu yıl işgal altındaki Doğu Kudüs'te yaklaşık 40 yapı yıkıldı ve yaklaşık 100 kişi yerinden edildi.

Kaynak: trtworld.com

İsrail Askerleri İşgal Altındaki Batı Şeria'da El Cezire Gazetecisini “Vurarak Öldürdü’’

Filistinli yetkililer ve El Cezire, Shireen Ebu Akleh'in Cenin kasabasındaki bir İsrail ordusu baskınını bildirirken yüzünden vurulduğunu ve hayatını kaybettiğini bildirdi.

Kaynak: trtworld.com

Yemen’deki Sivil Kayıplar Ateşkesin Başlamasından Bu Yana “Yarıya İndi’’

Ateşkes, şiddette önemli bir azalma sağlasa da bir yardım grubuna göre, kara mayınlarından ve patlamamış mühimmattan kaynaklanan kayıpların sayısı aynı veya daha yüksek kaldı.

Kaynak: trtworld.com

Filistinliler İşgal Altındaki Batı Şeria'da Öldürülen Gazeteci Ebu Akleh'i Onurlandırdı

Binlerce Filistinli, El Cezire muhabiri Shireen Abu Akleh'i onurlandırmak için Ramallah'taki yolları doldurdu.

Kaynak: trtworld.com

Tıbbi Bitkilerin Geliştirilmesi Konusunda Hazırlanan Ulusal Belge

İran Bilim ve Teknolojiden Sorumlu Başkan Yardımcısı, operasyonel planların politika oluşturulması, koordinasyonu, izlenmesi, hazırlanması ve formüle edilmesinden, kamu ve özel sektör arasındaki etkileşimlerin yönlendirilmesi ve takibinden, bilim, bilgi vb. için maddi ve manevi destek sağlamaktan sorumludur.

Kaynak: tehrantimes.com

AB: İran Nükleer Müzakereleri Engellenmedi, Nihai Anlaşmaya Varıldı

AB'nin dış politika yüksek temsilcisi Josep Borrell, bir AB elçisinin "beklenenden daha iyi giden" görüşmeler için bu hafta Tahran'ı ziyaret ettiğini söyledi.

Kaynak: trtworld.com

BAE Devlet Başkanı Khalifa Bin Zayed Al Nahyan 73 Yaşında Öldü

Cumhurbaşkanlığı İşleri Bakanlığı, bayrakların yarıya indirileceği 40 günlük yas döneminin hemen başlayacağını söyledi.

Kaynak: jpost.com

ABD, İsrail'in Filistinli Gazetecinin Cenazesine Düzenlediği Saldırıdan ‘”Derinden Rahatsız’’

Dışişleri Bakanı Blinken, ABD'nin İsrailli ve Filistinli mevkidaşlarıyla yakın temas halinde olduğunu söyledi ve gerginliği daha da tırmandırabilecek eylemlerden kaçınma çağrısında bulundu.

Kaynak: trtworld.com

BM Güvenlik Konseyi Oybirliğiyle Filistinli Gazetecinin Öldürülmesini Kınadı

Diplomatlar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Filistinli-Amerikalı El Cezire gazetecisi Shireen Ebu Akleh'in işgal altındaki Batı Şeria'daki İsrail ordusu baskınını haberleştirirken öldürülmesini oybirliğiyle kınadığını söyledi.

Kaynak: trtworld.com

İran Gastronomi Turizmi İçin Yol Haritası Hazırlıyor

İran Turizm Bakanlığı hem yerel hem de uluslararası sahnelere hazırlanma sözü vererek gastronomi turizmini artırmak için ulusal bir plan geliştiriyor.

Kaynak: tehrantimes.com

Saudi Aramco'nun Kârı Petrol Fiyatlarının Yükselmesiyle Yükseldi

Dünyanın en değerli şirketi olarak Apple ile eşit olan devlete ait petrol üreticisi, ilk çeyrek net kârında neredeyse yüzde 82'lik bir artış bildirdi.

