Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Ortadoğu Gündemi: Ocak 2022

Ocak 2022 Ortadoğu Gündemi

Suudi Koalisyonu Yemen Tarafından Fırlatılan 5 İnsansız Hava Uçağını Etkisiz Hale Getirdi

Suudi Arabistan devlet televizyonunun raporlarına göre Yemen tarafından fırlatılan insansız hava uçaklarının Suudi Arabistan hava savunması tarafından etkisiz hale getirildiği ifade edilmiştir. Koalisyonun açıklamalarına göre uçaklar Sana’nın yakınından fırlatıldı. Yemen Ulusal Kurtuluş Hareketi Suudi Arabistan’ın Yemen’e karşı savaşı durdurmadığı sürece saldırgan cevaplar vermeye devam edeceklerini belirtmişlerdir.

Kaynak: en.mehrnews.com

              arabnews.com

Tahran-Moskova Bağlarının Dönüm Noktasında Reisi’den Rusya’ya Ziyaret

İran elçisinin belirttiğine göre İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Putin’i ziyaret edecek. Açıklamalara göre, Reisi’nin uluslararası arenada meydana gelen gelişmeler ve özellikle kendi bölgelerinde var olan meseleleri görüşeceği bildiriliyor. Yeni hükümetin temel prensiplerinde komşu ülkeler ile ilişkilerin artmasının istendiği ifade ediliyor. Rusya’nın önemli bir güç olduğunun belirtildiği açıklamalarda Putin ile ekonomik, politik ve kültürel işbirliklerine önem verildiği göze çarpıyor.

Kaynak: en.mehrnews.com

Abbas-Gantz Toplantısı Filistin el-Fetih İçindeki Ayrılıkları Derinleştirdi

Filistinli politikacılar ve özellikle El-Fetih siyasi partisi İsrailli Gantz ile Filistinli Abbas’ın toplantısını eleştirdi. El-Fetih hareketinin üyesi Nasır el-Kudva bu toplantıyı Filistinlilerin ulusal kimliklerine saygısızlık ve büyük bir politik hata olarak tanımladı. Yanı sıra İsrail ile “böylesine kritik bir zamanda bu toplantı olmamalıydı” şeklinde açıklamada bulundu. Filistinli siyasetçilerin bu toplantıya açık bir şekilde karşı çıktıkları görülüyor.

Kaynak: trtworld.com

İsrail Ordusu Batı Şeria’da Filistinli Bir Adamı Öldürdü

İsrail ordusu Batı Şeria’da genç bir Filistinliyi öldürdü. İsrail ordusunda göre, öldürülen genç bir bıçak saldırısında bulundu.

Kaynak: trtworld.com

Rusya Hava Saldırısı Kuzeybatı Suriye’de Sivilleri Öldürdü

İdlib şehrine düzenlenen hava saldırısında 2 kişi öldü ve 10 kişi yaralandı. Yaralılar sivil kurtarma ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı.

Kaynak: trtworld.com

İsrail’in Savaş Uçakları Gazze’yi Bombaladı

İsrail hava saldırıları Filistin’de Gazze bölgesini hedefledi. Anadolu Ajansı, İsrail’in Hamas’ın İzzeddin el-Kassam tugayını hedeflediğini ifade ediyor. Ne Hamas ne de başka herhangi ise bir parti konu ile ilgili bir sorumluluk iddiasında bulunmadı. Filistin Sağlık Bakanının yaptığı açıklamaya göre bir zayiat olmadı.

Kaynak: trtworld.com

Rusya Jetleri Suriye’nin İdlib Bölgesinde Su Pompalama İstasyonunun Bulunduğu Kasabaları Vurdu

Rusya jetleri çeşitli kasabaları ve İdlib bölgesinin çoğunluğuna su sağlayan su istasyonlarını vurdu. Saldırı neticesinde su merkezinin kullanılamaz olduğu belirtiliyor.

Kaynak: trtworld.com

ABD Koalisyonu İki Gün İçinde İkinci Uçak Saldırısını Irak’ta Durdurdu

ABD Koalisyonunun açıklamalarına göre, ABD hava savunma sistemi insansız hava uçakları saldırısını püskürtmüştür.

Kaynak: al-monitor.com

Sina Kabileleri Cihad Organizasyonlarına Karşı Askeri Harekete Katıldı

Sina’da aşırılık yanlısı gruplara karşı çatışmalar, Mısır ordusunun yanı sıra Sina kabilelerini de kapsayacak şekilde genişlemiştir. Sina Kabileler Birliği web sitelerinde aşırılık yanlısı gruplara karşı yürütülen operasyon fotoğrafını yayınladı. Aşırılıkçı gruplara karşı Sina Kabileler Birliği ile Mısır ordusunun koordineli bir çalışması söz konusudur. Mezkur birliğin Mısır ordusuna lojistik destek sağladığı belirtiliyor.