Kaynak: trtworld.com

Kaynak: aljazeera.com

Mısır, Orta Doğu Kiliseler Konseyi Genel Kurulu'na İlk Kez Ev Sahipliği Yaptı

Mısır, 16 Mayıs Pazartesi günü on ikinci oturumunda Orta Doğu Kiliseler Konseyi Genel Kurulu'nun çalışmalarına ilk kez ev sahipliği yapıyor.

Kaynak: egypttoday.com

Somali, Hasan Şeyh Muhammed'i Yeni Cumhurbaşkanı Seçti

Şeyh Muhammed, görevdeki Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullahi Muhammed'i ikinci tur seçimlerde yenerek ikinci kez Cumhurbaşkanı seçildi.

Kaynak: english.almayadeen.net

6 Yıl Sonra İlk Ticari Uçuş Yemen'in Başkentinden Kalkıyor

Ürdün'ün başkenti Amman'dan Yemen Havayolları'na ait uçak, hükümetin ve Husi isyancıların geçen ay imzaladığı BM arabuluculuğundaki 60 günlük ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Kaynak: trtworld.com

Türk Nükleer Santrali Rus Yaptırımlarıyla Tehdit Altında

Akkuyu nükleer santrali Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak, ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sorunlara neden olabilir.

Kaynak: aljazeera.com

Irak'ı Bir Kum Fırtınası Daha Vurdu, Binlerce Kişi Solunum Problemleriyle Hastaneye Kaldırıldı

Bağdat da dahil olmak üzere birçok ildeki yetkililer, devlet dairelerinin kapatılmasını emrederken, ülke çapındaki okullar, Nisan ortasından bu yana ülkeyi vuran sekizinci toz fırtınası nedeniyle kapatıldı.

Kaynak: trtworld.com

Hizbullah ve Müttefikleri Lübnan Parlamentosunda Çoğunluğu Kaybetti

Hizbullah ve müttefikleri, Reuters'in resmî sonuçlara ilişkin bir çetelesine göre, Lübnan'da 2018'den bu yana ellerinde tuttukları parlamento çoğunluğunu kaybetti ve gruba büyük bir darbe vurdu.

Kaynak: trtworld.com

AB, Mısır'ın Akdeniz ve Orta Doğu'da Önemli Bir Enerji Merkezi Olmasını Destekliyor

Avrupa Birliği'nin Kahire Büyükelçisi Christian Berger 17 Mayıs Salı günü Orta Doğu Haber Ajansı'na (MENA) verdiği demeçte, birliğin Mısır'ın çeşitli enerji kaynakları göz önüne alındığında Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Akdeniz'de önemli bir enerji merkezi haline gelmesini desteklediğini söyledi.

Kaynak: egypttoday.com

Husi İsyancılar Yemen'de BM Arabuluculuğunda Ateşkesi Uzatmayı Düşünüyor

Husilere bağlı Saba haber ajansı, isyancıların "2 Haziran'da sona erecek olan ateşkesin uzatılması talebini değerlendireceğini" söylüyor.

Kaynak: trtworld.com

Mısır, 2050 İklim Değişikliği Ulusal Stratejisini Başlattı

Mısır, vatandaşların yaşam kalitesini ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi iyileştirmek ve doğal kaynaklarını korumak için Ulusal İklim Değişikliği Stratejisi 2050'yi başlattı.

Kaynak: egypttoday.com

İsrail Koalisyonu, Solcu Arap Milletvekilinin İstifa Etmesinin Ardından Azınlık Hükümeti Oldu

Solcu Meretz partisinden Ghaida Rinawie Zoabi, diğer faktörlerin yanı sıra bir El Cezire muhabirinin cenazesinde polis saldırganlığını gerekçe göstererek hükümet koalisyonundan ayrıldı ve hükümeti parlamentoda azınlık haline getirdi. Sağcı Başbakan Naftali Bennett başkanlığındaki koalisyon, İsrail parlamentosu Knesset'teki 120 sandalyeden sadece 59'unu elinde bulunduruyor.

Kaynak: trtworld.com

Süveyş Kanalı'ndan Geçen Gemiler Bu Yıl %10 Arttı

Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Usame Rabie, Süveyş Kanalı'ndan geçen gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre bu yılın mayıs ayına kadar yüzde 10 arttığını söyledi.

Kaynak: egypttoday.com

ABD'li Milletvekilleri, El Cezire Gazetecisinin Öldürülmesiyle İlgili FBI Soruşturması İstiyor

Büyük ölçüde sol eğilimli Demokratlardan oluşan ve Temsilci Andre Carson liderliğindeki 57 Temsilciler Meclisi üyesi, Ebu Akleh'in ABD vatandaşlığına sahip olduğunu belirtti ve FBI'ı işgal altındaki Batı Şeria'daki El Cezire muhabiri Shireen Abu Akleh'teki cinayetini soruşturmaya çağırdı.

Kaynak: trtworld.com

Almanya ve Katar Enerji Ortaklığı Anlaşması İmzaladı

Anlaşma, Doha ve Berlin'in diğer enerji kaynaklarının yanı sıra sıvılaştırılmış doğal gazda ticari ilişkileri geliştirmeye odaklanmasını sağlayacak.

Kaynak: aljazeera.com

Sisi, Mısır'ın 1 Milyon fidandan Fazla Uyguladığı 'Tarımsal Üretim İçin Gelecek Projesi'nin Açılışını Yaptı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah El-Sisi, 21 Mayıs Cumartesi günü Dabaa-Rod El Farag yolunda Mısır'ın 'Tarımsal Üretim için Gelecek Projesi'nin açılışını yapmak üzere düzenlenen törene katıldı.

Kaynak: egypttoday.com

İran, Umman'a Gaz Projesini Canlandırmayı Kabul Etti

İran devlet haber ajansı, İran petrol bakanının Cumhurbaşkanı Reisi'nin Körfez Arap devletine yaptığı ziyaretten önce Umman'a yaptığı ziyarette anlaşmaya varıldığını söyledi.

Kaynak: trtworld.com

Tahran ve Maskat, İran-Umman Doğalgaz Boru Hattı Projesini Canlandırmaya Çalışıyor

Umman Kraliyet Mahkemesi'nden yapılan açıklamada, "Umman Sultanlığı ile İran İslam Cumhuriyeti'ni bağlayan iyi komşuluk ve gelişmiş ilişkilerin yinelenmesiyle, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin, 23 Mayıs Pazartesi günü Umman'a bir ziyaret gerçekleştireceği" belirtildi.

Kaynak: jpost.com

İran ve Umman Petrol Sahasını Ortaklaşa Geliştirecek

İran Cumhurbaşkanı Maskat'ta, enerji ve ulaşım konusunda Umman ile daha fazla işbirliği konusunda anlaşmaya vardı.

Kaynak: al-monitor.com

Ermenistan ve Azerbaycan Barış Anlaşması Konusunda "İleri Görüşmeler" Konusunda Anlaştı

Ermenistan, 2020 yılında yaşanan hararetli bir savaşın ardından Azerbaycan ile barış görüşmelerine doğru ilerliyor.

Kaynak: english.almayadeen.net

Kudüs'te AB Parlamentosu Başkanı Antisemitizmle Mücadele Sözü Verdi

Avrupa Birliği Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola da İsrailli milletvekillerine AB'nin Filistinlilerle iki devletli çözümü desteklediğini söyledi.

Kaynak: haaretz.com

BAE'de Atıktan Enerjiye Tesisi Açıldı

Masdar'ın Emirlik kenti Sharjah'taki yeni tesisi, elektrik üretmek için çöp yakacak. Bazı gözlemciler, sürecin karbon emisyonları nedeniyle çevreye nispeten zararlı olduğuna inanıyor, ancak diğerleri çöp sahası atıklarını azaltmanın iyi bir yolu olduğunu söylüyor.