Kaynak: al-monitor.com

Mısır Emirlik Desteği ile Araba Endüstrisini Yerelleştirmeyi Amaçlıyor

Mısır, Abu Dabi desteği ile araba endüstrisini yerelleştirmek istiyor. Mısır Askeri Üretim Bakanlığı yaptığı açıklamada Birleşik Arap Emirlikleri desteği ile otomobil endüstrisinde yerelleşmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Kaynak: al-monitor.com

İran Yaptırımları Kaldırmak İçin Ciddi ABD Garantisi Arıyor

İranlı diplomat Hüseyin Emir Abdullahiyan, Al Jazeera ile özel bir röportajında bazı noktalara değindi. Bu noktaların nükleer enerji ile ilgili olarak Trump tarafından İran’a dayatılan yaptırımların kaldırılmasına yönelik olduğu görülüyor. Özellikle 2015 yılındaki nükleer anlaşma için böyle bir çaba söz konusu görünüyor. İran, yeni dayatmaların olmayacağından emin olmak istiyor. Bu nedenle açıklamalarda ABD garantisi söz konusu durumdadır.

Kaynak: en.mehrnews.com

              aljazeera.com

Şeyh Cerrah Bölgesinde Filistinli Aileler Evlerinden Zorla Uzaklaştırılmakla Karşı Karşıya

Korku ve endişe yaşayan ve 1951’den beri Şeyh Cerrah’ta yaşayan Salem ailesi evlerinden ayrılmaya zorlanıyor. Filistinlilerin İsrail tarafından tahliye işlemleri protestolar ve çatışmalardan sonra İsrail mahkemeleri tarafından geçici olarak durdurulmuştu; fakat şu sıralar tahliye işlemleri daha fazla uygulanmaktadır. Haberde ise Salem ailesinin tahliye öyküsü odak noktasında görünmektedir. Duruma ilgi duyan bazı kesimlerin yorumlarında ise tahliye girişimlerini insanlık dışı ve adaletsiz olarak tanımlama eğilimi söz konusudur.

Kaynak: aljazeera.com

İran’da Sel: Sekiz Kişi Öldü

İran devlet televizyonunun yaptığı açıklamaya göre aşırı yağmurdan dolayı İran’ın güney bölgesinde sel meydana geldi. Olayda sekiz insan öldü. Ölüm ve zayiatın ise artacağı öngörülüyor. Sağanak yağmurun, tarım, altyapı, şehir ve kırsal alanlardaki evlere zarar verdiği belirtiliyor.

Kaynak: aljazeera.com

Mısır Tarım Projelerini Batı Çölde Canlandırma Çalışmalarında Bulunuyor

Mısır, on yıllık eski tarım projesini Batı Çölde, üretim ile tüketim arasında dengeyi sağlamak ve büyüyen nüfusu besleyebilmek için çabalarda bulunarak tarımı yeniden canlandırmaya çalışıyor. Yeni Vadi projesi (Toshka Project) ilk olarak 1997’de ortaya çıkmış ve ekonomik-sosyal anlamda gelişmeyi öngörmüştür. Mısır’ın projeyi canlandırma çabaları söz konusu durumdadır. Önemli tarım ürünlerinin üretiminin artması ve diğer ülkelere ihracatın artması umuluyor.

Kaynak: al-monitor.com

Koalisyon İran Destekli Gruplardaki Desteği Engelliyor

Suriye’nin Doğusunda ve Irak’ta IŞİD’e karşı ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon saldırılar düzenliyor. Koalisyon ifadelerinde “İran destekli kötü aktörlere” saldırdığını açık bir şekilde belirtti. Koalisyon Al-Monitor tarafından sorulan soruya cevabında, İran destekli grupları yasadışı askeri gruplar olarak tanıdıklarını ifade etmiştir. İran destekli grupların Irak bölgesinde mevcudiyetleri belirtilerek onlara karşı mücadelelerin devam ettiği açıklanmaktadır.

Kaynak: al-monitor.com

İran Taliban Hükümetini Tanımaya Hazır Değil

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Taliban hükümetini tanımak için hazır olmadıklarını söyledi. Hiçbir ülkenin Afganistan’ı resmi olarak tanımadığı açıklamalarda yer alırken bazı ülkelerin (Türkiye, Çin ve Rusya gibi) Taliban liderleri ile diplomatik ilişkiler kurduğu ifade edilmektedir.

Kaynak: al-monitor.com

İran Yeni Füzelerin İsrail’i Tehditlerini Durdurmaya Zorladığını İddia Etti

İran İslam Devrimi Muhafız Birlikleri sözcüsü, İran’daki askeri tatbikatların İsrail’e ve İran’a karşı savaş tehditlerini sonlandıran bir mesaj olduğunu söyledi.

Kaynak: al-monitor.com

Arap Koalisyonu Şabva’da Saldırıda 390 Husi’nin Öldürüldüğünü Söyledi

Açıklamalarda 390’dan da fazla Husi’nin çeşitli operasyonlarda öldürüldüğü açıklandı. Yanı sıra Husilere karşı yürütülen Arap koalisyonu saldırıları ile askeri ekipmanların da kullanılamaz hale getirildiği açıklanıyor. Yemen’deki Husilerin İran destekli oldukları ise açıklamalarda üzerinde durulan bir konu durumundadır.

Kaynak: arabnews.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan’ı Ziyaret Edecek

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çeşitli bölgesel ülkeler ile bağların normalleşmesinin bir parçası olarak Suudi Arabistan’ı ziyaret edecek. Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasında gelişen ticari bağlar hakkında konuşulacağını duyurdu. Türkiye gibi Suudi Arabistan da diplomatik bağların onarımı hususunda istekli görünüyor. Körfez ülkeleri ile Türkiye’nin karşılıklı işbirliklerini artırmak hedefleniyor.