Kaynak: al-monitor.com

Mısır Hükümeti, Turizm Endüstrisine Daha Fazla Yatırım Yapmaya Çalışıyor

Başbakan Mostafa Madbouli, devletin, başta döviz cinsinden yüksek getiri sağlayan, istihdam yaratan ve 17 sürdürülebilir kalkınma hedefine (SKH) ulaşılmasına katkıda bulunan turizm endüstrisi olmak üzere farklı alanlara daha fazla yerli ve yabancı yatırım çekmeye çalıştığını söyledi.

Kaynak: egypttoday.com

Çavuşoğlu: Türkiye'nin Filistin Konusundaki Tutumu Değişmeyecek

Türkiye Dışişleri Bakanı, Filistin'in Ramallah kentine yaptığı ziyarette, Filistin meselesinin İsrail ile normalleşme sürecinden bağımsız olduğunu söyledi.

Kaynak: trtworld.com

İsrail ve Fas 13 Teknoloji, Tarım, İklim Anlaşması İmzaladı

İsrailli ve Faslı yetkililer 25 Mayıs Pazartesi günü teknoloji, tarım, iklim ve diğer alanlarda 13 anlaşma imzaladığını bildirdi.

Kaynak: middleeastmonitor.com

Finlandiya ve İsveç, Türkiye ile Görüşmelerin NATO Konusunda Yapıcı Olduğunu Söyledi

Türkiye, İsveç ve Finlandiya ile görüşmelerini sürdürürken, hepsi de NATO üyeliği için en son tekliflerde güvenlik endişeleriyle ilgili çözümler arıyorlar.

Kaynak: english.almayadeen.net

Çavuşoğlu: Türkiye ile İsrail İlişkilerinin Normalleşmesi Konusunda Aynı Sayfada

Türkiye ve İsrail, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun İsrail ziyareti sırasında ilişkileri güçlendirmek ve normalleştirmek için adımlar üzerinde anlaştı.

Kaynak: trtworld.com

Kaynak: haaretz.com

Abu Dabi, Körfez Bölgesindeki İlk Doğa Tarihi Müzesi İçin Hazırlanıyor

Abu Dabi'de inşa edilmekte olan ve 2025 yılında açılması planlanan Doğa Tarihi Müzesi, müzenin barındıracağı nadir doğal örneklerin önizlemesi olarak bir sergi düzenledi.

Kaynak: al-monitor.com

Irak Parlamentosu İsrail ile İlişkileri Yasaklayan Tasarıyı Onayladı

Parlamentonun medya ofisi yaptığı açıklamada, meclisin Siyonist varlıkla ilişkilerin normalleştirilmesini suç sayan bir yasa tasarısını kabul ettiğini söyledi. Yasa tasarısı oy birliğiyle kabul edildi.

Kaynak: middleeastmonitor.com

Maliye Bakanı, Nakba Günü Mitinginden Sonra İsrail Üniversitesi'nin Fonlarını Kesme Çağrısı Yaptı

Bazı yetkililer, İsrail Bağımsızlık Savaşı sırasında Filistinlilerin yerinden edilmesini anan miting sırasında öğrencilerin Filistin bayraklarını sallamalarına izin verdiği için üniversiteyi eleştirdi.

Kaynak: haaretz.com

Mısır ve Japonya Ekonomik Gelişmeleri ve İkili İşbirliğini Görüştü

Mısır'ın Tokyo Büyükelçisi Muhammed Ebu Bekir, Japon Ticaret Odası Başkanı Akio Mimura ile Mısır'da her düzeyde tanık olunan ekonomik gelişmelerin büyüklüğünü verdi.

Kaynak: egypttoday.com

Lübnan Lirasının Değeri Tüm Zamanların En Düşük Seviyesine Geriledi

Ülke genelinde yaygın olarak kullanılan karaborsa oranı, şu anda ABD doları karşısında 35.600'de bulunuyor.

Kaynak: aljazeera.com

Mossad'ın İran'ın Sırlarını Sızdırmasının Zamanlamasının Bir Nedeni Var Mı?

Mossad geçtiğimiz günlerde İran'ın 2018'de İslam Cumhuriyeti'nin nükleer arşivlerine yaptığı baskına kadar uzanan nükleer sırlarını ortaya çıkardı.

Kaynak: jpost.com

Sisi'den 2023 Yılının Arap Gençliğine Ayrılması Çağrısı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah El-Sisi, Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Bassam Rady'den yapılan açıklamada, 2023 yılının Arap gençliği için ayrılmasını önerdi ve bu süre zarfında faaliyetler yıl boyunca çeşitli Arap başkentleri arasında dönüşümlü olarak düzenlenecekti.

Kaynak: egypttoday.com

İran'da Binanın Çökmesi 29 Kişiyi Öldürdü, Hükümet Karşıtı Protestolara Yol Açtı

10 katlı konut ve ticari binanın çökmesinde ölü sayısı 28'e yükseldi, 37 kişi de yaralandı. Şimdiye kadar olayla ilgili 13 kişi gözaltına alındı. Yaşanan bu olay sonrası hükümet karşıtı protestolar gerçekleşti.

Kaynak: jpost.com

Binlerce Kişi Ermenistan Başbakanı'nın İstifasını Talep Ediyor

Erivan'da binlerce kişi Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın istifasını talep ederek protesto gösterilerine başladı.

Kaynak: english.almayadeen.net

BAE'nin Ürdün ve Mısır'a 10 milyar dolarlık yatırımı

BAE, bölgeye fayda sağlayabilecek olan Ürdün ve Mısır arasındaki yatırım ve işbirliğine 10 milyar dolarlık bir fon tahsis etti.

Kaynak: jpost.com

Sudan, Darbeden Bu Yana Uygulanan Olağanüstü Hali Kaldırdı

Sudan Genelkurmay Başkanı Abdel Fattah Al-Burhan, ülke çapında olağanüstü hali kaldıran bir kararname yayınladı.

Kaynak: english.almayadeen.net

Kaynak: aljazeera.com

Mısır Mahkemesi Eski Cumhurbaşkanı Adayını 15 Yıl Hapse Attı

Kahire'deki mahkemede, Abdel Moneim Aboul Fotouh ve diğer bazı İslamcı liderleri uzun hapis cezalarına çarptırdı.

Kaynak: aljazeera.com

Yair Lapid, İsrail ve Suudi Arabistan'ın Normalleşmesinin Zaman Alacağını Söyledi

Dışişleri Bakanı Yair Lapid 30 Mayıs Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkileri normalleştirmek için bir anlaşmaya varmanın "uzun ve temkinli bir süreç" olacağını, ancak İsrail'in bunun olabileceğine inandığını söyledi.

Kaynak: jpost.com

Mısır, 2022'nin Sonuna Kadar "Uzay Şehrini" Açacak: Mısır Uzay Ajansı Başkanı Mohamed El Qousy

Mısır Uzay Ajansı Başkanı Mohamed el Qousy, Mısır'ın 2022'nin sonuna kadar "uzay şehrini" açacağını söyledi. Televizyonda yayınlanan açıklamalarda, kentin 123 dönümlük bir alanda olacağını ve Mısır'ın dünya çapında uzay şehirlerine sahip 10 ülke arasında olacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: egypttoday.com

Mısır, "İsrail’den AB'ye Gaz İhraç Edecek

İsrail Enerji Bakanı Karine Elharrar 30 Mayıs günü yaptığı açıklamada, "Tel Aviv"in önümüzdeki haftalarda Mısır ve Avrupa Birliği ile blok ülkelerine gaz ihraç etmek için bir mutabakat zaptı imzalayacağını duyurdu.