Kaynak: trtworld.com

Ürdün Kralı, İsrail Savunma Şefi ile Görüştü, Bağları Yeniden Konumlandırmayı Teklif Etti

İsrail Savunma bakanı ile Ürdün Kralı iki ülke arasındaki bağları yeniden konumlandırmayı amaçlıyor. İkili görüşmelerinde İsrail ve Filistin arasındaki barış için önlemler ve güvenlik konularını ele aldılar. İsrail ve Filistin iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeyi kabul ettiler.

Kaynak: trtworld.com

               al-monitor.com

 

 

Filistinli Adam Batı Şeria’da İsrail Ordusu Tarafından Öldürüldü

Bir genç Filistinli İsrail ordusu tarafından mülteci kampında öldürüldü. Bekir isimli bu Filistinli 21 yaşında, İsrail ordusunun Balata mülteci kampında yürütülen bir saldırıdan sonra öldürüldü. Açıklamalara göre, saldırı karşısında Filistinliler direnç göstererek cevap vermişlerdir. Bekir’in de bu çatışmalarda ağır yaralandığı ve sonrasında öldü ifade ediliyor. İsrail ordusunda ise bir zayiatın olmadığı bildiriliyor.

Kaynak: trtworld.com

Suudi Koalisyonu Yemen’de Husilerin Kazanımlarına Karşı Baskı Yapıyor

Suudi koalisyonu meydana gelen yoğun çatışmalardan sonra ve her iki taraftan onlarca kişinin ölümünden de sonra Yemenli Husi isyancılardan kilit bölgeleri yeniden geri aldı. Suudi Arabistan öncülündeki Arap koalisyonu Marib ve Şabva gibi iki enerji üretim bölgesini yeniden geri aldı.

Kaynak: trtworld.com

Yemen Yakıt İstasyonundaki Husi Saldırısında Siviller Öldü

Şabva yakıt istasyonunda İran destekli Husiler istasyonda bir saldırı hedefledi ve 4 sivil ölürken; yaralananların da olduğu bildirildi. Yaralıların durumunun ise kritik olduğu açıklandı.

Kaynak: trtworld.com

Birleşmiş Milletler: “Yemen’de Artan Savaş Ortamı Yemen Yakıt Kıtlığına ve Ekonomik Çöküşe Sebep Oluyor”

Son aylarda Yemen’de yüzlerce sivil yerlerinden ediliyor ve öldürülüyor. Birleşmiş Milletler açıklamalarına göre Yemen’deki çatışmalar artarak devam ediyor. Yemenli insanlar ekonomik çöküş ve artan açlık ile karşı karşıya durumdadır. Birleşmiş Milletler savaşlara uzun soluklu, sürdürülebilir bir çözümün olmadığını söylüyor. Çatışmaların bırakılmasına hazır olunmasa bile her iki tarafın konuşması gerektiği BM tarafından ifade ediliyor.

Kaynak: trtworld.com

Bedevi Kasabalarında İsrail’in Ağaç Dikim Planları Üzerine Protestolar Patlak Verdi

Bedevi Arap bölgelerinde İsrail’in ağaçlandırma planları üzerine protestolar patlak verdi. İsrail’in güney kesimlerinde Necef Çölü’nde tansiyon artarak devam ediyor. Bedeviler İsrail’in ağaçlandırma çalışmalarına karşı çıkıyor. İsrail ağaçlandırma işleminin 2017 yılına ait bir hükümet kararı olduğunu belirtiyor. Bu çatışmaların politik krizlere yol açacağı öngörülüyor. Çatışmalara rağmen ağaç dikme faaliyeti yürütmek için hazırlıklar yapılıyor.

Kaynak: al-monitor.com

Irak’ta Türk Üssü Roket Saldırısına Maruz Kaldı

Irak medya raporuna göre Irak bölgesindeki Irak Türk üssü çeşitli roket saldırılarına maruz kaldı. Sabereein haber ajansına göre de Türk üssü topçu ateşi ile saldırılara cevap verdi.

Kaynak: en.mehrnews.com

Irak Ordusu DAEŞ'E Ait Silahları Ele Geçirdi

Açıklamalara göre Irak ordusu Ninova’da Tekfirileri hedefledi ve DAEŞ'e ait çok sayıdaki silahı ele geçirdi. Irak ordusu sözcüsü Tahsin el-Khafaji Irak ordusunun 15 Daeşliyi öldürdüğünü ifade etti ve Irak’ın DAEŞ'e karşı büyük başarılar kazandığının altını çizdi.

Kaynak: en.mehrnews.com

İran Delegeleri Ekonomik Görüşmeler İçin Irak’ı Ziyaret Edecek

İran Ticaret, Sanayiler, Madenler ve Tarım Odası Başkanı ve delegelerin başı olan Gholamhossein Shafei Irak’a ekonomik görüşmelerde bulunmak için bir seyahat planlıyor. Çeşitli alanlardaki ekonomik işbirliklerinin artırılması hedefleniyor.

Kaynak: en.mehrnews.com

Sudan Krizinde Mısır Arabulucuk Hususunda Önemli Bir Role Sahip

Sudan bir iç kriz yaşamakta ve bu hususta Mısır, Birleşmiş Milletlerin sorunları çözmek için yaptığı girişimlere destek vereceğini söylemektedir. Mısır’ın bu girişimi ise ABD ve İngiltere tarafından kabul görmektedir. Medya değerlendirmesine göre Mısır, Sudan krizinde arabulucuk rolünde ağırlık kazanmaya çalışıyor. Mısır hükümeti, Sudan’ın istikrar ve güvenlik durumunun Mısır’ı da etkilediğini vurguluyor.

Kaynak: al-monitor.com

GGC Şefi, Körfez Dışişleri Bakanları Görüşmelerde Bulunmak İçin Çin’i Ziyaret Etti

 Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt ve Umman Çin ile ilişkileri geliştirmek için Çin’e seyahatlere başladılar. Körfez ülkeleri ile Çin’in stratejik ilişkileri güçlendirmeyi amaçladıkları görülüyor. Körfez ülkelerinin Çin ile çeşitli alanlarda ilişkilerini geliştirmek konusunda istekli oldukları anlaşılıyor. Bu ziyaretlerin de karşılıklı münasebetleri geliştirmeye katkısının olacağı ifade ediliyor.

Kaynak: al-monitor.com

Bennett Putin ile Arkadaşça İlişkiler Kurmak İçin Çabalıyor

Bennett, Putin ile kısa konuşmasında güvenlik meselesi üzerinde durdu ve yakın işbirliklerinin devam etmesi hususunda anlaşıldı. Değerlendirmeye göre yakın işbirliklerinin devamının Suriye’deki faaliyetler noktasında olduğu ifade ediliyor.

Kaynak: al-monitor.com

Kabil’de Patlama

Görgü şahitlerinin açıklamalarına göre Kabil’de iki çocuğun öldüğü ve yaralananların olduğu bir patlama gerçekleşti. Görgü tanıkları Taliban tarafından gerçekleştirilen bir saldırı olduğunu söylerken Taliban bir açıklamada bulunmadı. Hiçbir grup ya da birey patlamayı üstlenmedi.

Kaynak: en.mehrnews.com

              english.almayadeen.net

Kudüs’te Hristiyanlar İsrail Zulmüne Karşı Yardım Çağrısında Bulundu

Kudüs Ortodoks Patriği, kutsal diyarlarda acı çektiklerini açıkça söyledi. İngiliz medyasına konuşan Patrik Kudüs’teki kasvetli duruma değinerek Hristiyan varlığının tehlike altında olduğunu ifade etti.

Kaynak: tehrantimes.com

İran ve Suriye Artan Ekonomik İşbirliklerini Tartıştı

İran elçisi Suriye’ye ekonomik işbirliklerini artırma yollarını tartışmak için vardı. İran elçisi Mehdi Sübhani Suriye’nin Lazkiye limanının önemli rolüne değindi ve Suriye ile ekonomik işbirliklerine ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Kaynak : en.mehrnews.com

Türk-Ermeni İlişkilerine Dair

Türkiye ve Ermenistan özel elçileri Moskova’da iki ülke arasındaki ticari ve diplomatik bağların normalleşmesine doğru ilk adımlar atmak üzere bir araya geldi.

Kaynak: arabnews.com

Lübnan Parası Kayda Değer Bir Gelişim Gösterdi

Lübnan’ın para biriminin dolara karşı 34.000 liraya varmasına şahitlik eden eşssiz bir ekonomik çöküşün ardından Lübnan Merkez Bankası’nın 161 sayılı genelgesi ile Lübnan lirasını ABD Doları ile değiştirmesine izin vermesinden sonra kayda değer bir gelişme gösterdi.

Kaynak: english.almayadeen.net

Filistinli İdari Mahkûmlar İsrail Mahkemelerini Boykot Etmeye Devam Ediyor

Yaklaşık olarak 5000 Filistinli mahkûm İsrail mahkemelerini boykot etmeye devam ediyor. İsrail mahkemelerinin rastgele, keyfi faaliyetleri Filistinli insanlar tarafından kınanıyor.

Kaynak: english.almayadeen.net

Riyad ve Tahran Elçilere Yeniden Kapı Açmak İçin Hazırlanıyor

İran ile Suudi Arabistan arasında zarara uğrayan ilişkileri onarmaya ilişkin son zamanlarda yoğun çabaların mevcut olduğu görülüyor. İki ülke arasında diplomatik bağların zedelenmesinin ardından yine söz konusu ülkelerin elçiliklere yeniden kapı açtığı ve yeni bir yakınlaşmaya doğru adımlar atıldığı ifade ediliyor. Bu yakınlaşmanın Müslüman dünyasındaki kaos ortamını ve bölgesel tansiyonu azaltacağı belirtiliyor.

Kaynak: trtworld.com

Çin ve İran 25 Yıllık Stratejik Anlaşmanın Uygulamalarına Başlıyor

Çin ve İran’ın ekonomik ve politik işbirliğini güçlendiren bir stratejik anlaşmanın uygulanmaya başlayacağı ifade ediliyor. İki ülkenin; enerji üretimi, altyapı çalışmaları, üretim kapasitesi, bilim ve teknoloji, sağlık ve bakım gibi alanlarda işbirliklerine adım attıkları ifade edildi. Karşılıklı işbirliklerinin tarım, balıkçılık gibi alanlara doğru da genişleyeceği öngörülüyor. Yanı sıra eğitimde de işbirlikleri ile kültürel etkileşimler olacağı ifadelerde yer alıyor.