Kaynak: english.almayadeen.net

İsrailli Öğretmenler Tel Aviv'de Maaş Anlaşmazlığı Üzerine Protesto Düzenleyecek

30 Mayıs Pazartesi günü, okul günü kısaltılacak ve öğretmenler, hükümetin uzun süreli ve yeni öğretmenler arasındaki maaş eşitsizliklerini daraltma çabalarını protesto etmek için bir gösteri düzenleyecek.

Kaynak: haaretz.com

Irak'taki Çıkmaz, Elitlerin Hükümet Kuramamasıyla Devam Ediyor

Parlamentodaki en büyük grup olan Iraklı Sadrcılar, Ekim ayında yapılan seçimlerden bu yana hükümet kuramadılar.

Kaynak: aljazeera.com

Kabine, Suudi Arabistan'ın Turizm Sektöründeki Başarılarını Memnuniyetle Karşıladı

Suudi Arabistan Kabinesi, Dünya Ekonomik Forumu'nun Seyahat ve Turizm Geliştirme Endeksi sıralamasının 2019'dan bu yana on sıra yükselmesinin ardından 31 Mayıs Salı günü Krallığın turizm sektörü tarafından elde edilen başarıları memnuniyetle karşıladı.

Kaynak: arabnews.com

Çin, "İsrail" ile İlişkilerini Azaltma Tehdidinde Bulunuyor

İsrail medyası, Tayvan Dışişleri Bakanı'na resmi bir sıfatla atıfta bulunan bir röportaj yayınladıktan sonra, Çin, "İsrail" ile ilişkilerini azaltma tehdidinde bulunuyor.

Kaynak: english.almayadeen.net

Suudi İnsan Ticaretiyle Mücadele Grubu Elektronik Sistemleri İnceliyor

Krallığın İnsan Ticaretiyle Mücadele Ulusal Komitesi (NCCT), dijital dönüşüm stratejisinin bir parçası olarak elektronik sistemlerini gözden geçirmek için insan ticareti mağdurlarını desteklemekle ilgili gruplardan çeşitli teknoloji uzmanlarıyla bir toplantı düzenledi.

Kaynak: arabnews.com

Mısır Dışişleri Bakanı, Stockholm'de Düzenlenen 6. İklim Çalışmaları Bakanlar Toplantısı'na Katıldı

COP 27'nin cumhurbaşkanı adayı olan Dışişleri Bakanı Sameh Shokry, 31 Mayıs Salı günü İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen İklim Çalışmaları Altıncı Bakanlar Toplantısı'na katıldı.

Kaynak: egypttoday.com

Nabih Berri, Lübnan Meclis Başkanlığına Yeniden Seçildi

Yeniden seçilmesinin ardından, Lübnan Meclis Başkanı Nabih Berri, Lübnan parlamentosunu "İsrail" ile ilişkilerin normalleşmesine karşı birleşmeye çağırdığı bir konuşma yaptı.

Kaynak: english.almayadeen.net

İsrail ve BAE, İsrail'in Arap Ülkesiyle İlk Serbest Ticaret Anlaşması İmzaladı

İsrail Ekonomi Bakanlığı, ikili anlaşmanın gıda, tarım, kozmetik, tıbbi ekipman ve ilaç üzerindeki tarifeleri kaldıracağını söyledi.

Kaynak: haaretz.com

Körfez Uzmanları, Şehirlerde Sürdürülebilir Ağaçlandırmanın Artırılmasını Tavsiye Ediyor

Riyad'da düzenlenen Uluslararası Ağaçlandırma Teknolojileri Sergisi ve Forumu'nun ikinci günü, uzmanların kentsel alanlarda bitki örtüsünün artırılması çağrısında bulunmaları nedeniyle çok sayıda oturum ve anlaşma imzalandı.

Kaynak: arabnews.com