Kaynak: trtworld.com

BAE Dünya ile Ticari İlişkileri Önemli Bir Şekilde Artırma Yolunda Türkiye’den Umutlu

BAE, Türkiye ve diğer dünya ülkeleri ile ticari hacmini artırmak istediğini söyledi. BAE, ticari anlamda dünyaya açılmanın, yeni kapıları aralamanın amaçlanmasında Türkiye iyi bir başlangıç olarak görüyor. Türkiye ile artan diplomatik ilişkilerin diğer dünya ülkeleri ile de ticari gelişmelere olanak sağlayacağı ifade ediliyor.

Kaynak: trtworld.com

Bölge Sakinleri Arasında Paniğe Sebep Olan Bir Patlama Batı İran’da Duyuldu

Yerel medya açıklamalarına göre Kuzey İran’da güçlü bir patlama meydana geldi. Patlamanın ardında bıraktıkları ise belirsizliğini sürdürüyor.

Kaynak: trtworld.com

Hamas temsilcisi Filistin Birliği Görüşmeleri İçin Cezayir’i Ziyaret Etti

Hamas temsilcisi Cezayir’e, Cezayir Başkanının son zamanlarda dile getirdiği ulusal diyaloglar çerçevesinde bir ziyarette bulundu. Hamas’ın Filistin konusunda Cezayir’in destekçi rolünü takdir ettiği görülüyor.

Kaynak: trtworld.com

Reisi’den Moskova’ya Ziyaret

Reisi Putin ile görüşmek için Moskova’ya gidecek. 2 günlük ziyareti boyunca Rusya ve JCPOA ile İran arasındaki karşılıklı ilişkiler ele alınacak. Ekonomik ve ticari alanlarda karşılıklı ilişkilerde ortak projeler ve yanı sıra uluslararası ve bölgesel tüm meseleler tartışılacak.

Kaynak: en.mehrnews.com

Tahran Bağdat ile Ticari İşbirliğine Hazır

İran Enerji Bakanı Ali Ekber Mehrabian Irak Başbakanı danışmanı ile görüştü. İran yeni hükümeti çeşitli komşuları ve özellikle yakın komşuları ile ilişkileri geliştirme noktasında bir dış politikada bulunuyor. Irak ile ticareti geliştirmeye yönelik anlaşmalara hazır olunduğu bildiriliyor.

Kaynak: en.mehrnews.com

Türkiye-Kerkük-Ceyhan Petrol Boru Hattında Patlama

Yerel medya raporlarına göre patlama sonucunda bir zayiat olmadı fakat yetkililer yangının yayılacağı hususunda uyarıda bulundu.

Kaynak: en.mehrnews.com

Mısır ve Fransa Kızıl Deniz’de Denizcilik Talimlerini Ortak Olarak Yürütüyor

Mısır ve Fransa deniz kuvvetleri Kızıl Deniz’de ortak denizcilik talimleri yürütüyor. Talimlere Mısır ve Fransız fırkateynlerinin katılımı söz konusudur. Mısır güçlerinin talim seviyelerini bir üst düzeye çıkarmak ana çerçeveyi oluşturuyor.

Kaynak: egypttoday.com

Japon ve Alman Elçileri Şura Konsülünün Komiteleri ile Bir Araya Geldi İlişkiler Gözden Geçirildi

Japon ve Alman elçileri Riyad’da karşılıklı ilişkileri güçlendirmek için görüşmelerde bulundu. Bütün alanlardaki işbirliklerinin gelişimi konuşuldu ve gelişmenin önemi vurgulandı. Görüşmelerde Şura Konsülünün uluslararası ilişkilerde arkadaşça bağları geliştirmedeki rolünün altı çizildi.

Kaynak: arabnews.com

Şeyh Jarrah Bölgesindeki Filistin Evleri İsrail Tarafından Yıkıldı

İsrail Polisi bir Filistinli ailenin evini yıktı.

Kaynak: trtworld.com

              bbc.com

“Biden Barış Sürecinde Çok Yavaş Hareket Ediyor”: Filistin Bakanı

Filistin Dışişleri Bakanı, ABD Devlet Başkanı Biden’i Filistinlilere karşı olumsuz politikaları geri çevirmek hususunda çok yavaş hareket etmekle eleştirdi. 

Kaynak: trtworld.com

              arabnews.com

İsrail Almanya ile Milyon Dolarlık Denizaltı Anlaşması İmzaladı

İsrail Almanya ile 3.4 milyon dolarlık denizaltı alım anlaşmasını imzaladı. Almanya tarafından üretilecek denizaltıların 9 yıl içinde teslim edilmesi bekleniyor. Denizaltıların, İsrail ordusunun kapasitesini bir üst seviyeye çıkaracağı ve bölgedeki İsrail güvenliğine katkıda bulunacağı ifade ediliyor.

Kaynak: trtworld.com

Irak Basra’dan Duyulan İki Büyük Patlama

İstiklal Caddesinde İslam Bankası yanında meydana gelen patlamanın yanı sıra Basra’da patlamaların meydana geldiği belirtildi. Patlamaya neyin sebep olduğu ya da zayiatın olup olmadığı hususunda bir açıklama yapılmadı.

Kaynak: en.mehrnews.com

ABD Yaptırımlarına Karşın İran Çin ile Ticareti Destekliyor

ABD yaptırımlarının İran’ı zarara uğratmaya başladığı için İran Asya ülkeleri ile ekonomik ilişkilerini artırmayı hedefliyor. Çin ile geliştirilen bağların ABD yaptırımlarının etkisini küçülteceği bazı uzmanlar tarafından öngörülüyor.

Kaynak: en.mehrnews.com

İran ve Rusya Hindistan Okyanusu’nda Talim Yapıyor

İran Ordusu hava ve deniz kuvvetleri ortak bir talim yapıyor. İran, Çin ve Rusya katılımcı olduğu talimler bölgedeki güvenliği güçlendirmeyi, deniz güvenliğini artırmayı ve deniz terörüne, korsanlara karşı savaşma yeteneğini artırmayı amaçlıyor.

Kaynak: en.mehrnews.com

Suudi Arabistan Yemen Yerel, Bölgesel Terör İçin Husilerin Hesap Vermesi Hususunda Çağrıda Bulundu

Husilerin yerel ve bölgesel olarak sivillere yönelik atakları arttığı için Suudi ve Yemen devletleri İran destekli grubun hesap vermesi için çağrıda bulundu. BM’lere ithafen Husilerin hareketlerine müsahama gösterilmemeli şeklinde açıklamalarda bulunuldu. Aksi takdirde cesaret verici olacağı şeklinde yorumlamalar yapıldı. Açıklamalardan, Husi saldırılarının IŞID ve El-Kaide atakları ile benzer bulunduğu anlaşılmaktadır.

Kaynak: english.aawsat.com

İsrail, Birleşmiş Milletlerin Holokost İnkârını Oy Birliği ile Kınayacağını Umuyor

İsrail BM Genel toplantısında Holokost inkârını kınayacağını ve bir çözüm benimseyeceğini umuyor.

Kaynak: english.aawsat.com

Irak: DEAŞ Saldırısında 11 Kişi Öldü

DEAŞ, Bağdat’ın dağlık bölgesindeki askeri kışlaya saldırı düzenledi. Saldırıda neticesinde ölenlerin olduğu bildiriliyor.

Kaynak: arabnews.com

DEAŞ, Irak Suriye’de Ataklarını Artırdı

DEAŞ tarafından yürütülen bir saldırının ardından DEAŞ’ın saldırılarının arttığı yönünde değerlendirmelerde bulunuyor. Bahsi geçen saldırı Diyala bölgesinde gerçekleşmiştir. Saldırının zayiat açısında çarpıcı olduğu ifade edilmektedir.

Kaynak: tehrantimes.com

              al-monitor.com

25 Yıllık Antlaşma, İran ve Çin Bağları Hususunda Bir Dönüm Noktası

Yilun Zhang isimli bir araştırmacının ifadelerinde İran ve Çin’in son zamanlardaki yakın bağları neticesinde 25 yıllık bir antlaşmanın imzalandığını ve bu antlaşmanın iki ülke arasındaki ilişkiler hususunda bir dönüm noktası olduğunu belirtmiştir.

Kaynak: tehrantimes.com

BM Yemen Hapishanesine Ölümcül Hava Saldırısını Kınadı

Husilerin güçlü kalesi olan Saada’daki bir tesis saldırıya maruz kaldı. BM bu saldırıyı kınadı. Suudi koalisyonu ise saldırıları reddediyor.

Kaynak: bbc.com

İranlı Emekliler Ekonomiden Şikâyetçi

İranlı göstericiler İran’da kötüleşen ekonomik şartlardan dolayı şikâyet ediyor: “yeter, soframızdaki yemeklerin yerini buhar ve duman aldı.

Kaynak: jpost.com

İran İsrail’in Holokostu Kendi Çıkarları İçin Kullandığı İddia Etti

İran, “Sahte Siyonist Rejim agresif ve utanmaz hareketlere sebep olarak Yahudileri ve II. Dünya Savaşı kurbanlarını sürekli olarak kullanmayı deniyor. “ şeklinde açıklamalar ile İsrail’in Holokostu kendi çıkarları için sömürdüğünü belirtiyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Holokost inkârı ile mücadele hususunda bir çözüm önerisinin kabul edilmesinden sonra İran’ın bu açıklamayı yaptığı görülüyor.

Kaynak: jpost.com

Körfez Arapları Husi Ataklarını Destekleyen Filistinlilere Kızıyor

Birleşik Arap Emirlikleri ile İsrail arasında imzalanan Abraham Antlaşmasının imzalanmasından sonra Filistin ile Körfez ülkeleri arasındaki tansiyon artıyor. Hamas Yemen’deki koas ortamı ve saldırılar nedeniyle Suudi koalisyonunu kınadı. Körfez ülkeleri ise Hamas’ın da Husiler gibi İran destekli olduğunu iddia etmektedirler.

Kaynak: jpost.com        

İran Görüşmeleri: Anlaşmaya Varılabilecek mi? Şüpheli

İsrail Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü raporlarında nükleer anlaşmalarda İran ve dünya güçlerinin bir çözüme varacağını belirtiyor. İran’ın nükleer başarılarının İran’a cesaret verdiği ve çeşitli ülkeler tarafından desteklendiği rapordaki diğer değerlendirmeler olarak göze çarpıyor. Raporda, İsrail’in çeşitli askeri mücadeleler konusunda hazır olmadığı şeklinde uyarıların mevcut olduğu görülüyor. İran’ın İsrail için bir tehdit olduğu belirtiliyor.

Kaynak: jpost.com

Suudilerin %26 Civarında Petrol İhracatının Büyümesi Kimyasal Maddelerin Satışlarını Artırdı

Haberde, Suudi Arabistan’ın petrol ihracatının büyümesinin bir sonucu olarak kimyasal malzemenin önemli ölçüde ihraç edilme hızının arttığı gösteriliyor. Plastik ve kauçuk satışlarının da arttığı ifade ediliyor.

Kaynak: arabnews.com

Kuveyt Dış İşleri Bakanı: Körfez Devletleri Lübnan ile Bağları İyileştirmek İstiyor

Suudi Arabistan’ın Lübnan ve onun müttefikleri ile siyasi bir kriz yaşadığı bilinmektedir. Gerginliğin sebebi ise Yemen’deki olaylara Suudi koalisyonun askeri müdahalelerinin Georges Kordahi’nin eleştirileri olmuştur. Şimdi ise Körfez ülkelerinin Lübnan ile bağları iyileştirmek istediği anlaşılmaktadır.

Kaynak: trtworld.com

BM Şefi Yemen’de Suudi Koalisyonunun Ölümcül Hava Saldırılarını Kınadı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres iletişimin koptuğu, 70 kadar mahkûmun öldüğü Suudi Arabistan hava saldırılarını kınadı. Suudi Arabistan’ın Yemen’deki saldırılarının internet servislerine bir darbe vurduğunu ve insanların öldüğünü açıklamalarında belirtti. Suudi Koalisyonu ise bu iddiaları reddetmektedir.

Kaynak: trtworld.com

Kaynak: trtworld.com

Husiler Suudi Arabistan’a Saldırısında Ölümcül Füze Kullandı

Yemen’in Husi isyancılarının Suudi Arabistan saldırısında ölümcül füze ve insansız hava uçakları kullandığı belirtilmektedir. Husilerin sivil şehirleri hedeflediği Suudi Arabistan tarafından ifade edilmiştir.

Kaynak: trtworld.com

İran, Rusya ve Çin Deniz Tatbikatlarına Başladı

2019’dan bu yana İran ve Rusya arasındaki deniz talimlerinin üçüncüsü olan bu tatbikat Çin ile askeri işbirliklerini artırma isteklerinin bir göstergesi olarak görülmektedir. İran, Çin, Rusya ortak tatbikatlarına devam etmektedir. Hindistan Okyanusunda deniz güvenliğini artırmak amaçlanıyor.

Kaynak: trtworld.com

İsrail Medyası: Herzog Yemen’deki Savaşta BAE’ni Desteklemek İçin Ziyarette Bulunacak

İsrail medyası İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un BAE’ne bir ziyaret düzenleyeceğini onayladı. Ziyaretin amacının Yemen’deki savaşta BAE’ne destek vermek olduğu ifade ediliyor. 9 Ocak’ta gerçekleşmesi beklenen ziyaretin covid-19 nedeniyle ertelendiği ifade edilmekle birlikte bu tarihi ziyaretin dört gözle beklendiği de açıklamalarda yer alıyor. İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin artmasını sağlayan önemli anlaşmalara varılacağı öngörülüyor.

Kaynak: english.almayadeen.net

İran Avrasya Ekonomik Birliği ile 9 Ayda Ticaretini %33 Oranında Artırdı

İran Avrasya ülkeleri ile ticaret hacmini büyüttü. İran Rusya hariç Avrasya ülkeleri ile önemli gelişmelere imza attı. İran’ın ticari gelişim tablosunda Ermenistan, Belarus ile ticaretin azaldığını; Kırgızistan ve Kazakistan ile de gelişme gösterdiğini ifade etmektedir.

Kaynak: english.almayadeen.net

Lübnan, Lübnan Birliğinin Korunmasında Sünnilerin Rolüne Vurgu Yaptı

Lübnan Başmüftüsü Şeyh Abdullatif Derian’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren Lübnan Başkanı Michel Aoun, Sünnilerin Lübnan birliğini korumada oynadıkları role değindi.

Kaynak: arabnews.com

Suriye Sınırında Ürdün Askerleri Kaçakçıları Öldürdü

Ürdün askerleri Suriye sınırından büyük oranda ilaç kaçırmayı deneyen 27 şüpheliyi öldürdü. Yasadışı ilaç endüstrisinin Suriye iç savaşından sonra arttığı da haberde yer alıyor.

Kaynak: trtworld.com

               bbc.com

               dw.com

İran Devlet Yayınları İran Devriminin Yıldönümü Öncesinde Ele Geçirildi

İran devlet televizyonu IRIB 1979 devrimi öncesinde hazırlıklar yapılırken 10 saniye için hacklendi. Devlet televizyonunun ele geçtiği süre boyunca Halkın Mücahitleri Örgütü isimli sosyalist örgüt liderlerinin fotoğrafları sergilendi.

Kaynak: trtworld.com

               english.aawsat.com

ABD İnsan Hakları Endişesi Nedeniyle Mısır’a Yapılacak Askeri Yardımı Engelledi

Biden hükümeti Mısır’a 130 milyon dolarlık askeri yardımı insan hakları endişesi nedeniyle iptal ettiğini duyurdu.

Kaynak: trtworld.com

Macron Reisi’yi İran Nükleer Görüşmelerini Hızlandırmak İçin Tetikledi

Fransız Başkanı Emnanuel Macron İran Başkanı İbrahim Reisi ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesi boyunca nükleer görüşmelerin başarılı bir ilerleme kaydetmesi için İran’ın çabasına ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Görüşmelerin çıkmazda olduğu yönünde değerlendirmelerin olduğu görülüyor.

Kaynak: trtworld.com

Irak Ordusu DAEŞ Kalıntılarını Hedefliyor

Irak, bölgenin güvenliğinden emin olmak için DAEŞ kalıntılarına karşı seferler tertiplemeye devam ediyor. DAEŞ son zamanlarda faaliyetlerini artırmış ve yıkıcı olaylara neden olmuştu. Irak, aldığı güvenlik önlemleri ve düzenlediği askeri seferleri ile bölge güvenliği için çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak: english.aawsat.com

Suudi Arabistan ve Çin Savunma İşbirliği Hakkında Görüştü

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid b. Salman videokonferans yolu ile Çin Devlet Konseyi Üyesi Wei Fenghe ile görüştü. İki ülke arasındaki işbirliklerinin canlandırılması hususunda görüşüldü. Prens Halid yaptığı açıklamada “Biz iki ülke arasındaki tarihi bağları canlandırıyoruz ve savunma işbirliklerimizi güçlendirmek için yollar arıyoruz.” şeklinde ifadelere yer verdi.

Kaynak: english.aawsat.com

İsrail: Başkan Husi Atakları Ortasında BAE’ni Destekleme Sözü Verdi

İsrail ile BAE’nin diplomatik yakınlaşmaları söz konusu durumdadır. İsrail BAE’nin güvenlik ihtiyacı noktasında destekleyeceğini belirtti. İsrail Husi atakları konusunda da BAE’nin yanında olduğunu ifade etti. İsrail’in daha yakın bölgesel bağ aradığı haberde dile getiriliyor.

Kaynak: dw.com

NATO Akdeniz’de Büyük Bir Askeri Tatbikat Düzenliyor

ABD ve NATO 12 günlük deniz tatbikatını Akdeniz’de yürütecek. Egzersizlerin NATO güç ve kapasitesinin durumu hakkında bilgi vereceği belirtiliyor.

Kaynak: dw.com

Almanya İran ile Ekonomik Bağları Genişletmeye İstekli

Almanya elçisi açıklamalarında “Biz inanıyoruz ki iki ülke arasındaki işbirlikleri sadece politik ve makro düzeyde olmamalı yanı sıra operasyonel alanlarda da olmalı.” şeklindeki ifadelerde bulundu. İran’ın işbirlikleri için önemli olduğu belirtiliyor. Viyana görüşmelerine de değinilen açıklamalarda en yakın zamanda görüşmelerin sonuçlanması umut ediliyor.

Kaynak: tehrantimes.com

Mısır-Cezayir Zirvesi

Mısır ve Cezayir devlet başkanları Kahire’de toplandı. Cezayir başkanı iki günlük bir ziyaret düzenledi. Çeşitli alanlardaki işbirliklerinin güçlendirilmesi hususunda görüşmeler yapıldı. Cezayir’in Mısır ile işbirliği ve dayanışmalarını dört gözle beklediği açıklamalarda yer alıyor.

Kaynak: english.aawsat.com

Katar ve İran Karşılıklı Bağları ve Bölgesel Gelişmeleri Görüştü

Reisi başkanlığında Katar Dışişleri Bakanı ve İran Dışişleri Bakanı bir görüşme gerçekleştirdi. Bölgesel politik gelişmeler ve karşılıklı bağlar hususu ele alındı. Nükleer görüşmelere değinilmedi. Afganistan ve Yemen gibi bölgelerdeki meseleler tartışıldı.  Karşılıklı görüşmelerin verimli geçtiği belirtildi.

Kaynak: english.aaesat.com

Mısır ve Kuveyt Lübnan’daki Durumu Görüştü

Mısır Dışişleri Bakanı ile Kuveyt Dışişleri Bakanı Lübnan’daki durumu ve bölgede karşılaşılan zorluklar hakkında görüştü. İki ülke arasındaki işbirliklerinin artırılması hususunda da tartışıldı. Kuveyt tarafından Mısır’ın bölge güvenliği ve istikrarı için önemli bir rol oynadığı ifade edildi.

Kaynak: egypttoday.com

Avrupa Birliği Mısır ile İşbirliklerini Artırma Konusunda İstekli

Avrupa Birliği ve Mısır arasındaki özel ilişkiler Avrupa Komisyon Başkanı Von der Leyen tarafından övüldü ve iki taraf arasındaki işbirliklerine istekli oldukları ifade edildi.

Kaynak: egypttoday.com

Irak Hava Saldırısı ile 9 DAEŞ Militanını Öldürdü

Irak hava saldırıları ile dördü Lübnanlı 9 DAEŞ militanı öldürüldü.

Kaynak: english.aawsat.com